Zobrazit přihlášovací formulář

Bezmasá jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 38 návštěvníků)

Žemlové knedlíky

0.0
Žemlové knedlíky

Potřebné ingredience

9 housek, 3 vejce, 350 ml mléka, 50 g hrubé mouky, sekaná petrželka, sůl

Postup přípravy

Nakrájíme 9 housek na kostičky (já používám den staré, pokud mám).
Oddělíme žloutky a bílky. Bílky osolíme a ušleháme v tuhý sníh.
Ze žloutků, mléka, hrubé mouky, 3 lžic sekané petrželky uděláme těstíčko. Osolíme je. Petrželku můžeme dát klidně mraženou (já ji mám pořád v ledničce). Do těstíčka opatrně vmícháme tuhý sníh. Pokud nejprve ušleháme sníh a teprve potom vypracujeme těstíčko - tak i na tu chvilku dám sníh do ledničky, aby zůstal dokonale tuhý.
Hotové těstíčko nalijeme na nakrájené housky a zpracujeme těsto. Z tohoto množství máme dvě šišky knedlíků. Každou šišku zabalíme do máslem pomazaného alobalu a pěkně uhladíme každou šišku. Vložíme do vroucí vody a vaříme cca 20 minut.
Po vytažení knedlíky vybalíme z alobalu - jsou krásně hlaďounké, odpadnou hrnce upatlané od vaření kynutých knedlíků.
Hotové knedlíky nejen krásně vypadají, jsou velmi chutné a zůstanou měkounké i po vychladnutí.
Zároveň jsou vhodné i pro šetřící a bezezbytkové diety, kde není doporučováno ani droždí ani kypřící prášek.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Fifousek 26. 1. 2012, 13:24
Výborné knedlíky lepší jsem snad nejedla děkuji za receptík (Y)
Martitina 8. 1. 2012, 12:38
Jupíííí (radost) (radost) (radost)už umím knedlíky (Y) Díky za super recept |:o) (hello)
itivetka 6. 11. 2010, 17:08
(Y) (Y) (Y) (Y)tak se povedly (Y) (Y) :-) (F) (F)recept ukládám (L)děkuji
itivetka 3. 11. 2010, 20:40
zítra jdu na ně..a napíši ,-) (F)
soucka 27. 8. 2010, 9:01
...jsou opravdu bezva, taky je dělám. Přidávám do nich 20 dkg anglické slaniny. Pak už jen sladkokyselé zelí zelí nebo jen s cibulkou. Oblíbené jsou v naší rodině také k rajské omáčce - to už ale nedávám maso. Doporučuji!!!
Lucie-Anna 25. 8. 2010, 15:27
Chtěla bych se zeptat - ty knedlíky nijak nenabydou? Totiž, jestli ten alobal máte na fest, nebo na volno, aby se mohly knedlíky trochu zvětšit....
račík 25. 8. 2010, 20:48
@Lucie-Anna Já si utrhnu kus alobalu o něco samozřejmě větší než je obvod knedlíku - knedlík mám zformovaný na tom máslem namazaném alobalu a zaroluji. Rukou ještě dotvaruji a uhladím válec - alobal nijak zvlášť neutahuji, ale ani nenavolňuji. Když knedlíky vyndáte, ta vnitřní vrstva je pevně kolem knedlíku. Tím, že je alobal potřený máslem, lehce se sloupne. Myslím, že s tím nebudete mít rozhodně problém.
Lucie-Anna 26. 8. 2010, 9:45
@račík Děkuji za odpověď - určitě vyzkouším, dělám různé knedlíky, ale v alobalu jsem ještě nevařila, což mě láká hlavně kvůli méně špinavému hrnci ,-).
račík 26. 8. 2010, 16:26
@Lucie-Anna Tak to spokojenost zaručuji :-) Já - až když jsem začala dělat tyto knedlíky - tak jsem si vlastně uvědomila, že piánko vyleju horkou vodu z hrnce a klídek :-)
analeh 25. 8. 2010, 15:09
ano ano vaříme je v práci pod názvem Karlovarské knedlíky a podáváme vlastně ke všemu jako klasiku kynuté jen dietním strávníkům. :-)
račík 25. 8. 2010, 20:49
@analeh Já jsem s k nim dostala také přes šetřící dietu, kterou jsem vařila mamince - ale ve skutečnosti nám chutnají více než klasické kynuté. Jsou fakt bezvadné, to mi asi dáte za pravdu. A potom - pěkně vypadají a čisťounký hrnec (L)
Terda2008 25. 8. 2010, 14:38
Vypadají moc pěkně.K čemu se takové knedlíky nejlépe hodí. (flower)
račík 25. 8. 2010, 20:51
@Terda2008 Štěpánko, já je dělám v podstatě asi ke všemu - ale nejvíce u nás asi k omáčkám. Ke gulášům, ragů, ke kuřeti na paprice nebo k hovězím plátkům apod.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie