MŘÍŽKOVÝ KOLÁČ S TVAROHEM A HRUŠKAMI-LAHODNÝ, VOŇAVÝ I…
Potřebné ingredience
Suroviny na těsto: 250 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 125 g másla, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, ½ sáčku kypřícího prášku, špetka citronové kůry. Suroviny na náplň: 1 vanička tvarohu, ½ kelímku zakysané smetany, moučkový cukr dle vlastní chuti, 1 vanilkový cukr, 2 celá vejce, ½ sáčku vanilkového pudinku, špetka citronové kůry (nemusí být), dobře odkapané kompotované hrušky, popřípadě meruňková marmeláda.
Postup přípravy
Velká výhoda tohoto koláče je ta, že se dá krájet čerstvě upečený, bez dlouhého čekání na ztuhnutí náplně, oproti jiným receptům. Je příjemně měkký, voňavý a jemně křupavý zároveň…
VELMI KŘEHOUČKÝ ZÁVIN Z KŘEHKÉHO TĚSTA
Potřebné ingredience
Suroviny: 270 g hladké mouky, 135 g studeného másla, 120 g cukru-jemné krupičky, špetka soli, necelý sáček kypřícího prášku, 3 žloutky. Náplň: 8 polévkových lžic meruňkové marmelády.
Postup přípravy
Křehoučký závin s dobrou meruňkovou marmeládou je velmi příjemná změna mezi moučníky, které si doma standartně pečeme. Opravdu doporučuji ho vyzkoušet.
Postup:
LINECKÝ KVĚT – BÁJEČNÝ BORŮVKOVÝ KOLÁČ
Potřebné ingredience
Suroviny na těsto: 300 g hladké mouky, 150 g másla, 100 g cukru, špetka soli, 1 vejce, 1žloutek. Náplň: Borůvková marmeláda s kousky ovoce
Postup přípravy
Borůvkový koláč je obdoba předchozí slunečnice. Rovněž i on krásně ozdobí stůl a stejně tak i báječně chutná.
Postup:
Všechny předepsané suroviny na těsto spojíme…
BAREVNÁ SLUNEČNICE - CHUTNÝ LINECKÝ KOLÁČ
Potřebné ingredience
Suroviny na těsto: 300 g hladké mouky, 150 g másla, 100 g cukru, špetka soli, 1 vejce, 1 žloutek. Do mouky je možno zamíchat i trochu prášku do pečiva, koláč bude nadýchanější, ale hůř se pak tvaruje. Náplň: dvoubarevný-kontrastní džem. Na dozdobení: plátky madlí.
Postup přípravy
Pro slavnostnější příležitost poslouží moučník slunečnice výborně nejen pro chuť, ale i dekorativně na stůl.
Postup:
Všechny předepsané suroviny na těsto spojíme do…
KOKOSOVÁ STRACIATELLA S TVAROHEM A PUDINKEM – JEMNÝ…
Potřebné ingredience
Suroviny /měřené čtvrtlitrovým hrnkem/ na tmavé kakaové těsto: 1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek hladké mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, ½ hrnku kokosu, ¾ - 1 hrnek cukru krystal, 1 hrnek mléka, ¾ hrnku oleje, 2 vejce, 2 PL kakaa. Suroviny na tvarohovou světlou náplň: 1 vanička tvarohu, ½ hrnku moučkového cukru, 1 hrnek mléka, ½ sáčku kokosového pudinku, ½ sáčku vanilkového pudinku, 1 sáček vanilkového cukru, 2 vejce. Kdo má rád hodně náplně, těsto ji snese i dvojnásobnou.
Postup přípravy
Pokud k základnímu hrníčkovému receptu přidáme kokos a kakao, pak se v kombinaci s tvarohovo-pudinkovou náplní povýší na chuťový zážitek. Jemnosti moučníku se dosáhne smícháním…
MOC DOBRÉ TVAROHOVÉ KOLÁČKY
Potřebné ingredience
Suroviny na kynuté těsto: 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, špetka soli, ¼ l vlažného mléka, 4 lžičky moučkového cukru, 8 lžic oleje, 2 žloutky, ½ kostky droždí. Suroviny na tvarohovou nádivku: 1-2 kostky tvarohu, 2-3 lžíce moučkového cukru, 1 žloutek,1 sáček vanilkového pudinku, špetka strouhané citronové kůry, rozinky předem naložené v rumu. Ostatní suroviny: Švestková povidla, drobenka, olej na vytření plíšku, 1 celé vejce.
Postup přípravy
Tvarohový koláček k rannímu kafíčku je vždy velké pochutnání.
Postup – tvarohová nádivka:
Všechny suroviny smícháme a osladíme, jak jsme zvyklí.
Postup – kvásek…
VELMI JEMNÝ A VLÁČNÝ MOUČNÍK S KAKAEM A JABLÍČKEM
Potřebné ingredience
Suroviny-těsto (dávka do formy srnčího hřbetu): ½ hrnku hladké mouky, ½ hrnku polohrubé mouky, ½ hrnku krystalového cukru, 1/2 sáčku vanilkového cukru, ½ hrnku mléka, 1/4 hrnku slunečnicového oleje, 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva, 1 vejce, 1 lžíce kakaa, špetka skořice-prášek, 1 oloupané-nastrouhané jablko nahrubo /jablko zajistí vláčnost moučníku, ale není v něm vůbec znát/.
Postup přípravy
Tento moučníček je velice chutný, když je zaležený do dalšího dne. Pak příjemně provlhne strouhaným jablíčkem a celý prolne chutí skořice, kakaem a vanilkou.
Postup -…
VÝBORNÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ SE ŠVESTKOVÝMI POVIDLY A…
Potřebné ingredience
Suroviny na těsto - 1 velký koláč: 200 g hladké mouky, 50 g polohrubé mouky, špetka soli, 1 deci, mléka, 1 polévková lžíce cukru, 1 čajová lžička cukru na kvásek 1/3 kostky droždí, 1 žloutek, 2-3 polévkové lžíce slunečnicového oleje, nebo rozpuštěného másla, 1 polévková lžíce zakysané smetany, nebo bílého neochuceného jogurtu. Suroviny na tvarohovou náplň:1 kostka tvarohu /může být i vanička/, moučkový cukr /dle chuti/, 1 sáček vanilkového cukru, ½ sáčku pudinkového prášku, rozinky, rum, špetka strouhané citronové kůry. Suroviny na drobenku: ½ skleničky polohrubé mouky, ½ skleničky moučkového cukru, 2 plátky studeného másla. Suroviny na povidlovou náplň: ½ skleničky švestkových povidel, trochu rumu, 1 lžička vlažné vody.
Postup přípravy
Většinou se veškeré náplně u moravských koláčů dávají nahoru do vytlačeného důlku. U nás doma je ale zvykem těsto plnit tvarohem dovnitř, vršek už jen dozdobit povidly a zasypat…
Lehoučká kakaová roláda plněná šlehačkou
Potřebné ingredience
Suroviny - těsto: 6 žloutků, 6 bílků na sníh, 40 g moučkového cukru, 1 plná lžíce kakaa a 1 plná lžíce pudinku s čokoládovou příchutí v prášku. Suroviny – náplň: 1 kelímek smetany na šlehání, 1 sáček želatinového ztužovače – „smetafix“, moučkový cukr na doslazení šlehačky. Ostatní suroviny: Trochu meruňkového džemu na potření upečeného těsta, podle chuti trochu drobně nasekané čokolády, olej na potření pečícího papíru.
Postup přípravy
Těsto na kakaovou roládu je bez kypřícího prášku a mouky - jeho příprava je velmi snadná a rychlá.
Je to obdoba předešlé světlé roládky se šlehačkovou náplní, postup je…
Lehká roládka se šlehačkovou náplní
Potřebné ingredience
Suroviny - těsto: 6 žloutků, 6 bílků na sníh, 40 g moučkového cukru, 20 g škrobové moučky, nebo ½ sáčku vanilkového pudinku / kokosového/, 1 plná lžíce hladké mouky. Suroviny – náplň: 1 kelímek smetany na šlehání, 1 sáček želatinového ztužovače-smetafix, moučkový cukr na doslazení šlehačky. Ostatní suroviny: Trochu jahodového, nebo malinového džemu na potření upečeného těsta, olej na potření pečícího papíru.
Postup přípravy
Protože je tento moučník bez kypřícího prášku, vše stojí a padá na dobře vyšlehaném sněhu.
Ale stojí to za to - tato roládka je rychle připravená, upečená, snězená a hlavně…