Klášterní rohlíčky
Potřebné ingredience
40 g tmavé čokolády (vychlaďte ji v lednici), 140 g hladké mouky, 100 g másla, 1 žloutek, 90 g mletých vlašských ořechů, 30 g moučkového cukru, tmavá čokoládová poleva, mleté oříšky na obalení.
Postup přípravy
Vychlazenou čokoládu nastrouháme a hoblinky uložíme do mrazáku. Kdybychom ji nechali v teple, rohlíčky by byly také dobré, ale měly by stejnou barvu, takto budou pěkně kropenaté.…
Krůtí prso načerno
Potřebné ingredience
1 krůtí prso (cca 1-1,5kg), 60g slaniny, sůl, pepř, sušený tymián, přepuštěné máslo, máslo, 150-200g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, kousek celeru), 1 bobkový list, 3 hřebíčky, 3 kuličky nového koření, 500ml červeného vína, 500ml vývaru, 1 lžíce medu, 100g povidel, olej, 3 lžíce rumu, 100g sušených švestek, 50g mandlí, 20g rozinek, 20g vlašských ořechů, 2-3 lžíce strouhaného perníku
Postup přípravy
Maso prošpikujeme slaninou, potřeme olejem, osolíme, opepříme a posypeme tymiánem. Necháme přes noc v lednici. Den předem připravíme směs ovoce a ořechů - švestky, mandle, rozinky…
Krupicové noky (přílohové)
Potřebné ingredience
3 vejce, 750g mléka, 25g oleje, 200g krupice, 160g hrubé mouky, sůl, pepř, muškátový ořech, 2 lžíce tvarohu, petrželka, máslo na promaštění
Postup přípravy
Mléko, sůl, pepř a olej přivedeme k varu. Přisypeme krupici s moukou a mícháme dokud se nezačne odlepovat od stěn (odpalované těsto) - vznikne velmi hustá hmota. Do horké směsi…
Perníčky ihned měkké
Potřebné ingredience
2 velké lžíce medurn60 g tuku (máslo, hera)rn200 g moučkového cukrurn2 vejcern1 lžička kakaarn3 lžičky perníkového kořenírn2 lžičky jedlé sodyrn500g hladké mouky
Postup přípravy
Ve vodní lázni rozpustíme med, tuk, cukr, vejce, kakao, koření. Jakmile se to spojí, přidáme sodu, která to napění a hned, ještě horké, to nalijeme do mísy s moukou. Zpracujeme…
Kokosovo-pomerančové crinkles
Potřebné ingredience
150g cukru krupice,2 celá vejce,60g povoleného másla(dala jsem Heru),240g hladké mouky,1/2 pr.do peč.,špetka soli,180g strouhaného kokosu,1 pomeranč(kůra z celého a šťáva z půlky pomeranče,cukre krystal a cukr moučka na obalení
Postup přípravy
Změklé máslo(Heru) vyšleháme s cukrem, přidáme vejce a šleháme do pěny.Přidáme špetku soli,nastrouhanou kúru a šťávu z pomeranče, kokos a mouku smíchanou s pr.do peč.Vypracujeme…
Vánočka bramborová
Potřebné ingredience
150g mléka, 125g měkkého másla, 2 žloutky, sůl, 80g cukru, 180g jemně strouhaných brambor (uvařených předem ve slupce), 450g polohrubé mouky, 3/4 droždí, citrónová kůra, rozinky, mandle, vejce na potření
Postup přípravy
Vypracujeme kynuté těsto, necháme si hodinu kynout. Upleteme vánočku, necháme ještě chvíli kynout na plechu. Potřeme vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě na 170-180°C asi 40min.
Linecké cukroví
Potřebné ingredience
100g třtinového moučkového cukru, 260g hladké mouky, 180g másla, citrónová kůra, 2 žloutky
Postup přípravy
Vypracované těsto necháme v lednici, nejlépe přes noc. Poté vyválíme, vykrájíme, upečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 10min. Vychladlé slepujeme marmeládou.
Limetková kolečka
Potřebné ingredience
200 g másla, 2 lžíce třtinového moučkového vanilkového cukru, 300g hladké mouky. Krém: 120g šlehačky, 200g bílé čokolády, 40g másla, kůra a šťáva z limetky
Postup přípravy
Těsto necháme v lednici odpočinout. šlehačku svaříme s čokoládou a kůrou. Do vychladlé směsi zašleháme máslo a šťávu, vyšleháme krém. Necháme chvíli zatuhnout v lednici. Slepujeme…
Kakaové rohlíčky
Potřebné ingredience
200g másla, 40g třtinového moučkového cukru (+ na pocukrování), 120g mletých ořechů, 20g kakaa, 240g hladké mouky
Postup přípravy
Vypracujeme těsto, necháme v lednici odpočinout. Poté tvarujeme rohlíčky, pečeme na 180°C asi 8min. Cukrujeme mletým třtinovým cukrem s vanilkou.
Plněné perníčky
Potřebné ingredience
130g hladké mouky, 80g cukru, 83g žitné celozrnné mouky, 17g másla, 1/2 lžíce medu, 1 a 1/2 lžíce mléka, 1 velké vejce, lžička koření do perníku, 1/4 prášku do perníku, 1/4 lžičky jedlé sody, 1ú4 lžíce kakaa. Náplň: hrst nahrubo sekaných brusinek, hrst nahrubo sekaných ořechům hrst nahrubo sekaných rozinek, 4 lžíce povidel, trochu rumu. Poleva.
Postup přípravy
Smícháme vše sypké, poté zapracujeme vejce a ve vlažném mléce rozpuštěné máslo a med. Necháme chvíli odležet a poté znovu propracujeme (několikrát). Zabalíme a necháme alespoň…