Kváskový dýňový chléb z remosky
Potřebné ingredience
* ROZKVAS: 100 g žitné mouky, 100 g vody, 25 g mateřského kvásku z lednice; * DÝŇOVÉ PYRÉ: 200 - 250 g dýně (Hókaidó) - finálně bude potřeba 150 g pyré, olivový olej, sůl, bílý pepř, koření (např. Provensálské, tymián, rozmarýn...) + (pokrájená cibulka nebo česnek); * DÁLE DO TĚSTA: 425 g pšeničné chlebové mouky, 260 g vody, 10 g soli, 5 g drceného kmínu, 2 g celého kmínu
Postup přípravy
(Podle skvělého receptu paní Michaely http://www.michaelarau-dobrouchut.eu/2018/03/dynovy-chleb.html?fbclid=IwAR1RnQiGX0CGmXYETV0vXAsvwsRIr7GPR3f1ziVtaSlAEffGN4gCBXfcVWc ).
Celozrnná cihlička z remosky
Potřebné ingredience
200 ml studené vody, 1½ lžíce lněného semínka, 1½ lžíce sezamového semínka, 1½ lžíce slunečnicového semínka, 60 ml vlažné vody, ¼ kostky čerstvého droždí (tedy cca 10 g), 100 g žitné mouky,250 g celozrnné pšeničné mouky, 8 g soli, slaná voda na potření těsta, trocha semínek na posypání
Postup přípravy
Recept je od Tescomy, množství do 500g formy, pečeno ve velké remosce Grand (průměr mísy 29cm).
Všechny semínka nasypat do 200 ml studené vody a nechat odležet do…
Lisovaný sendvič s hovězím
Potřebné ingredience
ciabatta nebo francouzská bageta; * NÁPLŇ: tenké plátky hovězího masa, parmazán, menší pevnější rajčata, červená cibule, ředkvičky (nebo bílá ředkev), rukola; * DRESINK (množství na 1 francouzskou bagetu): 1 menší lžíce majolky, 1 větší lžíce zakysané smetany, 1 lžička medu, 1 velký stroužek česneku, špetka soli
Postup přípravy
Nejprve připravit suroviny:
- z bagety vydlabat vnitřek (bude vypadat jako lodička)
- parmazán nakrájet na tenké plátky
- rajčata nakrájet na kolečka
- ředkvičky…
Kváskový olivový chléb
Potřebné ingredience
100 g pšeničného kvásku, 1⁄2 lžičky cukru, 2 lžičky soli (8 g), 1 lžička sušeného oregana, 40 g olivového oleje, 200 g vody, 380 g pšeničné chlebové mouky, olivový olej na potření chleba
Postup přípravy
(Tento recept je z Kváskové kuchařky Jany Berkové.)
Ze všech surovin vypracovat těsto a nechat ho vykynout (cca 1-2 hodiny).
Po vykynutí těsto rozděli na dvě…
Kváskový škvarkový chléb
Potřebné ingredience
* ROZKVAS: 20 g žitného kvásku, 100 g žitné chlebové mouky, 100 g vody; * DÁLE DO TĚSTA: 240 g vody, 300 g pšeničné chlebové mouky, 100 g hladké pšeničné mouky, 2 lžičky soli, drcený kmín, 2 hrsti škvarků
Postup přípravy
(Tento chléb je z kuchařky Ruce v mouce od Ivy Trhoňové.)
Den předem rozkvasit kvásek:
- smíchat kvásek + vodu + mouku, přikrýt a nechat kvasit cca 12 hodin při…
Kváskový pšenično-žitný chléb
Potřebné ingredience
* ROZKVAS: 2 lžíce žitného kvásku, 140 g celozrnné žitné mouky, 160 ml vody; * DÁLE DO TĚSTA: 600 g pšeničné chlebové mouky, 330 ml syrovátky, 1 lžíce drceného kmínu, 3 lžičky soli (tzn. cca 12 g)
Postup přípravy
Den předem rozkvasit kvásek:
- smíchat kvásek + vlažnou vodu + mouku, přikrýt a nechat kvasit cca 12 hodin při pokojové teplotě
2. den - dokončení
K rozkvasu přidat …
Kváskový pšenično-mrkvový chléb
Potřebné ingredience
150 g pšeničného kvásku (100% hydratace - tzn. 75 g voda + 75 g mouka), 60 g jemně nastrouhané syrové mrkve, 100 g mrkvové šťávy, 50 g vody, 10 g slunečnicového oleje, 5 g soli , ½ lžičky drceného kmínu, ½ lžičky drceného fenyklu, 290 g pšeničné chlebové mouky
Postup přípravy
Den předem nechat rozkvasit kvásek:
- 75g vody + 75 g mouky + lžička kvásku
Ze všech surovin (včetně kvásku) umíchat těsto, trochu prohníst, nechat kynout v olejem…
Kváskový dvoubarevný chléb Hokkaido s Thang Zhong
Potřebné ingredience
* ROZKVAS: 40 g hladké pšeničné mouky, 40 g vody, menší lžíce kvásku; * THANG ZHONG: 125 g vody, 25 g hladké mouky; * TĚSTO: 100 g vody, 110 g mléka, 1 lžička Sladěnky, 1 lžička sušeného mléka, 440 g pšeničné hladké mouky, 1 lžíce cukru (10 g), 2 lžičky soli (8 g), 2 lžíce oleje (20 g), 1 lžička kakaa na obarvení těsta, rozpuštěné máslo na potření po upečení
Postup přípravy
1. den - rozkvasit kvásek
- smíchat kvásek + vlažnou vodu + mouku, přikrýt a nechat kvasit cca 12 hodin při pokojové teplotě
2. den - dokončení
Nejdřív si…
Pletené kaiserky (kváskové)
Potřebné ingredience
* TĚSTO: 100 g pšeničného kvásku (60% hydratace = 60 g mouky + 40 g vody), 550 g pšeničné polohrubé mouky (možno část vyměnit za špaldovou), 140 ml vody, 140 ml mléka, 11 g soli (cca 2,5 lžičky), 7 g Sladěnky, 25 g másla; * NA POTŘENÍ: 1 rozšlehané vejce; * NA POSYP: různé druhy semínek, mák nebo hrubá sůl
Postup přípravy
1. den - ráno: rozkvasit kvásek
Smíchat 1 lžíci kvásku + vlažnou vodu + hladkou pšeničnou mouku a nechat kvasit cca 12 hodin.
1. den - večer: zpracování těsta
Kváskový Tartine Bread
Potřebné ingredience
* ROZKVAS: 20 g aktivního kvásku, 100 g pšeničné celozrnné mouky, 100 ml vody; * DÁLE DO TĚSTA: 450 g vody, 50 g pšeničné celozrnné mouky, 450 g pšeničné chlebové mouky, 200 g pšeničné hladké mouky, 20 g soli, 40 ml vody, (drcený kmín - nemusí být)
Postup přípravy
To je momentálně můj nejoblíbenější chléb.
1. den (12 - 16 hodin předem) rozkvasit kvásek.
Všechny suroviny na rozkvas smísit, přikrýt a nechat kvasit.
2. den.