Mandlové donutky se zakysanou smetanou
Potřebné ingredience
80 g polohrubé mouky, 80 g mandlové mouky, 50 g moučkového cukru, 1 lžíčka vanilkového extraktu (nebo vanilkové pasty), 1 vejce, 50 g zakysané smetany (nebo řeckého jogurtu), ½ lžičky prášku do pečiva, 1 lžíce rumu, 100 g mléka
Postup přípravy
V míse spolu vyšlehat vejce + cukr + vanilku.
Přidat mouku + kysanou smetanu + rum + mléko + prášek do pečiva a vymíchat hladké těsto (v případě potřeby konzistenci upravit…
Kynuté závitky
Potřebné ingredience
250g polohrubé mouky, 150g hladké mouky, 100g špaldové celozrnné mouky, sůl, 200g mléka, 75g tučného jogurtu (nebo zakysané smetany), 75g rozpuštěného másla, 70g cukru, 20g droždí,1 žloutek. Tvarohová náplň: 1 tvaroh, 1 vanilkový pudink, 4 lžíce tekutiny (rum + mléko), rozinky v rumu, cukr. Ev. povidla, mák, ořechy,...
Postup přípravy
Jogurt smícháme s teplým mlékem a přidáme droždí, trochu cukru a mouky a necháme vykynout. Poté přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto (8 - 10min). Zakryjeme a necháme…
Pomerančový koláč
Potřebné ingredience
3 vejce, 90g třtinového cukru, 150g hladké mouky, 50g celozrnné špaldové mouky, 100g jemně mletých mandlí, 2 lžičky PP, sůl, 150g lehce rozpuštěného másla, 50g šťávy z pomeranče, 100g jogurtu nebo zakysané smetany, strouhaná pomerančová kůra nebo pomerančový olej. Na sirup: šťáva z 1 pomeranče, šťáva z 1 citrónu, 50g cukru, 1 skořice, 2 hřebíčky. Kokos na posypání.
Postup přípravy
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, a na střídačku přidáváme máslo, šťávu, jogurt a smíchané sypké suroviny. Upečeme ve vymazané a vysypané formě na 180°C asi 20 - 30min. Ještě…
Jogurtovo-tvarohový dort bez cukru
Potřebné ingredience
Korpus: 100g esíček, 30g rozpuštěného másla. Krém: 250g tvarohu, 300g jogurtu, 30g datlového sirupu, 1 banán, 1 - 2 lžíce čokoládovo-oříškové pomazánka (Mixitela,...), 200g mléka, 1 ztužovač za studena (ev. dva)
Postup přípravy
Sušenky namixujeme, smícháme s máslem a napěchujeme do dortové formy. Šleháme tvaroh + jogurt + sirup + rozpuštěná pomazánka. Mléko rozmixujeme s banánem, přidáme ztužovač a…
Buchtový dort
Potřebné ingredience
Plněné buchty pečené ve dvou ráfcích, sestavené po upečení
Vafle Bownies - žitné s chia semínky
Potřebné ingredience
2 vejce, 300 ml mléka,160 g žitné mouky, 30 g holandského kakaa, 10 g chia semínek, 1 lžíce medu, 1 lžíce prášku do pečiva, 1 lžička skořice, 50 g čokolády na vaření
Postup přípravy
Púvodní recept je z knihy Fitrecepty.
Nejprve rozpustit čokoládu,
V míse ušlehat vejce.
K vejcím přidat mléko, čokoládu + všechny ostatní suroviny a vymíchat…
VÁNOČNÍ HVĚZDA s kokosovou náplní
Potřebné ingredience
Základní ingredience: Piškotový korpus ve tvaru hvězdy. Ingredience-náplň: 250 g mascarpone, 50 g jemně strouhaného kokosu, 125 g moučkového cukru s vanilkou, 125 g kokosového jogurtu (může být i neochucený), 10 g želatiny (rozpuštěné ve dvou PL mléka), 250 ml pevně ušlehané smetany, mírně oslazené. Ostatní ingredience: Drobné čerstvé ovoce (maliny, borůvky, ostružiny, rybíz).
Postup přípravy
Všechny suroviny na náplň spojíme a necháme vychladit v ledničce.
Korpus hvězdy vydlabeme (zbylé kousky odložíme bokem) a kdo chce, může ho pokapat kávou, rumem nebo vaječným…
Vánočka do formy Tescoma
Potřebné ingredience
* OMLÁDEK: 100 g vody, ½ lžičky medu (nebo sladěnky), 21 g čerstvého droždí, 120 g hladké mouky; * TĚSTO: 120 g hladké mouky, 120 g polohrubé mouky, 70 g cukru, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek, 50 g mléka, 70 g změklého másla, 1 lžíce rumu, 20 g oleje, větší špetka soli, strouhaná citronová kůra, 100 - 150 g rozinek (máme rádi hodně rozinek, je možné množství snížit, zaměnit úplně nebo část za kandované ovoce, sekané ořechy...); * NA FORMU:: trocha másla, mandlové lupínky
Postup přípravy
Vánočka podle skvělého receptu paní Ivy Trhoňové, množství upraveno tak, aby se těsto tak akorát vešlo do formy od Tescomy - originální recept a postup najdete zde:
http://www…
Mrkvovo-ořechové dortíčky
Potřebné ingredience
Korpus: 150 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička skořice, 150 g cukru krupice, 100 g jemně nastrouhané mrkve, 80 g nasekaných ořechů a 80 g rozinek, 2 vejce, 125 ml oleje. Poleva: 100 g hořké čokolády, 1 PL kokosového oleje nebo ztuženého 100% tuku. Krém: 125 ml smetany ke šlehání 33%, 125 g mascarpone, 1 PL cukru moučka. Dále: hrst strouhaných ořechů.
Postup přípravy
Vyšleháme do pěny vejce a pomalu do nich vléváme za stálého šlehání na nejnižších otáčkách olej. V druhé míse smícháme ostatní suroviny a pak obě směsi spojíme. Těsto nalijeme na…
Tvarohové dortíčky s broskvemi
Potřebné ingredience
Korpus: 300 g polohrubé mouky, ½ prášku do pečiva, 100 g cukru moučka, 150 g Hery, 1 vejce. Krém: 125 ml smetany ke šlehání 33%, 125 g mascarpone, 1 PL cukru moučka. Náplň: 2 vejce, 150 g cukru moučka, 50 g másla, 500 g jemného tvarohu v alobalu, 500 ml mléka, 1 vanilkový pudinkový prášek, 1 lžička vanilkového extraktu. Dále: 1 broskvový kompot.
Postup přípravy
Z uvedených surovin na vále vypracujeme těsto, které rozválíme na plech 30x40 cm s pečícím papírem. Těsto poklademe kousky okapaných broskví a zalijeme náplní.
Náplň: Máslo s…