(recept
si oblíbili 3 návštěvníci)
Holandský třešňový dort
Potřebné ingredience
KORPUS: 400 g listového těsta ********** TŘEŠŇOVÁ NÁPLŇ: 500 g třešní (čerstvé nebo kompot), 125 ml vody (nebo šťávy z kompotu) 2 lžíce cukru, 1/2 lžičky skořice, 1 lžíce škrobové moučky ********** SMETANOVÁ NÁPLŇ: 2 x 250 ml smetany ke šlehání, 100 g měkkého tvarohu, 100 g moučkového cukru, 1 sáček želatinového ztužovače ********** MIMO TO: asi 3 lžíce rybízového džemu, 100 g moučkového cukru + 1 - 2 lžíce třešňové šťávy, 50 g mandlových lupínků
Postup přípravy
Listové těsto vyválíme a vykrojíme 3 kruhy o průměru 26 cm. Propícháme vidličkou a postupně je upečeme v troubě (na 200 °C asi 10 min.).
Třešně vypeckujeme a povaříme 7 min. ve 125 ml vody (šťávy z kompotu) se 2 lžícemi cukru a skořicí. Škrobovou moučku rozmícháme v trošce vody, vlijeme na třešně a necháme přejít varem do zhoustnutí. Necháme zchladnout.
Povrch jednoho upečeného korpusu potřeme rybízovým džemem. 100 g moučkového cukru smícháme s 1 - 2 lžícemi třešňové šťávy a natřeme na rybízový džem (vytvoří se mírné mramorování). Necháme ztuhnout.
Obě smetany ušleháme na pevnou šlehačku společně se 100 g moučkového cukru a tvarohem. Nakonec vešleháme želatinový ztužovač (připravený podle návodu na obalu).
Vezmeme si jeden ze dvou zbývajích korpusů. Navrstvíme na něj polovinu zchladlých třešní, 1/3 smetanové náplně, přikryjeme druhým korpusem a postup opakujeme. Nakonec přiložíme korpus se ztuhlou polevou. Zbývajícím smetanovým krémem obmažeme strany dortu a dozdobíme povrch. Strany dortu obsypeme praženými mandlovými lupínky.
Další zdobení dle vaší fantazie.
Třešně vypeckujeme a povaříme 7 min. ve 125 ml vody (šťávy z kompotu) se 2 lžícemi cukru a skořicí. Škrobovou moučku rozmícháme v trošce vody, vlijeme na třešně a necháme přejít varem do zhoustnutí. Necháme zchladnout.
Povrch jednoho upečeného korpusu potřeme rybízovým džemem. 100 g moučkového cukru smícháme s 1 - 2 lžícemi třešňové šťávy a natřeme na rybízový džem (vytvoří se mírné mramorování). Necháme ztuhnout.
Obě smetany ušleháme na pevnou šlehačku společně se 100 g moučkového cukru a tvarohem. Nakonec vešleháme želatinový ztužovač (připravený podle návodu na obalu).
Vezmeme si jeden ze dvou zbývajích korpusů. Navrstvíme na něj polovinu zchladlých třešní, 1/3 smetanové náplně, přikryjeme druhým korpusem a postup opakujeme. Nakonec přiložíme korpus se ztuhlou polevou. Zbývajícím smetanovým krémem obmažeme strany dortu a dozdobíme povrch. Strany dortu obsypeme praženými mandlovými lupínky.
Další zdobení dle vaší fantazie.
Dort na řezu
Dortík s oslavenkyní
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
kalimera
(upraveno)
13. 5. 2010, 12:57
Tak ten vypadá famózně .
alfleila
(upraveno)
13. 5. 2010, 20:10
@kalimera
Děkuji ti dobrá vílo!
cherba
(upraveno)
10. 5. 2010, 11:27
Ajlili
(upraveno)
10. 5. 2010, 9:15
Jezisi mnaaam, ten jsem jedla jednou pred peti lety a od te doby shanim recept. Moc moc dekuji
alfleila
(upraveno)
10. 5. 2010, 20:00
@Ajlili
Aleno, jsem moc ráda, že jste se po tak dlouhé době dostala k tomuto receptu. Přeji ať se vám povede a hlavně chutná!
HHaannuullee
(upraveno)
10. 5. 2010, 9:02