Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbili 3 návštěvníci)

Lehká roládka se šlehačkovou náplní

0.0
Lehká roládka se šlehačkovou náplní

Potřebné ingredience

Suroviny - těsto: 6 žloutků, 6 bílků na sníh, 40 g moučkového cukru, 20 g škrobové moučky, nebo ½ sáčku vanilkového pudinku / kokosového/, 1 plná lžíce hladké mouky. Suroviny – náplň: 1 kelímek smetany na šlehání, 1 sáček želatinového ztužovače-smetafix, moučkový cukr na doslazení šlehačky. Ostatní suroviny: Trochu jahodového, nebo malinového džemu na potření upečeného těsta, olej na potření pečícího papíru.

Postup přípravy

Protože je tento moučník bez kypřícího prášku, vše stojí a padá na dobře vyšlehaném sněhu.
Ale stojí to za to - tato roládka je rychle připravená, upečená, snězená a hlavně velmi lehoučká.

Postup - těsto: Nejdříve vyšleháme bílky s malou špetkou soli na velmi pevný sníh a na chvíli uložíme do lednice. Mezi tím smícháme škrobovou moučku /pudinkový prášek/ se lžící mouky. Připravíme si plíšek s pečícím papírem, který slabě po celé ploše potřeme olejem a rozehřejeme troubu.

Nyní dokončíme těsto: Stěrkou, nebo vařečkou opatrně vmícháme do sněhu cukr, jeden po druhém žloutky a na závěr směs moučky a mouky. Metličku nepoužívat. Hmotu rozprostřeme rovnoměrně na plíšek s papírem a při teplotě 200 st. C. pečeme 11 minut.

Ihned po vytažení z trouby roládu zavineme i s papírem, který nestrháváme, na dobu 5-10 minut - víc ne. Pak rozvineme, obrátíme opačně na desku, pomalu strhneme papír a nesrolovanou ji necháme vychládnout. Nyní nastal čas si připravit náplň.

Postup – náplň: Želatinový ztužovač dle návodu vyšleháme se smetanou, kterou přisladíme dle svého.

Dokončení. Celou plochu rolády tence natřeme džemem, rozprostřeme náplň a srolujeme. Já balím naplněné rolády do pečícího papíru asi tak na hodinu, nechám v chladnu, kde se zpevní a udrží tvar. Pak opatrně vybalím, vložím do potravinové fólie a zavinu. Necháme v ledničce nejlépe do dalšího dne.

Přeji dobrou chuť.

Pokud chceme, roládku si pocukrujeme podle své chuti, nám chutnala tak, jak je na fotografii -sladká byla akorát.

Šlehačková náplň je pevná, dobře se krájí a vydrží pár dní. Na řezu je pěkně vidět kontrast jahodového džemu se šlehačkou.

Kombinace světlé a tmavé roládky.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie