(recept
si oblíbili 2 návštěvníci)
Toustový chleba ze slánku
Potřebné ingredience
Slánek: 80g vody, 8g soli, 5 -10g droždí. Těsto: 350g hladké mouky, 75g celozrnné pšenice, 120 - 140g vody, 50g plnotučného mléka, 25g másla, 10g cukru nebo sladěnky
Postup přípravy
Na slánek smícháme vodu se solí do rozpuštění, poté přimícháme droždí a dáme do lednice (použitelný za cca 6 hodin až 5 dní). Na těsto vše smícháme, kromě másla, a hněteme těsto 10 - 15 min. , nakonec přidáme máslo a necháme hníst ještě 5 - 10 min. Těsto kyne asi 1 - 2 hodiny, v polovině kynutí těsto přeložíme. Poté vyklopíme na vál, předtvarujeme a necháme odpočívat 20 min. Poté smotáme do tvaru toustového chleba a dáme do máslem vymazané formy, přikryjeme a necháme 1 - 1,5 hodiny kynout. Pečeme na 230°C v zapařené troubě 10 min., poté vyvětráme a dopékáme na 190°C asi 25 - 30 min. V webu vune-chleba.cz, od paní Gottwaldové.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé