Lívanečky z jogurtu vcukuletu
Potřebné ingredience
1 bílý jogurt, 3 celá vejce, 1 lžička prášku do pečiva, 1 vanilkový cukr, 1 kelímek polohrubé mouky, sůl
Postup přípravy
Vše se smíchá dohromady v tekuté těstíčko a upečou se na lívanečníku lívance do zlatova. Z této dávky se udělají 2 talíře, proto já dělám dávku dvojitou.
sýroví brumíci
Potřebné ingredience
tvrdý sýr na strouhání kupte si jaký máte rádi, vejce podle počtu porcí, můžete dát šunku ,tuk a strouhanku
Postup přípravy
Sýr si nastrouháme,já strouhala půl na půl(velké a malé slzy). Dále buď můžete šunku nastrouhat nebo jí prokládat vrstvy sýra.Vezmeme hrnky,zapékací misky nebo formu s brumíky…
Langoše
Potřebné ingredience
800 g hladké mouky, zakysaná smetana, 1/4 l mléka, kvasnice, 1 lžička soli, 2 vejce
Postup přípravy
Zpracujeme těsto. Dáme na 2 hodiny odpočinout do mikroténového sáčku, který předem vymažeme olejem.Těsto můžeme v lednici uchovat až 20 dnů !!!!!!!!!!!!!
Lívance z kysaného zelí - obdoba báječných bramboráků
Potřebné ingredience
1 kysané zelí , 1/4 kg hladké mouky, 2 žloutky, 1 celé vejce, 1 prášek do pečiva, 1/2 l mléka, 5 stroužků česneku, 1 velká cibule, špek / uzené, sůl, pepř
Postup přípravy
Zelí vymačkáme a pokrájíme, přidáme ostatní ingredience, osolíme, opepříme, necháme chviličku stát a smažíme maličko silnější placičky . Jsou opravdu výtečné a mají tu výhodu, že…
Bramborové placky
Potřebné ingredience
800g vařených brambor, 200g hl.mouky, 2vejce, sůl,olej na smažení,hladká mouka na vyválení
Postup přípravy
Ve slupce uvařené brambory oloupáme(nebo když nám zbudou od oběda) a nastrouháme na jemné nudličky,přidáme mouku,sůl,vejce a zpracujeme tuhé těsto.Vyválíme na tenký plát,vykrájíme…
Bramborové opelky..
Potřebné ingredience
My používáme koupené bramborové těsto v prášku. Ale pokud si uděláte své bramborové je to lepší!
Postup přípravy
Bramborové těsto rozdělám dle návodu... Nechám pět minut odpočinout.. a válíme placičky, které se pečou na pánvi - zásadně bez oleje.. či tuku! Staré babičky to dělávaly na…
Barevná rýže se sýrovou omáčkou
Potřebné ingredience
3 varné sáčky rýže, 60 g mrkve, 140 g mraženého hrášku, Vitana Sýrová omáčka parmezánská, 60 g sýra eidam, olej, sůl, bílý pepř, petržel
Postup přípravy
Nejdříve si uvaříme rýži. Mrkev nakrájíme na kostičky a ve vodě s jednou lžíci soli uvaříme doměkka. Mražený hrášek prohřejeme a smícháme s rýží a mrkví. Vzniklou směs osolíme,…
Houskové knedlíky bez vajec-alergie nebo s vejci
Potřebné ingredience
Hrubá mouka, sůl, voda, kvasnice, Vajahit- místo vajec, rohlíky
Postup přípravy
Do mísy dát mouku. Z vlažné vody, kvasnic, trochu cukru-kvásek,do vody se může dát trochu mouky, mouku v míse osolit, do skleničky namíchat
Vajahit. Já už to dělám od oka.…
pišot
Potřebné ingredience
20/25 dg hrubá mouka, 2 větší vejce, asi 2 lžíce vody 5 středních brambor, nebo povidla(může být obojí-dle chuti) sůl, 1větší cibule, olej na osmažení cibule. Uvaříme si brambory - oloupané a nakrájené, POZOR!-uvaříme jen do poloměkka, rozšťoucháme(ne úplně na kaši, jen zlehka) Mouku si nasypeme do misky, uděláme důlek, rozklepneme do něj 1vejce, osolíme, přidáme 2lžíce vody, vše zpracujeme v těsto(já k tomu používám velkou vidličku) - je to těsto jako když děláme drobení, nudle... jen o trochu řidší. Těsto vyválíme na cca 2 až 2,5 mm silný plát, který bud vykrájíme na čtverečky, nebo na kolečka o průměru asi 8 cm.. Druhé vejce rozkvrdláme, pomašlujeme připravené čtverečky, a lžičkou na ně naklademe šťouchané brambory, nebo lžičku povidla, jedno z toho.. Překlopíme, vznikne nám trojhránek, kraje umáčkneme pomocí prstů, či formy, takto pokračujeme, dokud máme těsto, dáme vařit vodu, a do vroucí vody, kterou jsme lehce osolili, (můžeme přidat kapku oleje), dáme vařit hotové a naplněné trojhránky, a vaříme cca 20min.Ale to poznáme sami, doba vaření je individuální.. Nakonec posypeme osmaženou cibulkou(na kostičky)-cibulku vynecháme, máme-li šátečky povidlové, a podáváme.
Postup přípravy
postup jsem omylem napsala do přísad, snad to nevadí:-)). dobrou chuť!
Jídlo je údajně maďarského původu :)