Hrachová krémová polévka
Potřebné ingredience
Asi 300-400 gr žlutého loupaného půleného hrachu-nemusí se namáčet,1 velká cibule,kus anglické,pár bobkových listů,sůl,pepř,smetana/šlehačka,olej,majoránka,2-3 stroužky česneku
Postup přípravy
Hrách přebereme,pořádně propláchneme,zalijeme studenou vodou,přidáme bobkové listy a přivedeme k varu,nesolíme.Podle potřeby můžeme dolévat horkou vodu.Jak začne vařit voda…
ČESNEKOVÉ KRUTONY-výborné na polévky
Potřebné ingredience
Větší množství staršího pečiva(já měla cca 3/4 večky,máslo přibližně 1-1,5cm silné,6 stroužků česneku..
Postup přípravy
Pečivo nakrájím na kostičky,v rendlíku rozpustím máslo,přidám prolisovaný česnek,pečivo rozložím na hlubší plech,naliji máslo a řádně promíchám.Vložím do trouby rozehřáté na 200…
ČOČKOVÁ POLÉVKA s klobásou
Potřebné ingredience
250g čočky(den předem namočím),1 mrkev,kus celeru,1 cibule,cca 4 brambory,3 stroužky česneku,1 klobása(dle vašeho výběru),sůl,lžíce sádla,1 lžíce hladké mouky...
Postup přípravy
Na sádle osmahnu do zlatova nadrobno nakrájenou cibulku,přidám nakrájenou klobásu,mrkev,celer nadrobno,brambory na kostičky,chvíli restuji,zapráším lžící hladké mouky,zaliji cca 1…
Novoroční čočkový hrnec
Potřebné ingredience
250 g čočky,300 g hovězího masa,3 velké brambory1/2 balení mražené zeleniny,2 větší cibule,100g slaniny , sůl, pepř, majoránka, česnek
Postup přípravy
Čočku propláchneme , zalijeme studenou vodou a necháme asi hodinu bobtnat. Hovězí maso,sůl,1/2 cibule dáme do papiňáku a uvaříme do měkka. Pak necháme vychladnout a nakrájíme na…
Rybí polévka (z tresky) - norská verze
Potřebné ingredience
Jelikož klasická rybí polévka nám nechutná, hledala jsem už kdysi adekvátní verzi vhodnou na vánoční stůl. Narazila jsem na ni někde na internetu, poupravila dle naší chuti a dělávám ji nakonec nejenom na Vánoce.
Postup přípravy
2-3 filety z mořské tresky
2 mrkve
2 petržele
1/2 středního celeru
1/2 pórku (nebo 1 větší cibule) - pórek je výraznější, chutnější
1/2 l mléka
1 malá zakysaná…
Vánoční hrášková polévka
Potřebné ingredience
400g mraženého hrášku,1 cibule,máslo,3/4 l kuřecího vývaru,1 smetana na vaření,1 kostičku taveného sýra, sůl, bílý pepř,petrželka,4 plátky toastového chleba
Postup přípravy
Cibuli nadrobno nakrájíme a na másle necháme zesklovatět, přisypeme propláchnutý hrášek , přilijeme vývar a vaříme asi 15 minut . Pak polévku rozmixujeme. Přidáme smetanu a tavený…
Pórková polévka s bramborem a česnekem
Potřebné ingredience
1 velký pórek,máslo,hl.mouka,2 stroužky česneku,majoránka,špetka kari,sůl,pepř,mletý kmín,3-4 brambory
Postup přípravy
Na másle osmahneme pórek nakrájený na nudličky/půlkolečka/,opečeme,pak zasypeme troškou mouky,osmahneme a zalijeme studenou vodou,rozmícháme.Přidáme na malé kostičky nakrájený…
HOUBOVÁ POLÉVKA
Potřebné ingredience
máslo, cibule, mletý kmín, hladká mouka, sůl, polévkové bylinky, houby, mrkev
Postup přípravy
Do hrnce dáme máslo a na něj smažit na menší kousky pokrájenou větší cibulku. Po chvilce smažení přidáme mletý kmín a chvilku smažíme. Malinko zaprášíme hladkou moukou / 1-2 lžíce…
Polévka z černých fazolí s chorizem
Potřebné ingredience
černé fazole, lahůdková cibulka, cherry rajčata, klobása chorizo, vývar (kuřecí nebo slepičí), limetka
Postup přípravy
Fazole namočit den předem do vody.
Druhý den fazole uvařit v osolené vodě do měkka (sbírat pěnu), poté slít a zachovat z nich cca 0,5 hrnku vody, ve které se vařily.
Mrkvová polévka s fenyklem
Potřebné ingredience
5 středně velkých mrkví, 1 fenykl, 1 litr zeleninového vývaru(případně z kostky),1 cibule,máslo 1 lžíce,sůl,pepř,trochu zázvoru, 1/4 lžičky koriandrových semínek,zakysaná smetana
Postup přípravy
Očistíme si mrkev nakrájíme ji na menší kousky,Fenykl ,též očistíme a nakrájíme , horní lístečky si necháme na ozdbu polévky (vypadají ,jako kopr) a ještě si nadrobno pokrájíme…