Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 12 návštěvníků)

Fantastický narozeninový dortík - Terezčin k 2. narozeninám

0.0
Fantastický  narozeninový  dortík - Terezčin k 2. narozeninám

Potřebné ingredience

Těsto : 6, vajec, 12 polévkových lyžic vody, 1 pr. do peč, 30 dkg polohrubé mouky. 30 dkg práškového cukruKrém: 6 vajec, 25 dkg krystalového cukru, 2 vanilkové cukry, 1 celé a 1/2 čerstvého máslaRibízová marmeládaovoce dle chuti - nejlepší kombinace : jahody- banán/ jahody-borůvky/ jahody - kiwi/na ozdobu vhodné : marcipán, krém, čokoláda, ořechy, kokos - dle chuti.Je to zozpis na kulatou VELKOU dortovou fotmu / 3 patra/, nebo na velký plech / jedno patro/

Postup přípravy

Bílky ušleháme na sníh a dáme bokem. Vyšleháme si žloutky s cukrem a postupně zašlehávame vodu, mouku smíchame s pr. do prč a vmíchame do ušlehané směsy, nakonec lehce vmíchamé sních a dáme péct do vymazané a vysypané formy. Peče,e na 170-180 st. asi 40 minut. / já skouším těsto vpichem/ ke konci pečení zakrývám papírem,aby se korpus na vrchu nepřipálil.
Vlažné vyklopíme, vychladlé rozkrájíme na 3 pláty / u pečení na plechu rozkrojíme jen jednou, aby nám vznikly dvá pláty/ .

Krém : 6 vajec, 2 vanilkové cukry a 25 dkg krystal. cukru šléháme nad párou asi 15 minut / krém musí byt hustší/
necháme vychladnout v pokoji. Do schladlého zašlehávame máslo, nejdřív po malých koskcích / máslo musí míte pokojouv teploti, máslo i krém by mněli mít stejou teplotu, aby se krém neseknul/ - vyšlehéme do hladkého krému. Dáme tak na půl hodinu do chladu a pak plníme dort.

Korpus namažeme marmeládou, krémem a pokládeme ovoce, na každé patro jiné - najchutnější je kombinace - jahody, borůvky, banán - ale každý podle vlastní chutě.
/ ovoce dávam klidně zmražené /. Pokud plním na velký plech jen jedno patro, tak ovoce namixuju na to jedno patro.
Vrch a boky dortu pomažeme krémem a dál zdobíme dle potřeby - potáhneme marcipánem / pokud ho chceme potahovat marcipánem, nebol polívat čokoládou - je lepší ho dát na půl hodiny do chladu, aby krém stuhnul - marcipán se pak bude dobře přidělávat a čokoláda se nebude s krémem míchat/, nebo ho dozodbíme krémem a posypeme, kokosem, ořechy, nebo polijeme čokoládou - kdo má jak rád....:)

pak, už zdobíme dle vlastní fantazie - ja dělala krtka na zahradě....:) viz. foto.

Já ani jiné dotry nedělám, vždy jen s tohohle recpetu , je to recept na svatebný dort od jedné úžasné pani cukrářky.....:)
Krém je sice pracnější, ale stojí to opravdu za to, lepší sem nikdy nejedla - je másličkový a jemný, prostě paráda a vydrží vám i týden, má dlouhou trvanlivost / ovšem u nás je většinou dort snězený v den oslav.:)/

POZOR : pokud se vám krém sekne pri šlehání s máslem / tuk se bude uvolňovat a bude hrudkatý/ krém opravíte tým, že celou směs šoupnete znova nad paru a šleháte, až do doby kým není hladký, pak ho z hrnce sejmete a došleháte na krááásny krém. nebojte se toho - takhle opravíte každý seklý krém.

ČOKOLÁDOVÁ OBDOBA KRÉMU :

pokud chcete aby byl krém na dort čokoládový, tak do směsi kterou budete na krém šlehat nad parou přidáte jěště 150 g nastrouhané čokolády na vaření a šleháte to s ním - pak postupujet podle návodu jak u bíleho krému , přidáním másta atd.
Na čokoládový krém nedávajete do dortu ovoce, ale nahrubo nasekané lískové ořechy - tak je nejlepší.:) Tak ho dělám synovi na narodky - on miluje čokoládové dorty, zbytek rodiny fičíme na vanilkovém krému....

tak Vám přeju pohodové pečení a samou chválu na dort, tak jak ji sklidím vždy jááá......:)))

Takhle vypadá dort rozkrojený......:) tohle bylo dnes odpoledne, již není nic.......:)))

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie