Zobrazit přihlášovací formulář

Kuřecí maso a drůbež

Přidat recept
(recept si oblíbili 4 návštěvníci)

PEČENÁ KRŮTA SE SLANINOU+++

0.0
PEČENÁ KRŮTA  SE SLANINOU+++

Potřebné ingredience

1 středně velká krůta, sůl, 150 g anglické slaniny, 200 g másla, 1/2 vývaru z masoxu nebo drůbežího bujónu.

Postup přípravy

Očištěnou krůtu osolíme na povrchu i v břišní dutině, dáme na pekáč, prsíčka i stehna obložíme plátky slaniny (můžeme je slaninou i prošpikovat), přelijeme ji částí rozpuštěného másla, podlijeme vývarem a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Během pečení přeléváme maso vypečenou šťávou, potíráme máslem a podléváme vodou. Krůtu dvakrát až třikrát obrátíme, aby se dozlatova opekla ze všech stran. Nezapomínáme mastit máslem. Pokud by se krůta pekla rychleji a maso nebylo ještě dostatečně propečené, musíme ji pokrýt alobalem, aby se křehká kůžička nepřipálila. Větší krůty pečeme asi 3 hodiny a nešetříme ani máslem, ani slaninou, neboť na nich záleží typická výborná chuť krůtího masa, které je jinak poměrně suché. Pečenou krůtu naporcujeme a podáváme přelitou vypečenou šťávou s brambory a broskvovým kompotem.

Pečená jablka jako příloha ke krůtě: ( nemusíte dělat ) 8 menších jablíček, malá sklenička sterilovaného červeného zelí, 2 lžíce nastrouhaného křenu nebo, krenexu, 2 lžíce másla, šálek vývaru z kostky bujónu na podlití. Jablka vydlabeme, naplníme směsí pokrájeného zelí smíchaného s křenem, vložíme do pekáčku, podlijeme vývarem a přelijeme rozpuštěným máslem. Jablka můžeme péct i v pekáči společně s krůtou. Musíme dát však pozor, aby se nerozpekla příliš. Proto je připravujeme až ke konci pečení masa.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

kukulinda 11. 3. 2011, 10:05
Tak jsem jí podle vás šoupla do trouby ...díky (sampus)
Anturka 11. 3. 2011, 10:43
@kukulinda Heli,dej potom vědět jak chutnala. (F)
kukulinda 26. 3. 2013, 9:17
@Anturka Byla výborná :-) (Y) (Y)
LucKrejcova 26. 12. 2010, 20:32
(Y) úžasný ^o) Dnes jsem dělala - jen jsem teda nedala vývar, ale ta anglická tomu masu a výpeku dodala naprosto dokonalou chuť (Y)
Anturka 26. 12. 2010, 20:34
@LucKrejcova Lucinko, to jsem moc ráda že chutnala. (F) (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie