Zobrazit přihlášovací formulář

Recepty - Polévky

Přidat recept
POLÉVKY
Vydatná fazolová polévka

Vydatná fazolová polévka

Potřebné ingredience

250g červených fazolí, 2 klobásy (nebo 1 klobása a 1 polopárek), 1 velká mrkev, 1/4 celeru, 1 petržel, 2-3 stroužky česneku, 1 lžíce vegety, sůl, pepř, 1 lžíce majoránky, hrst petrželky, 2 bobkové listy, 2 lžíce másla, 1 lžíce sáda, 3 lžíce hladké mouky

Postup přípravy

Fazole přes noc namočíme do studené vody, druhý den je v téže vodě uvaříme. Když jsou fazole poloměkké, přidáme nakrájenou zeleninu, uzeninu, česnek, bobkové listy, vegetu a…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Polévka s vaječnou jíškou

Polévka s vaječnou jíškou

Potřebné ingredience

80g másla (nebo 1/2 olivového oleje a 1/2 másla), 4 vrchovaté lžíce hladké mouky, vegeta, sůl, 2 mrkve, 1 petržel, mražená kukuřice, trocha kmínu, 1 -2 vejce, pepř, ev. petrželka

Postup přípravy

Z tuku a mouky uděláme jíšku, přidáme mírně osolená vejce a necháme srazit. Přilijeme vodu, přidáme nakrájenou zeleninu, kukuřici a okořeníme. Necháme vařit do změknutí zeleniny.…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Frankfurtská polévka

Frankfurtská polévka

Potřebné ingredience

asi 3 nožičky párků, 1 lžíce másla, 1 lžíce sádla, 1 vrchovatá lžíce hladké mouky, 1 lžíce papriky, pepř, sůl, 1 brambora, hrsta petrželky, 1 bujón, 100 - 150ml mléka, 1 stroužek česneku

Postup přípravy

Z másla, sádla a mouky uděláme jíšku, zalijeme ji studenou vodou, přidáme papriku, pepř, bujón, česnek, bramboru na malé kousy a necháme provařit. Asi po 10 min. přidáme párek…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Hovězí vývar s nudlemi a játrovými knedlíčky

Hovězí vývar s nudlemi a játrovými knedlíčky

Potřebné ingredience

3/4 kg hovězího masa (kousek i s kostí), 3 mrkve, 2 petržele, 1/2 celeru, fazolové lusky, 3 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, 6 kuliček pepře, 1 bílá paprika, játrové knedlíčky (100g hovězích jater, 1 vejce, 1 stroužek česneku, majoránka, sůl, pepř, strouhanka na zahuštění, 1 lžíce másla), nudle (hrubá mouka, vajíčko, sůl), petrželka

Postup přípravy

Z masa, 2 mrkví, 1 petržele, kousku celeru, papriky a koření uděláme silný vývar (asi 2 a 1/2 hodiny). Vývar scedíme a maso nakrájíme na kousky. Játra rozmixujeme, přidáme…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Krémová kuřecí polévka se sýrem

Krémová kuřecí polévka se sýrem

Potřebné ingredience

500g kuřete (kostry, křídla,...), celý pepř, sůl, 500g mrkve, 500g brambor, 200g taveného sýru, mletý pepř, petrželová nebo celerová nať

Postup přípravy

Z kuřete uděláme silný vývar (asi 2 hodiny vaříme pomalým varem). Přecedíme, maso obereme. Do vývaru přidáme nakrájené brambory a mrkev, vaříme doměkka. Část zeleniny si…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Blesková vločková polévka

Blesková vločková polévka

Potřebné ingredience

zelenina podle chuti (1 mrkev, 1 petržel, 2 hrsti fazolových lusků, hrst růžičkové kapusty), 1 bujón (ideálně bio zeleninový), 1 lžíce másla, 1 lžíce olivového oleje, 5 lžic vloček, sůl, ev. bylinky

Postup přípravy

Kousky zeleniny orestujeme na másle a oleji spolu s vločkami, zalijeme vodou a přidáme bujón. Vaříme asi 15 min., do změknutí zeleniny. Případně dochutíme solí a přidáme sekané…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Drožďové měkké knedlíčky (recept z MMB)

Drožďové měkké knedlíčky (recept z MMB)

Potřebné ingredience

1 sáček instantního droždí, sušený nebo čerstvý česnek podle chuti, 1 lžíce másla, 1 vejce, sůl, pepř, majoránka, petrželka nebo libeček, strouhanka podle potřeby na zahuštění

Postup přípravy

Rozpustíme máslo, přidíme vše ostatní a umícháme kašičku, postupně přidáváme strouhanku než vznikne nelepivá hmota, ze které půjdou dělat knedlíčky. Zavařujeme rovnou v polévkce…

Zobrazit více...
POLÉVKY
"Indická" česneková polévka

"Indická" česneková polévka

Potřebné ingredience

2 mrkve, 1 petržel, 1/4 menšího celeru, 100g másla, 100g smetanového sýru, necelá 1 smetana, sůl, asi 5 stroužků česneku, 2 rohlíky, strouhaný eidam podle chuti

Postup přípravy

Zeleninu nakrájíme na kousky a dáme vařit do osolené vody. Když je zelenina měkká, rozmixujeme ji ponorným mixérem, pokud je moc hustá zředíme trochou vody. Na pánvičce rozpustíme…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Hrstková polévka

Hrstková polévka

Potřebné ingredience

hrst krup, hrst fazolí, hrst čočky, 1 mrkev, 1 petržel, celerová nať, sůl, pepř, 2 bobkové listy, 1 stroužek česneku, majoránka, 3 střední žampiony, jíška (hladká mouka + máslo)

Postup přípravy

Kroupy, fazole a čočku namočíme den předem, každý druh zvlášť. Do hrnce nalijeme fazole i s vodou, ve které se máčely, přilijeme ještě 2 hrnky, přidáme pepř, bobkový list a dáme…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Polévka s krupicovou zavářkou

Polévka s krupicovou zavářkou

Potřebné ingredience

2 vetší mrkve, 40g másla, 70g krupice, kmín, sůl, pepř, 750g vývaru, petrželka, 1 vejce

Postup přípravy

Mrkev nakrájíme na slabé hranolky a orestujeme na 25g másla, přidáme kmín. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a chvíli vaříme. Na pánvi nasucho opražíme krupici s kmínem a solí,…

Zobrazit více...

Kategorie