Eklérky s dýňovým krémem
Potřebné ingredience
Korpus: 80g másla, 80g mléka, 100g vody, 1 malá lžíce cukru, 110g hladké mouky, 3 vejce. Krém: 5 žloutků, 100g cukru, 25g hladké mouky, 100g dýňového pyré (předem upečená a rozmixovaná dýně), 250 šlehačky, 1/2 lžičky skořice, vanilka, 1 plátek želatiny, 100g mascarpone. Poleva: 100g hořké čokolády, 90g šlehačky, 1 lžíce kukuřičného sirupu. Ozdoba: hrst dýňových semínek, 1 lžíce medu, 15g másla, olej
Postup přípravy
Na eklérky připravíme odpalované těsto - na hrnce dáme vodu, mléko, máslo a cukr, necháme přijít k varu, pak nasypeme mouku a mícháme odspodu asi 3 minuty. Necháme vychladnout,…
Kváskové ruměnky
Potřebné ingredience
200g hladké mouky, 70g moučkového cukru, 1/2 lžičky sody, 1 lžíce perníkového koření, 5g kakaa, 1 vejce, 1 lžíce žitného kvasu, 30g másla, 60 g medu. Poleva: 100g cukru, 1 malá lžíce horké vody, asi 2 - 3 lžíce rumu, rumové aroma. Popřípadě trochu vody s rumem.
Postup přípravy
Promícháme mouku, cukr, sodu, koření a kakao. Přidáme vejce, kvásek a vlažné máslo s medem (předem rozehřát a nechat zchladnout - nelít horké). V robotu pomocí pádla umícháme…
Cuketové muffiny (koláč)
Potřebné ingredience
150g jemně strouhané cukety, 4 vejce, sůl, 150g másla, 100 - 120g cukru, 200g jogurtu nebo zakysané smetany, 50g kokosu, 150g polohrubé mouky, 100g špaldové celozrnné mouky, 1 PP, citrónová šťáva
Postup přípravy
Máslo, žloutky a cukr vyšleháme do světlé pěny, přidáme jogurt, zašleháme. Přidáme mouku, PP a kokos. Pak cuketu. Nakonec přimícháme sníh z bílků, soli a citrónu. Pečeme v…
Tvarohovo-smetanový koláč
Potřebné ingredience
Těsto: 100g hladké mouky, 70g celozrnné špaldové mouky, 1/2 lžičky PP, 50g cukru, 1 vejce, 50g másla. Náplň: 250g tvarohu, 50g cukru, 2 vejce, 30g škrobu, 250g šlehačky, ev. citrónová šťáva a kůra . Mandlové kousky nebo plátky
Postup přípravy
Ingredience na těsto zpracujeme na drobenku a namačkáme do vymazané koláčové formy. Na náplň promícháme tvaroh, cukr, vejce a škrob, nakonec vmícháme ušlehanou smetanu. Nalijeme…
Míša řezy
Potřebné ingredience
6 vajec, 70g cukru, 50g oleje,90g polohrubé mouky, 20g kakaa, 1 lžička PP. Krém: 120g másla, 150g cukru, 2 kostky tvarohu, 1 tvaroh ve vaničce, 1 zakysaná smetana, 100g uvařeného vychladlého pudinku. Poleva: 200g čokolády, 200g šlehačky (měkká poleva) nebo čokoláda + kakaové máslo (tvrdá poleva)
Postup přípravy
Vyšlaháme žloutky s cukrem do pěny, přidáme olej, poté mouku, kakao, a PP. Nakonec sníh z bílků. Upečeme na 180°C a necháme vychladnout. Máslo vyšleháme s cukrem do nedýchané pěny…
Lemon curd
Potřebné ingredience
2 žloutky, 40g třtinového cukru, 40g citrónové šťávy, 30g másla, citrónová kůra
Postup přípravy
Vše, kromě másla, dát do mísy a vařit ve vodní lázni do zhoustnutí (asi jako pudink). Z počátku netřeba míchat často, ke konci už ano. Po odstavení dáme máslo a metličkou…
Cuketový koláč s ovocem
Potřebné ingredience
150g cukru (méně sladké), 4 vejce, 250g polohrubé mouky, 150 - 170g špaldové celozrnné mouky, 320 - 350g najemno strouhané cukety, 150g oleje, cca 180g mléka, 1 PP, skořice. Ovoce. Žmolenka: máslo, hrubá mouka, vločky, cukr, mák
Postup přípravy
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, mléko, mouku s PP a skořicí a nakonec cuketu. Pečeme na vysypaném plechu ve vyhřáté troubě na 180°C asi 30 - 40 min., po prvních 5 …
Cuketová buchta celozrnná
Potřebné ingredience
3 vejce, 150g cukru, 50 - 60g oleje, 350g strouhané cukety, 350g pšeničné celozrnné mouky, 1 PP, 250g mléka. Poleva (nemusí být): 250g zakysané smetany, 100g čokolády, trochu šlehačky, rum
Postup přípravy
Vyšleháme vejce s cukrem, přidáme olej, mléko, mouku s PP a nakonec cuketu. Pečeme ve vyhřáté rtroubě na 180°C asi 25 min. Vychladlé polijeme polevou.
Kokosové řezy s marmeládou
Potřebné ingredience
Těsto: 120g špaldové celozrnné mouky, 100g hladké mouky, 40g cukru, 80g másla, 1 vejce. Náplň: asi 300g marmelády. Na povrch: 180g kokosu, 3 vejce, 50g cukru.
Postup přípravy
Vypracujeme těsto, necháme chvíli odležet (není nutné) a rozválíme do menšího pekáčku, vyloženého papírem na pečení. Propícháme vidličkou a dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C…
Loupáky ze slánku
Potřebné ingredience
Slánek: 80g vody, 8g soli, 15g droždí. Těsto: 500g hladké mouky, 90g cukru, 75g másla, 2 žloutky, 170 - 190g vody, citrónová kůra. Vejce na potření, mák.
Postup přípravy
Na slánek rozmícháme sůl ve vodě, poté přidáme droždí, zamícháme a dáme do lednice (použitelné nejdřív za 4 hodiny až 4 dny). Poté ze všech surovin vypracujeme kynuté těsto, kromě…