JABLEČNÝ KOLÁČ s piniovými oříšky
Potřebné ingredience
Ingredience: 150 g hladké mouky, ½ sáčku kypřícího prášku do pečiva (BIO), 125 g krystalového cukru, 2 celá vejce, 4 PL mléka, 100 g rozpuštěného vlahého másla, malá špetička soli, drobné kostičky z jednoho oloupaného jablka do těsta, měsíčky ze dvou oloupaných jablek na povrch koláče, 3 PL třtinového cukru (stačí i běžný), rozpuštěné máslo na pokropení koláče, nasekané mandle nebo piniové oříšky.
Postup přípravy
Do pěny vyšleháme vejce s cukrem, přimícháme předem rozpuštěné vlahé máslo. Vaječnou směs dále spojíme se solí a mlékem, přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem a nakonec…
SKVĚLÉ KOKOSOVÉ MUFFINKY s borůvkami a bílou čokoládou
Potřebné ingredience
Ingredience na těsto-asi 15 muffin: 250 g hladké mouky, 50 g strouhaného kokosu, 90-100 g krystalového cukru, 100 g bílé čokolády, 1 sáček vanilkového cukru, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 130 g mléka, 70 g slunečnicového oleje, 3 ks vajec střední velikosti, hrst čerstvých borůvek.
Postup přípravy
Postup práce:
Bílou čokoládu jemně nastrouháme, nebo rozmixujeme a spojíme s moukou, cukrem a kokosem.
V druhé misce vyšleháme vejce s olejem a mlékem a postupně…
ANANASOVÉ MINIKOLÁČKY s kandovanou třešní
Potřebné ingredience
1 balíček domácího listového těsta (nebo kupovaného), ananasová kolečka, kandované třešně, trochu mléka na potírání těsta, tekutý med na pokapání upečených koláčků nebo vanilkový cukr smíchaný s moučkovým.
Postup přípravy
Listové těsto vyválíme a vykrájíme kulatou formičkou na velikost o něco větší, než jsou ananasová kolečka.
Dále z plátu těsta nakrájíme proužky o šířce 1 cm. Ke každému…
NADÝCHANÉ CAPPUCCINOVÉ MUFFINKY
Potřebné ingredience
260 g hladké mouky, 100 g jemného krystalového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, ½ sáčku kypřícího prášku do pečiva, 220 g vlažného mléka, 115 g vlahého rozpuštěného másla, 1 větší vejce, 30 ml silné kávy, ½ KL soli.
Postup přípravy
Do mísy prosijeme mouku s kypřícím práškem, přidáme oba cukry, sůl, vše smícháme a odstavíme bokem. Do další misky vložíme vejce s máslem, které spojíme s mlékem a kávou.…
JEMNÝ JOGURTOVÝ KOLÁČEK s kokosem
Potřebné ingredience
Ingredience: 150 g hladké mouky, 100 g kokosové moučky, 90 g kukuřičného škrobu (maizena), 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 160 g krystalového cukru, 100 g másla pokojové teploty, 50 g mléka, 125 ml kokosového jogurtu, 3 vejce střední velikosti.
Postup přípravy
Postup práce:
Měkké máslo dobře spojíme s cukrem a postupně přišleháváme vejce jedno po druhém, nakonec přidáme zbývající předepsané suroviny.
Těsto vlijeme do…
TŘEŠŇOVÝ KOLÁČ s drobenkou a oříšky
Potřebné ingredience
Ingredience na těsto: 300 g polohrubé mouky (já použila americkou s názvem Manitoba), 80 g moučkového cukru, 80 g másla, ½ sáčku kypřícího prášku z prodejny zdravé výživy, 1 celé vejce, špetku strouhané kůry z bio-citronu, trochu mléka na doředění. Ingredience na náplň: 250 g vypeckovaných čerstvých nebo kompotovaných třešní, 2-3 PL višňového džemu, hrst vyloupaných pistácií, hrst hrubě nasekaných mandlí bez slupky.
Postup přípravy
Vypracujeme hladké těsto, zabalíme do průhledné fólie a vložíme na 30 minut do lednice. Poté odřízneme ¼ vychlazeného těsta, odložíme bokem a nachystáme 2 pečící papíry, mezi…
ŠŤAVNATÝ KOLÁČ S KIWI – rychlý a jednoduchý
Potřebné ingredience
250 g hladké mouky, 125 g krystalového cukru (kdo má rád moučník sladší, může více přisladit), ½ sáčku kypřícího prášku do pečiva, 3 střední vejce, 50 g slunečnicového oleje, 4 ks kiwi (nakrájené na kostky), vanilkový cukr na posypání.
Postup přípravy
Elektrickou metlou důkladně šleháme vejce s cukrem (zhruba 10 minut) a po proužcích přidáváme olej.
Postupně přimícháme mouku s kypřícím práškem.
Hladké těsto opatrně…
BABIČČIN KRÉMOVÝ KOLÁČ s višněmi
Potřebné ingredience
Ingredience na těsto: 230 g hladké mouky, 125 g studeného másla, 125 g jemného krystalového cukru, ½ sáčku kypřícího prášku do pečiva, 1 celé vejce, špetka soli. Ingredience na krém: 60 g hladké mouky, 50 g krystalového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, ½ l mléka, 3 žloutky. Ostatní ingredience: Kompotované višně, bílek, jadérka šišek (lze použít i plátky mandlí), moučkový cukr s vanilkovým na posypání.
Postup přípravy
Postup-žloutkový vařený krém:
V misce rozmícháme žloutky s cukrem, přidáme mouku a postupně dobře spojíme s mlékem. Krémovou směs vaříme při stálém míchání na mírném ohni až…
TIRAMISU DORTÍK - lahodný dezert
Potřebné ingredience
Základní ingredience: 1 vyšší piškotový korpus nebo dva nízké, malý šálek oslazené silné kávy, kvalitní kakao. Ingredience-krém: 250 g mascarpone, 200 g čerstvé smetany na šlehání, 1 sáček vanilkového cukru (popřípadě moučkový cukr na doslazení podle podle chuti).
Postup přípravy
Příprava:
Předem uvaříme silnou kávu, osladíme ji a necháme vychladnout.
Smetanu ušleháme na pevnou šlehačku, kterou smícháme s mascarpone, cukrem (kdo chce, může přidat pár…
ITALSKÝ MANDLOVÝ MOUČNÍK s čokoládovou polevou
Potřebné ingredience
Ingredience: 150 g polohrubé mouky, 200 g mletých mandlí (nebo mandlové moučky), 200 g krystalového cukru, 6 žloutků, 6 bílků, pár kapek mandlové příchuti-tresti (nemusí být), strouhaná citronová kůra z jednoho citronu BIO do žloutkové pěny, malá špetka soli a pár kapek z citronu do sněhu z bílků, čokoládová poleva na polití upečeného moučníku, na ozdobu plátky mandlí (nebo různé vykrajované motivy z potahové hmoty atd).
Postup přípravy
Důkladně vyšleháme žloutky s cukrem a citronovou kůrou do pěny.
Postupně přidáváme mouku s mandlovou moučkou a vymícháváme již ručně.
Nakonec těsto opatrně spojíme s tuhým…