Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 26 návštěvníků)

Dezert "Švestkový fešák"

0.0
Dezert "Švestkový fešák"

Potřebné ingredience

Těsto: 400g hladké mouky, 200g Hery, 150 g krupic.cukru, 1 prášek do pečiva, 1 vejce, 1 vanilin.cukr *** Na švestkové "pyré"- 30-35 ks švestek, cca 500-700ml vody, 4-5 lžic cukru,2-3 sáčky vanilk.pudink..*** 1 větší sáček piškotů,uvařená káva, džem (malinový,rybízový,višňový...zkrátka dle Vaší chuti),400g zakysané smetany a na ozdobu navrch nastrouhat čokoládu (já jsem použila čoko.granulky).

Postup přípravy

Nejdříve si připravíme švestkovou náplň - švestky v hrnci zalijeme vodou,přisypeme cukr a přivedeme k varu,vaříme je cca 5-10 minut,pak rozmícháme 2-3sáčky vanilk.pudinku v trošce vody v hrnečku a přilijeme k vařícím se švestkám a mícháme do zhoustnutí. Poté odstavíme.Pozor-množství vody a pudinku se odvíjí od toho,kolik švestkové náplně chceme mít.Já jsem použila 3 pudinky na 600ml vody+ mražené švestky a švestková hmota byla hustá tak akorát*A jinak používám pravidlo: na 500ml tekutiny 2sáčky pudinku**** Pak se pustíme do těsta- smícháme všechny suroviny a vypracujeme hladké těsto,které nahrubo nastrouháme do vymazaného a vysypaného plechu,stejnoměrně ho rozprostřeme.Na nastrouhané těsto natřeme tenčí vrstvu džemu a na džem naskládáme piškoty po celé ploše.Piškoty lehce pokapeme kávou a natřeme na ně švestkovou náplň a pak už plech vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180°C 35-40 minut,ke konci teplotu snížíme.Po upečení natřeme na již trochu vychladlou švestkovou plochu zakysanou smetanu(nijak jsem ji nesladila,neochucovala,není to potřeba) a dozdobíme nastrouhanou čokoládou.Vložíme do ledničky a necháme uležet nejlépe do druhého dne.Krájíme ostrým nožem.

Tak dobrou chuť! :c)

Samozřejmě lze použít jakékoliv jiné ovoce! :)

nastrouhané těsto(trochu jsem ho smáčkla dlaněmi,aby se džem lépe roztíral)

natřený džem

naskládané piškoty,které pak ještě pokapeme uvařenou kávou nebo klidně i rumem

natřená švestková "plocha"

již upečená

a zakysaná smetana s čoko.dozdobením nakonec.Přeju dobrou chuť! :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

P.A.V.L.A 22. 7. 2018, 19:39
(Y)
jg267 22. 7. 2018, 10:10
Pripravila dcéra a vyšiel na 1. Tá slivková vrstva je super.
Anelaba 25. 9. 2016, 16:18
Tak nevím, já mám to těsto tak tvrdé, že to nejde ani ukrojit.... :-o (6)
krišon 25. 9. 2016, 21:24
@Anelaba Přesušila jste ...je to klasické linecké těsto ...
laskonka333 24. 9. 2016, 15:08
(Y)skvele to vyzerá
PetraRol 23. 9. 2016, 20:22
(Y) (Y) (Y)
Nadys 23. 9. 2016, 12:01
hmm , švestky tu mám , vypadá to dobře (Y)
spero 4. 2. 2011, 7:55
Vlaďko, ten název sedí, je to opravdu fešák a vypadá moc lákavě, mňam (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (P) (clamp) (clamp) (clamp)
Karla.C 15. 7. 2010, 19:04
Dobrý podvečer, Váš recept mně zaujal a jelikož mám v mražáku hromady švestek, které chci zpracovat. Tak jsem se na to vrhla a už se chladí v ledniče a nemůžem se dočkat až zítra ochutnáme. Jsme moc zvědavý, jaký bude. Holčičkám už chutnalo jen to švestkové pyré, takže jsem musela rychle namzat, jinak by mně to snad snědly. Díky za recept s pěkným postupem. Těsto jsem strouhala, mardeládka domácí borůvková s borůvkama. Jen jsem nějako zapoměla si dát čoládu před strouháním do mražáku, takže je to s částečně strouhanou a částečně s kousky čokolády.
zlatúšik 72 12. 6. 2010, 21:51
chcem sa opýtať či sa môže použiť aj kompot zavárene slivky *-) inak super vyzerá mňam mňam (L) (L) (L)
vladkadasva 13. 6. 2010, 6:48
@zlatúšik 72 určitě áno :c) Pěkný den! :)
jajulik 12. 6. 2010, 20:42
(Y) (Y) (Y)
masmar 4. 6. 2010, 20:08
Fešák vypadá náramně (zajic)zkusím udělat o víkendu s rebarborou ,jen se chci zeptat jestli se to těsto musí strouhat,jestli nestačí ho jen roztáhnout po plechu? :-)
vladkadasva 4. 6. 2010, 20:23
@masmar Strouhat se nemusí,určitě ho můžete na plech roztáhnout tak,jak Vám bude vyhovovat.Já ho strouhám,když si chci urychlit práci :-) Pěkný večer!
masmar 5. 6. 2010, 21:46
@vladkadasva Receptík výborný (Y)i s rebarborou je to mňamka,všichni se olizovali až za ušima a extra pracný není.Díky za výborný recept (zajic) (Y)
vladkadasva 6. 6. 2010, 9:42
@masmar Krásné nedělní dopoledne! Děkuji za zprávičku,jsem moc ráda,že jste s receptíkem spokojená.Díky za vyzkoušení :c)) Příjemný nový týden Vám přeji!Vlaďka
masmar 4. 6. 2010, 20:33
@vladkadasva Díky za odpověď dám vědět jak fešák dopadl :-)
lidare 4. 6. 2010, 20:04
No vypadá to náročné,ale myslím až tak není,jen mně nějak nedochází ty 3 sáčky pudinku,vždyť je toho na tolik vody moc,se mi zdá,ale enchám si poradit,děkuji :-)
vladkadasva 4. 6. 2010, 20:20
@lidare Použila jsem 3 pudinky a bylo to akurátní množství,švestky taky pustí šťávu.Je fakt,že se pudinky mohou lišit v houšťce,výrobci se různí. Ale je to dobrá připomínka,poupravím množství v receptu,díky. * Pracné to tolik není.Jen jde o to mít švestkovou náplň uvařenou předem a pak už je to poměrně rychlá práce.Hezký večer! :)
lidare 4. 6. 2010, 20:52
@vladkadasva Díky moc a určitě zkusím. :-) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie