Vydatná fazolová polévka
Potřebné ingredience
250g červených fazolí, 2 klobásy (nebo 1 klobása a 1 polopárek), 1 velká mrkev, 1/4 celeru, 1 petržel, 2-3 stroužky česneku, 1 lžíce vegety, sůl, pepř, 1 lžíce majoránky, hrst petrželky, 2 bobkové listy, 2 lžíce másla, 1 lžíce sáda, 3 lžíce hladké mouky
Postup přípravy
Fazole přes noc namočíme do studené vody, druhý den je v téže vodě uvaříme. Když jsou fazole poloměkké, přidáme nakrájenou zeleninu, uzeninu, česnek, bobkové listy, vegetu a…
Polévka s vaječnou jíškou
Potřebné ingredience
80g másla (nebo 1/2 olivového oleje a 1/2 másla), 4 vrchovaté lžíce hladké mouky, vegeta, sůl, 2 mrkve, 1 petržel, mražená kukuřice, trocha kmínu, 1 -2 vejce, pepř, ev. petrželka
Postup přípravy
Z tuku a mouky uděláme jíšku, přidáme mírně osolená vejce a necháme srazit. Přilijeme vodu, přidáme nakrájenou zeleninu, kukuřici a okořeníme. Necháme vařit do změknutí zeleniny.…
Frankfurtská polévka
Potřebné ingredience
asi 3 nožičky párků, 1 lžíce másla, 1 lžíce sádla, 1 vrchovatá lžíce hladké mouky, 1 lžíce papriky, pepř, sůl, 1 brambora, hrsta petrželky, 1 bujón, 100 - 150ml mléka, 1 stroužek česneku
Postup přípravy
Z másla, sádla a mouky uděláme jíšku, zalijeme ji studenou vodou, přidáme papriku, pepř, bujón, česnek, bramboru na malé kousy a necháme provařit. Asi po 10 min. přidáme párek…
Hovězí vývar s nudlemi a játrovými knedlíčky
Potřebné ingredience
3/4 kg hovězího masa (kousek i s kostí), 3 mrkve, 2 petržele, 1/2 celeru, fazolové lusky, 3 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, 6 kuliček pepře, 1 bílá paprika, játrové knedlíčky (100g hovězích jater, 1 vejce, 1 stroužek česneku, majoránka, sůl, pepř, strouhanka na zahuštění, 1 lžíce másla), nudle (hrubá mouka, vajíčko, sůl), petrželka
Postup přípravy
Z masa, 2 mrkví, 1 petržele, kousku celeru, papriky a koření uděláme silný vývar (asi 2 a 1/2 hodiny). Vývar scedíme a maso nakrájíme na kousky. Játra rozmixujeme, přidáme…
Krémová kuřecí polévka se sýrem
Potřebné ingredience
500g kuřete (kostry, křídla,...), celý pepř, sůl, 500g mrkve, 500g brambor, 200g taveného sýru, mletý pepř, petrželová nebo celerová nať
Postup přípravy
Z kuřete uděláme silný vývar (asi 2 hodiny vaříme pomalým varem). Přecedíme, maso obereme. Do vývaru přidáme nakrájené brambory a mrkev, vaříme doměkka. Část zeleniny si…
Blesková vločková polévka
Potřebné ingredience
zelenina podle chuti (1 mrkev, 1 petržel, 2 hrsti fazolových lusků, hrst růžičkové kapusty), 1 bujón (ideálně bio zeleninový), 1 lžíce másla, 1 lžíce olivového oleje, 5 lžic vloček, sůl, ev. bylinky
Postup přípravy
Kousky zeleniny orestujeme na másle a oleji spolu s vločkami, zalijeme vodou a přidáme bujón. Vaříme asi 15 min., do změknutí zeleniny. Případně dochutíme solí a přidáme sekané…
Drožďové měkké knedlíčky (recept z MMB)
Potřebné ingredience
1 sáček instantního droždí, sušený nebo čerstvý česnek podle chuti, 1 lžíce másla, 1 vejce, sůl, pepř, majoránka, petrželka nebo libeček, strouhanka podle potřeby na zahuštění
Postup přípravy
Rozpustíme máslo, přidíme vše ostatní a umícháme kašičku, postupně přidáváme strouhanku než vznikne nelepivá hmota, ze které půjdou dělat knedlíčky. Zavařujeme rovnou v polévkce…
"Indická" česneková polévka
Potřebné ingredience
2 mrkve, 1 petržel, 1/4 menšího celeru, 100g másla, 100g smetanového sýru, necelá 1 smetana, sůl, asi 5 stroužků česneku, 2 rohlíky, strouhaný eidam podle chuti
Postup přípravy
Zeleninu nakrájíme na kousky a dáme vařit do osolené vody. Když je zelenina měkká, rozmixujeme ji ponorným mixérem, pokud je moc hustá zředíme trochou vody. Na pánvičce rozpustíme…
Hrstková polévka
Potřebné ingredience
hrst krup, hrst fazolí, hrst čočky, 1 mrkev, 1 petržel, celerová nať, sůl, pepř, 2 bobkové listy, 1 stroužek česneku, majoránka, 3 střední žampiony, jíška (hladká mouka + máslo)
Postup přípravy
Kroupy, fazole a čočku namočíme den předem, každý druh zvlášť. Do hrnce nalijeme fazole i s vodou, ve které se máčely, přilijeme ještě 2 hrnky, přidáme pepř, bobkový list a dáme…
Polévka s krupicovou zavářkou
Potřebné ingredience
2 vetší mrkve, 40g másla, 70g krupice, kmín, sůl, pepř, 750g vývaru, petrželka, 1 vejce
Postup přípravy
Mrkev nakrájíme na slabé hranolky a orestujeme na 25g másla, přidáme kmín. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a chvíli vaříme. Na pánvi nasucho opražíme krupici s kmínem a solí,…