Pita chleba
Potřebné ingredience
520g hladké mouky, 20g medu, 240g vody, 150g pšeničného vyzrálého kvasu, 85g zakysané smetany, 12g soli, 1 vejce, olej
Postup přípravy
Vše uhněteme v robotu cca 10 - 15min. Poté 3x po 30 min. překládáme naolejovanýma rukama. Po posledním překladu uložíme do lednice, kde necháme minimálně 24 hod. (možné i déle)…
Toustový chleba z kvasu
Potřebné ingredience
30g aktivního kvasu (ideálně pšeničného), 100g hladké mouky, 70g vody, 25g cukru. Těsto: 1 vejce, 20g cukru, 300g hladké mouky, 120 - 150g mléka, 7g soli, 35g másla na kostičky
Postup přípravy
10 - 12 hodin předem připravíme kvas smícháním všech surovin (pokojová teplota). Poté přidáme zbytek ingrediencí kromě másla a uhněteme lesklé těsto. Až poté přidáme postupně…
Hamburgerové bulky
Potřebné ingredience
Kvásek: 65g hladké mouky, 6g instantního droždí, 115h plnotučného mléka. Těsto: cca 190h vajec (3 - 4), 300g hladké mouky, 120g polohrubé mouky, 115g másla na kostičky, 20g cukru, 9g soli. Vejce na potření, sezam na posypání
Postup přípravy
Smícháme ingredience na kvásek, necháme cca 30 min. kynout. Poté přidáme vejce a dobře rozšleháme dohladka, poté přidáme zbytek ingrediencí, kromě másla a chvilku hněteme (do…
Bulky s krustou
Potřebné ingredience
400g hladké mouky, 240g mléka, 60g vody, 2 lžíce oleje, 1 lžíce cukru, 1 a 1/2 lžičky soli, 7g sušeného droždí. Na krustu: 50g rýžové mouky, 50g vody, 10g oleje, 10g cukru, 4g sušeného droždí, sůl
Postup přípravy
Do mísy nalijeme vlažnou vodu, přidáme cukr a droždí a necháme chvíli stát, než se vytvoří pěna. Poté Přidáme zbytek surovin na těsto a vypracujeme. Necháme kynout 1 - 1,5 hodiny.…
Housky s celozrnnou moukou
Potřebné ingredience
Kvásek: 50g vody, 50g hladké mouky, 20g droždí: Těsto: 450g hladké mouky, 250g celozrnné pšeničné mouky (ideálně typ graham), 12g soli, 2 lžíce dýňového oleje, voda dle potřeby
Postup přípravy
Smícháme věci na kvásek, necháme vzejít cca 20 min. Poté přidáme zbytek a vypracujeme těsto. Necháme kynout asi 1 hodinu. Rozdělíme na 8 - 10 kousků, umotáme housky a necháme…
Opičí chleba
Potřebné ingredience
Slánek: 80g vody, 8g soli, 8g droždí. Těsto: 500g hladké mouky, 35g oleje, asi 230g vody, 20g cukru. Náplň: 200g slaniny nebo šunky, 1 stroužek česneku, pepř, sůl, petrželka, oregano (nebo jiné bylinky), 50g parmazánu, olej, cca 50g másla
Postup přípravy
Na slánek necháme ve vodě zcela rozpustit sůl, pak přidáme a rozmícháme droždí. Dáme do lednice a můžeme použít v dalších 5 dnech. Na těsto vše smícháme, včetně slánku a uhněteme…
Grilované pečivo
Potřebné ingredience
150g polohrubé mouky, 100g celozrnné pšeničné mouky, 150g hladké mouky, 100g hladké špaldy, 40g sádla, 10g soli, 1 lžička sladěnky, 270g vody, 16g droždí
Postup přípravy
Zaděláme kynuté těsto, necháme vykynout asi 1 hodinu. Rozdělíme na kousky, uválíme do kulata a necháme chvíli odpočívat. Poté uválíme valeček, mírně zploštíme a grilujeme na…
Rohlíky ze slánku
Potřebné ingredience
Slánek: 90g vody, 9g soli, 8 - 10g droždí. Těsto: 400g hladké mouky, 100g pšeničné celozrnné, 40g sádla, 200g vody, lžička sladěnky
Postup přípravy
Na slánek smícháme vodu se solí, poté v ní rozmícháme droždí a dáme do lednice na 4 hodiny až 5 dní). Ze všech surovin vypracujeme těsto (tuk až po hnětení 10 - 15 min.). Necháme…
Toustový chleba ze slánku
Potřebné ingredience
Slánek: 80g vody, 8g soli, 5 -10g droždí. Těsto: 350g hladké mouky, 75g celozrnné pšenice, 120 - 140g vody, 50g plnotučného mléka, 25g másla, 10g cukru nebo sladěnky
Postup přípravy
Na slánek smícháme vodu se solí do rozpuštění, poté přimícháme droždí a dáme do lednice (použitelný za cca 6 hodin až 5 dní). Na těsto vše smícháme, kromě másla, a hněteme těsto…
Pizza bez hnětení
Potřebné ingredience
680g mouky na pizzu, 9g droždí, 14g soli, 2 lžíce medu, 482g vody, 2 lžíce oleje
Postup přípravy
Ve vodě rozmícháme med a droždí. Přilijeme k mouce, nakonec dáme olej a sůl. Pouze rukou zamícháme lepivé těsto v míse a chvíli necháme odpočívat (cca 30 min.). Pak dáme na vál,…