(recept
si oblíbilo 26 návštěvníků)
Dezert "Švestkový fešák"
Potřebné ingredience
Těsto: 400g hladké mouky, 200g Hery, 150 g krupic.cukru, 1 prášek do pečiva, 1 vejce, 1 vanilin.cukr *** Na švestkové "pyré"- 30-35 ks švestek, cca 500-700ml vody, 4-5 lžic cukru,2-3 sáčky vanilk.pudink..*** 1 větší sáček piškotů,uvařená káva, džem (malinový,rybízový,višňový...zkrátka dle Vaší chuti),400g zakysané smetany a na ozdobu navrch nastrouhat čokoládu (já jsem použila čoko.granulky).
Postup přípravy
Nejdříve si připravíme švestkovou náplň - švestky v hrnci zalijeme vodou,přisypeme cukr a přivedeme k varu,vaříme je cca 5-10 minut,pak rozmícháme 2-3sáčky vanilk.pudinku v trošce vody v hrnečku a přilijeme k vařícím se švestkám a mícháme do zhoustnutí. Poté odstavíme.Pozor-množství vody a pudinku se odvíjí od toho,kolik švestkové náplně chceme mít.Já jsem použila 3 pudinky na 600ml vody+ mražené švestky a švestková hmota byla hustá tak akorát*A jinak používám pravidlo: na 500ml tekutiny 2sáčky pudinku**** Pak se pustíme do těsta- smícháme všechny suroviny a vypracujeme hladké těsto,které nahrubo nastrouháme do vymazaného a vysypaného plechu,stejnoměrně ho rozprostřeme.Na nastrouhané těsto natřeme tenčí vrstvu džemu a na džem naskládáme piškoty po celé ploše.Piškoty lehce pokapeme kávou a natřeme na ně švestkovou náplň a pak už plech vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180°C 35-40 minut,ke konci teplotu snížíme.Po upečení natřeme na již trochu vychladlou švestkovou plochu zakysanou smetanu(nijak jsem ji nesladila,neochucovala,není to potřeba) a dozdobíme nastrouhanou čokoládou.Vložíme do ledničky a necháme uležet nejlépe do druhého dne.Krájíme ostrým nožem.
Tak dobrou chuť! :c)
Samozřejmě lze použít jakékoliv jiné ovoce! :)
Tak dobrou chuť! :c)
Samozřejmě lze použít jakékoliv jiné ovoce! :)
nastrouhané těsto(trochu jsem ho smáčkla dlaněmi,aby se džem lépe roztíral)
natřený džem
naskládané piškoty,které pak ještě pokapeme uvařenou kávou nebo klidně i rumem
natřená švestková "plocha"
již upečená
a zakysaná smetana s čoko.dozdobením nakonec.Přeju dobrou chuť! :-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
P.A.V.L.A
(upraveno)
22. 7. 2018, 19:39
jg267
(upraveno)
22. 7. 2018, 10:10
Pripravila dcéra a vyšiel na 1. Tá slivková vrstva je super.
Anelaba
(upraveno)
25. 9. 2016, 16:18
Tak nevím, já mám to těsto tak tvrdé, že to nejde ani ukrojit....
krišon
(upraveno)
25. 9. 2016, 21:24
@Anelaba
Přesušila jste ...je to klasické linecké těsto ...
laskonka333
(upraveno)
24. 9. 2016, 15:08
skvele to vyzerá
PetraRol
(upraveno)
23. 9. 2016, 20:22
Nadys
(upraveno)
23. 9. 2016, 12:01
hmm , švestky tu mám , vypadá to dobře
spero
(upraveno)
4. 2. 2011, 7:55
Vlaďko, ten název sedí, je to opravdu fešák a vypadá moc lákavě, mňam
Karla.C
(upraveno)
15. 7. 2010, 19:04
Dobrý podvečer, Váš recept mně zaujal a jelikož mám v mražáku hromady švestek, které chci zpracovat. Tak jsem se na to vrhla a už se chladí v ledniče a nemůžem se dočkat až zítra ochutnáme. Jsme moc zvědavý, jaký bude. Holčičkám už chutnalo jen to švestkové pyré, takže jsem musela rychle namzat, jinak by mně to snad snědly. Díky za recept s pěkným postupem. Těsto jsem strouhala, mardeládka domácí borůvková s borůvkama. Jen jsem nějako zapoměla si dát čoládu před strouháním do mražáku, takže je to s částečně strouhanou a částečně s kousky čokolády.
zlatúšik 72
(upraveno)
12. 6. 2010, 21:51
chcem sa opýtať či sa môže použiť aj kompot zavárene slivky inak super vyzerá mňam mňam
vladkadasva
(upraveno)
13. 6. 2010, 6:48
@zlatúšik 72
určitě áno :c) Pěkný den!
jajulik
(upraveno)
12. 6. 2010, 20:42
masmar
(upraveno)
4. 6. 2010, 20:08
Fešák vypadá náramně zkusím udělat o víkendu s rebarborou ,jen se chci zeptat jestli se to těsto musí strouhat,jestli nestačí ho jen roztáhnout po plechu?
vladkadasva
(upraveno)
4. 6. 2010, 20:23
@masmar
Strouhat se nemusí,určitě ho můžete na plech roztáhnout tak,jak Vám bude vyhovovat.Já ho strouhám,když si chci urychlit práci Pěkný večer!
masmar
(upraveno)
5. 6. 2010, 21:46
@vladkadasva
Receptík výborný i s rebarborou je to mňamka,všichni se olizovali až za ušima a extra pracný není.Díky za výborný recept
vladkadasva
(upraveno)
6. 6. 2010, 9:42
@masmar
Krásné nedělní dopoledne! Děkuji za zprávičku,jsem moc ráda,že jste s receptíkem spokojená.Díky za vyzkoušení :c)) Příjemný nový týden Vám přeji!Vlaďka
masmar
(upraveno)
4. 6. 2010, 20:33
@vladkadasva
Díky za odpověď dám vědět jak fešák dopadl
lidare
(upraveno)
4. 6. 2010, 20:04
No vypadá to náročné,ale myslím až tak není,jen mně nějak nedochází ty 3 sáčky pudinku,vždyť je toho na tolik vody moc,se mi zdá,ale enchám si poradit,děkuji
vladkadasva
(upraveno)
4. 6. 2010, 20:20
@lidare
Použila jsem 3 pudinky a bylo to akurátní množství,švestky taky pustí šťávu.Je fakt,že se pudinky mohou lišit v houšťce,výrobci se různí. Ale je to dobrá připomínka,poupravím množství v receptu,díky. * Pracné to tolik není.Jen jde o to mít švestkovou náplň uvařenou předem a pak už je to poměrně rychlá práce.Hezký večer!
lidare
(upraveno)
4. 6. 2010, 20:52
@vladkadasva
Díky moc a určitě zkusím.