PAPRIKA S CIBULÍ ( na chlebíčky, obložené mísy )
Potřebné ingredience
20 - 25 ks paprik, 5 - 6 cibulí dle velikosti. NA SVAŘENÍ : 1/2 l vody, 1/2 l octa, 10 dkg oleje, 20 dkg cukru, 1 lžička soli.
Postup přípravy
Papriky nakrájíme na proužky, cibuli také na proužky. Nejprve svaříme do varu nálev.........ochutnejte zda není potřeba ocet nebo cukr, prostě dle vaši chuti. Když začne nálev…
Povidla bez cukru
Potřebné ingredience
2 kg švestek, 60ml balzamika (tmavé nebo světlé), skořice, rum
Postup přípravy
Vypeckované švestky polijeme octem, zakryjeme a necháme do druhého dne v lednici odležet. Poté pečeme na 230°C 1-2 hodiny (záleží jak jsou šťavnaté), poté teplotu snížíme a pečeme…
SPOUSTA RAJČAT ? LUXUSNÍ KEČUP
Potřebné ingredience
viz. postup
Postup přípravy
Surovinyn– na jednu dávku (dělali jsme ze dvou, údaje v závorkách): 1,5 kg rajčat (3kg) 5 ks jablek (10) 3 ks velké cibule (6cib) 1 lžíce soli (2) 4 ks hřebíčky (8) 1/4 lžičky…
Kompot se solí
Potřebné ingredience
Ovoce, špetka soli do každé sklenice, převařená vychladlá (vlažná) voda
Postup přípravy
Ovoce napěchujeme do sklenice, přidáme špetku soli, zalijeme vodou, zavíčkujeme a vaříme v hrnci s vodou na 85-90°C asi 20min.
Meruňková marmeláda s pektinem
Potřebné ingredience
20g citrusového přírodního pektinu, 2kg meruněk, 1kg třtinového cukru, citrónová šťáva (z 1/2 - 1 citrónu), hrst cukru
Postup přípravy
Kousky meruněk zasypeme cukrem, promícháme a za občasného míchání vaříme 30-40min., poté nahrubo rozmixujeme a přidáme pektin rozmíchaný v hrsti cukru a vaříme asi 5min. Lijeme…
Broskvová přesnídávka
Potřebné ingredience
Broskve, třtinový cukr krupice, kukuřičný škrob, vanilkový (nikoliv vanilínový) cukr nebo vanilková esence, citronová šťáva. Vyvařené skleničky od přesnídávek.
Postup přípravy
Letošní nadúroda broskví mě donutila improvizovat - no přece to nevyhodím!
Broskve (asi košík) jsem oloupala a nakrájela na kousky do hrnce. Zasypala cca 200 - 250 g cukru …
Jablková povidla
Potřebné ingredience
6 půllitrů na kostičky pokrájených jablek, 1/2 kg cukru, 2 lžíce octa
Postup přípravy
Vše smícháme a necháme do druhého dne stát. Druhý den povaříme, rozmixujeme, propasírujeme, dáme do sklenic a zavaříme.
Povidla jsou jednoduchá, chutná na vdolky i na…
Cibulová marmeláda
Potřebné ingredience
1kg červené cibule,5dkg másla,2lžíce olivového oleje,5dkg třtinového cukru,trochu tymiánu,250ml červeného vína,50ml balsamika,sůl,pepř
Postup přípravy
V hrnci rozpustíme máslo a olej, přidáme na měsíčky cibuli asi 5 minut necháme zpěnit,zasypeme cukrem,stáhne teplotu a dusíme asi 45 minut až se voda odpaří a cibule zkaramelizuje…
jablíčkový kompot
Potřebné ingredience
jablíčka,hroznový cukr, citr.štáva,skořice,hřebíček
Postup přípravy
Jablíčka, která už potřebuji zpracovat, protože jejich doba na uskladnění je už u konce, zpracovávám
úplně jednoduše vnoučatům na kompot.
Jablíčka okrájím škrabkou na…
zelenina na nakládání masa
Potřebné ingredience
mrkev, celer ,petržel, sladkokyselý lák ředěný 1:1
Postup přípravy
Kořenovou zeleninu (mrkev, celer petržel) nakrouhám do sklenic a zaliji dobrým lákem , zředěným vodou 1:1.
Použiji i s nálevem na naložení masa např. na svíčkovou.
Nejvíc…