Kapustová polévka
Potřebné ingredience
růžičková kapusta, slanina, kostka masoxu, cibule,sádlo,hl.mouka
Postup přípravy
Na sádle zpěníme cibulku, zaprášíme hl.moukou a uděláme polotmavou jíškou. Zalijeme vývarem z jednoho masoxu a přidáme růžičkovou kapustu /když není čerstvá, dávám jedno balení…
Kyselica
Potřebné ingredience
1 uzené vepřové koleno 1 cibule celý pepř bobkový list nové koření 500 g kysaného zelí 500 ml mléka 2 lžíce hladké mouky 2 klobásy maso z uzeného kolena 4 brambory uvařené ve slupce a oloupané 4 stroužky česneku majoránka mletý pepř sůl 200 ml smetany 30 g másla
Postup přípravy
Uzené koleno uvaříme s kořením doměkka a vývar scedíme. Do vývaru vložíme kysané zelí. V mléce rozmícháme mouku a touto „zátřepkou“ za stálého míchání „zatřepeme“ – zahustíme…
Výborná bramboračka - rychlá
Potřebné ingredience
Brambory, mrkev, petržel, celer, cibuli, 2 strožky česneku, masox, trochu podravky, máslo na jíšku, 2 lžíce hladké mouky, trochu sladké papriky, majoránku, petržel nebo nať z celeru
Postup přípravy
Nejprve si připravíme jíšku, kterou zaprášíme trochou sladké papriky, na ní nasypeme zeleninu ( je lepří když si i mrkev a ostatní nakrájíme na kolečka, protože by se nám…
Cuketová polévka - krémová
Potřebné ingredience
hladká mouka 50 g cuketa 400 g máslo 70 g mletý bílý pepř 1 špetka sůl nebo vegeta tavený smetanový sýr 1 ks petrželka 1 snítka ovesné vločky na zahuštění (ale nemusí být)
Postup přípravy
Cuketu oloupeme. Nemusíme je loupat, pokud chceme polévku zelenější. Jen je dobře omyjeme. Cukety nakrájíme na kostičky.
V hrnci rozpustíme máslo a lehce orestujeme cuketu.…
Brokolicová se sýrem
Potřebné ingredience
225g-250g nasekaná brokolice, 50g máslo, 1 cubule, 40g hl. mouka, 1l vývar /bujon/, 150g nastouhaný sýr, 3dcl mléka, 4PL sladké smetany, sůl, ml. pepř
Postup přípravy
Připravíme si vývar. Na másle smažíme najemno nakrájenou cibuli, přidáme nasekanou brokolici a dusíme 5min. Posypeme moukou, zamícháme, přidáme vývar a necháme 20min vařit.…
zeleninová polevka vhodna i pro deti
Potřebné ingredience
1 cibule,kousek cukety,par růžeček květaku,dve mensi mrkve kousek petrzele,hrasek asi hrst(čerstvý nebo mražený)a dvě brambory,lžíce mouky olej,1 nbobkovy list dve kuličky nového koření,2 černého pepře a 2 celé hřebíčky
Postup přípravy
Na troše oleje osmahneme cibuli a udelame svetlou jišku pak zalijeme vodou asi tak pul litr dame zavarit koren a asi lžičku soli povaříme asi 10 minut.pak vyndame koření a…
RYCHLÁ KRUPIČNÁ POLÉVKA S MRKVÍ A BRAMBORY
Potřebné ingredience
2 - 3 lžíce hrubé mouky anebo dětská krupička, brambory, mrkev, máslo, 1 - 2 vejce, 3/4 - 1 litr vody či jakékoliv vývaru a sůl.
Postup přípravy
Nejdříve oloupeme brambory i mrkve, brambory nakrájíme na kostičky a mrkev na kolečka. Do většího hrnku vhodíme tuk a v něm rozpustíme, pak přidáme bílek a k tomu vhodíme brambory…
Slovenská zelnice - výborná
Potřebné ingredience
1 cibule, 1 papriková klobása, kysané zelí, brambory, cca 2 lžičky ml.papriky, sůl, pepř, kmín, olej, hl. mouka na zahuštění, smetana ke šlehání (když jí nemám tak nedávám)
Postup přípravy
Najemno nakrájenou cibuli krátce osmahneme, přidáme na kolečka či půlkolečka, posmažíme a přidáme mletou papriku, promícháme a zalijeme vodou, přidáme zelí, kmín a sůl a vaříme…
Zeleninová polévka s kápáním
Potřebné ingredience
Zeleninu,sůl, 1 PL vegeta,1 čL kmín,1/2 cibule,2 kuličky nového koření,1 vejce,hr.mouka,1 PL domácího sádla
Postup přípravy
Asi 3 l vody dám cibuli v celku,sůl, 1 PLvegetu ,1 čLkmín,nové koření ,vařím asi 1/2 h.varu,pak zavařím dám do hrnečku 1 vejce a hr.mouku a rozhvedlám a vložím do polévky převařím…
ZELENINOVÁ POLÉVKA S POHANKOU
Potřebné ingredience
Na asi 2l polévky větší hrst nahrubo nastrouhané zeleniny ( dala jsem jednu větší mrkev, střední petržel, čtvrt většího kedlubnu, kousek pórku najemně krájeného, kousek celeru, 2 spařená a oloupaná rajčata ), na malé kostičky nakrájený větší brambor, 2 pol. lžíce dětské krupičky, hrst pohanky, drcený kmín, kostka zeleninového bujónu, olej, máslo.
Postup přípravy
V hrnci rozpustíme máslo a asi pol.lžíci oleje, to proto, aby se máslo nepřipalovalo. Na tento základ přidáme nastrouhanou zeleninu a ihned trošičku posolíme, to proto, aby…