Domácí housky

Potřebné ingredience
Recept na výborné domácí houstičky, domácí pekárnu nemám, ale určitě byste je v ní také udělaly, takže repcept píši pro pečení bez pekárny, pro pekárnu nebude problém abyste si jej uravily. Na kvásek: 1/2 kostky droždí, nebo 2 lžičky sušeného, 100ml teplého mléka, 1 lžíce cukru, 1 lžíce mouky - prošleháme metlou a necháme kynout na teplém místě. 150ml mléka 1 celé vejce 100g rozehřátého sádla 2 lžičky soli (dle chuti i méně) 1,5 lžičky cukru 250g polohrubé mouky 250g hladké mouky kmí, hrubá sůl, mák a vejce na potření.
Postup přípravy
Do mísy prosejeme mouky (hladkou + polohrubou), když je kvásek vykynutý tak si ohřejeme mléko a přidáme jej do mouky, vložíme celé vejce, sůl, cukr a rozehřátý tuk, nakonec i kvásek.
Míchám ručním mixérem vrtulkami dokud nemám hladké a nelepivé těsto. Není potřeba podsypávat moukou protože těsto se nelepí a je úžasbě pružné.
Necháme na teplém místě kynout cca hodinu.
Pak těsto zpracujeme a na vále krájím stejné kousky, dle šířky jednotlivých dílků budou tlusté i houstičky.
Pleteme copánky a na konci zahneme dospod.
Přendáme na plech vyložený papírem a necháme ještě cca minut kynout.
Toubu si předehřejeme cca na 175 stupňů, houstičky potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme jak máme rádi.
Pečeme dozlatova.
Dobrou chuť
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu













