Jáhlové noky
Potřebné ingredience
jáhly, rýžová mouka, hladká pšeničná mouka (lze nahradit moukou bezlepkovou), sůl Příloha dle chuti - šlehaný tvaroh, ovoce, skořice,... Hodí se i jako příloha k masu.
Postup přípravy
Jáhly uvaříme asi ve dvojnásobku mírně slané vody (tekutina se vsákne/odpaří), mírně rozmixujeme. Necháme vychladnout (může být i přes noc, ale to směs dost zhoustne a druhý den…
Keltýš (kalkýš) - hmota z naklíčeného obilí - krajová…
Potřebné ingredience
půl hrnku pšenice (špaldy), půl hrnku žita, mouka (hrubá, polohrubá, lze i celozrnná)
Postup přípravy
Obilí asi na 24 hod. namočíme (vodu vyměňujeme), poté necháme na vlhké utěrce (v nakličovací misce) klíčit cca 5-7 dní (2x - 3x denně proplachujeme) - dokud není obilí naklíčené.…
Škubánky
Potřebné ingredience
brambory, 1 - 2 lžíce sádla, sůl, polohrubá mouka. Mák, cukr, máslo
Postup přípravy
Oloupané brambory uvaříme v dost osolené vodě doměkka. Slijeme vodu (trochu necháme v hrknu, kdyby bylo potřeba na doředění) a necháme asi 1 cm na dně. Brambory rozšťoucháme,…
Čokoládové vafle
Potřebné ingredience
270g hladké špaldové mouky, 80g oleje, 30g kakaa, 2 lžičky PP, 1 lžička sody, 30g cukru, sůl, 3 vejce, 500g podmáslí, sekaná čokoláda
Postup přípravy
Smícháme sypké suroviny, přidáme mokré a krátce prošleháme, nakonec zlehka vmícháme sníh a seskanou čokoládu. Upečeme vafle.
Žemlovka
Potřebné ingredience
bílé pečivo (vánočka, houska, toustový chleba), mléko, vejce, cukr + vanilka, máslo, rozinky, jablka, skořice
Postup přípravy
Vejce rozmícháme v mléce, mírně osladíme a přidáme vanilku, ve směsi namáčíme plátky pečiva, které skládáme do pekáčku vymazaného máslem. Na vrstvu pečiva dáme nakrájená jablka,…
Banánové vafle bez cukru
Potřebné ingredience
1 banán, 50g mléka, 25g oleje, 1 vejce, 100g cz mouky (ev mix hladká pšeničná + cz), 30g vloček, velká lžíce jogurtu, troch PP (cca lžička)
Postup přípravy
Vše smícháme, necháme chvíli odstát a upečeme vafle. Jsou přirozeně sladké.
Kváskové jablečné lívance
Potřebné ingredience
230-250 ml rostlinného mléka, 60g pohankové mouky, 40g špaldové mouky, 50g ovesných vloček, 65g aktivního kvásku, 1/2 vejce, 1 nastrouhané jablko i se slupkou
Postup přípravy
Vše kromě vejce a jablka smícháme, necháme v lednici do druhé dne. Druhý den přidáme vejce a jablko a necháme při pokojové teplotě kynout asi 1-2 hod. Smažíme zvolna na…
Pařené knedlíky (dampfnudeln)
Potřebné ingredience
500g hladké mouky (nebo 00), 25g droždí, 2 lžíce cukru, 200g mléka, 100g lehce rozehřátého másla, 2 vejce. Višně + cukr. Na napaření: 220 - 250g mléka, 50g másla. Omáčka: 300g mléka, 1 a 1/2 šlehačky (280g), 6 žloutků, vanilka, 1 malá lžíce škrobu, 60g cukru (může být i méně)
Postup přípravy
Mouku nasypeme do mísy, uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem a zalijeme 3 lžíce mléka, lehce promícháme a nahrneme trochu mouk přes. Necháme kynout 15 - 20 min…
Trhanec
Potřebné ingredience
150g plnotučného mléka, 3 vejce, 90 g hladké mouky, sůl, 3 - 4 lžíce másla, 2 - 3 lžíce cukru, hrst rozinek v rumu
Postup přípravy
Mléko prošleháme se žloutky, přidáme mouku, sůl a promícháme metlou. Necháme asi 20 min. odpočinout. Poté přidáme sníh vyšlehaný se lžící cukru. V pánvi nebo hrnci o průměru asi…
Jogurtovo-tvarohové knedlíky
Potřebné ingredience
1 rohlík na kostičky, 200g jogurtu, 2 vejce, 20g másla, 150g krupičky, 130g tvarohu, sůl
Postup přípravy
Kousky rohlíku zalijeme jogurtem. Z bílků vyšleháme sníh a žloutky vyšleháme s máslem a tvarohem. Do žloutkové směsi přidáme rohlík s jogurtem, krupičku a sníh, zamícháme. Pomocí…