Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbili 3 návštěvníci)

Vánoční cukroví

0.0
Vánoční cukroví

Potřebné ingredience

viz.níže

Postup přípravy

VÁNOČNÍ CUKROVÍ II
TRAMPOLÍNKY
Potřebujeme: 1 1/2 hrnku moučkového cukru, bílek, lžíci kakaa, nastrouhaná ořechová jádra a cukr na posypání válu, tuk na vymazání a mouku na vysypání.

Cukr promícháme s kakaem, přidáme bílek a vypracujeme tuhé těsto. Na válu posypaného cukrem a nastrouhanými ořechy vyválíme plát silný asi 6 mm. Tvořítkem z něj vykrajujeme malé hvězdičky, kolečka a oválky. Klademe na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech a vložíme do velmi horké trouby. Cukroví rychle vyskočí a uvnitř zůstane duté. Poté zmírníme teplotu a trampolínky zvolna dopečeme. Při pečení zpočátku troubu neotevíráme, aby cukroví neskleslo.
KOKOSOVÉ KULIČKY
Potřebujeme: 2 hrnky moučkového cukru, 1 1/2 hrnku strouhaného kokosu, 4 lžíce kakaa, 1/2 kostky másla, 3 bílky, podle chuti rum, kokos na obalení.

Cukr, kokos, kakao a rum smícháme, přidáme bílky a pokrájené změklé máslo. Dobře promícháme. Z hmoty tvarujeme kuličky, obalíme je v kokosu a necháme v chladu ztuhnout.
ČOKOLÁDOVÝ SALÁM
Potřebujeme: 1/2 hrnku pískového cukru, 2 lžíce na nudličky nakrájených mandlí, balíček neloupaných mandlí, tabulku čokolády na vaření, vejce, 1/2 lžičky nastrouhané kůry z citronu, na špičku nože mleté skořice a tlučeného hřebíčku, moučkový cukr na posypání válu.

Rozlámanou čokoládu rozpustíme v horké vodní lázni, přisypeme cukr, skořici, citrónovou kůru, hřebíček, nudličky loupaných mandlí a nastrouhané neloupané mandle. Přidáme vejce, hrnek vyjmeme a vzniklou hmotu pečlivě promícháme. Na posypaném válu vytvarujeme salám, zabalíme do alobalu a necháme v chladu ztuhnout. Před podáváním nakrájíme ostrým nožem na tenké plátky.
TATRANKOVÉ PRACNY
Potřebujeme: 2 hrnky hladké mouky, 3/4 hrnku moučkového cukru, 4 tatranky, kostku ztuženého tuku, tuk na vymazání formiček.

Mouku promícháme s cukrem a nastrouhanými tatrankami. Přidáme nastrouhaný ztužený tuk a vypracujeme těsto. Kousky těsta vtlačujeme do tukem vymazaných formiček, klademe je na plech a ve středně vyhřáté troubě pečeme dozlatova. Ještě teplé pracny vyklopíme.
HŘÍBEČKY
Potřebujeme: 1 hrnek hladké mouky, 1/3 hrnku moučkového cukru, 2-3 lžíce rumu, 2-3 lžíce jemně nakrájeného kandovaného ovoce, balíček oloupaných a nastrouhaných mandlí, 1/2 kostky másla, mouku na vál, tuk na vymazání plechu, zavařeninu, tabulku čokolády na vaření.

Mouku promícháme s mandlemi a cukrem. Přidáme změklé pokrájené máslo, kandované ovoce a rum, vypracujeme těsto, zabalíme do mikrotenové fólie a necháme v chladničce asi hodinu odpočinout. Pak vyválíme plát silný 3 mm, tvořítkem vykrajujeme hříbečky, přeneseme se je na vymazaný plech a pečeme velmi pomalu dorůžova. Vychladlé cukroví spojíme zavařeninou a hlavičky namočíme v čokoládě.
VOŇAVÁ KOLEČKA
Potřebujeme: 1 3/4 hrnku polohrubé mouky, 1/2 hrnku moučkového cukru, lžíci sójové mouky, 2 lžičky mleté skořice, 1 tlučený hřebíček, žloutek, 3/4 kostky másla, mouku na vál, na ozdobení čokoládu a oloupané mandle.

Mouku promícháme s cukrem, moukou, skořicí a hřebíčkem. Přidáme žloutek,změklé pokrájené máslo a vypracujeme vláčné těsto. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme v chladničce 30 min. odpočinout. Z těsta vyválíme plát silný 5 mm, tvořítkem vykrajujeme kolečka a ozdobíme je vždy polovinou mandle. Klademe na suchý plech a v horké troubě pečeme 10-12 min. Po vychladnutí kolečka zdobíme tenkou linkou čokolády.
SEZAMOVÉ PLACIČKY
Potřebujeme: 1/2 hrnku hladké mouky, balíček nastrouhaných lískových jader, 3/4 hrnku sezamových semen, 2 lžíce medu, 2 bílky, 1/2 kostky másla, tuk na vymazání plechu.

Sezamová semena opražíme na suché pánvi, pánví často potřásáme a semena mícháme. Změklé máslo utřeme s medem do pěny, přidáme vychladlá semena, oříšky promíchané s moukou a nakonec vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků. Na tukem vymazaný plech klademe lžičkou v dostatečné vzdálenosti od sebe malé hromádky těsta a ve středně vyhřáté troubě upečeme dorůžova. 1

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie