Zobrazit přihlášovací formulář

Recepty - Bezmasá jídla

Přidat recept
BEZMASÁ JÍDLA
Bramborové suflé s hermelínem

Bramborové suflé s hermelínem

Potřebné ingredience

500g brambor, 100ml smetany, 40g másla, sůl, pepř, špetka muškátového oříšku, 4 vejce, 1 lžička solamylu, 200g hermelínu, pažitka nebo jiné zelené natě na ozdobu

Postup přípravy

Brambory oloupeme a uvaříme doměkka. Rozšťoucháme je s horkou smetanou a máslem na kaši, osolíme, opepříme, přidáme muškátový oříšek a necháme vychladnout.

Pak…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Grilovaný šmakoun a tempeh, máslové fazolky a bulgur nebo kuskus

Grilovaný šmakoun a tempeh, máslové fazolky a bulgur…

Potřebné ingredience

Šmakoun, uzený tempeh, koření, olej, zelené fazolky, máslo, bylinková sůl, bulgur nebo kuskus

Postup přípravy

Šmakouna nakrájíme na plátky, naložíme do oleje a oblíbeného koření nebo bylinek. Já jsem použila originální koření na gyros dovezené z Řecka (bez zbytečných přísad...).

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Opékaný tempeh s rajčatovým kuskusem a máslovými zelenými fazolkami a hráškem

Opékaný tempeh s rajčatovým kuskusem a máslovými…

Potřebné ingredience

Uzený tempeh, kuskus, rajčatový pyré, kari koření, zelené fazolky, hrášek, bylinková sůl, máslo, olej

Postup přípravy

Na troše oleje orestujeme kuskus, přidáme vařící vodu (vývar), kari koření, trochu rajčatového pyré (kupuji italské v krabičce), zakryjeme pokličkou a necháme nabobtnat. Cca 10…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Uzené tofu s opečeným pastiňákem a cibulkou

Uzené tofu s opečeným pastiňákem a cibulkou

Potřebné ingredience

3 pastiňáky, 1 cibule, uzené tofu, sójová omáčka shoyu, olej

Postup přípravy

Na pánev dáme olej tak, aby bylo v tenké vrstvě zakryté dno. Z obou stran opékáme kolečka pastiňáku dozlatova. Poté přidáme cibuli a opečeme. Nakonec vmícháme na kostičky…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Pečené brambory s mozzarellovým pestem

Pečené brambory s mozzarellovým pestem

Potřebné ingredience

Brambory, koření podle chuti a možností (doporučuji tymián a šafrán), olej, sůl. Na pesto: Mozzarella, slunečnicová a dýňová semínka (nebo piniové oříšky), olivový olej extra virgine, čerstvá bazalka.

Postup přípravy

Brambory nakrájíme na tenká kolečka, dáme do zapékací mísy nebo na plech. Pokapeme olejem, posypeme kořením, promícháme.

Pečeme při 220 stupňích cca 25 minut. Asi 5…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Pekingské sójové maso na smetaně

Pekingské sójové maso na smetaně

Potřebné ingredience

Balíček sójových kostek nebo nudliček, 1 hrnek vývaru, ve kterém se vařila sója, 1 hrnek smetany, 2 lžíce másla, mouka, chlebová kůrka nebo hotová jíška na zahuštění, sůl, pepř, sójová omáčka, curry, půlky oliv a pražené mandlové plátky na ozdobu

Postup přípravy

1. Nudličky nebo kostky uvaříme ve vodě spolu s kostkou bujónu nebo ve vývaru (cca 20minut). Scedíme. Vývar nevyléváme, budeme ještě dále používat.

2. Okapané maso opečeme…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Zeleninový hrnec s tofu

Zeleninový hrnec s tofu

Potřebné ingredience

Vše se připravuje v 1 hrnci, takže budeme potřebovat velký hrnec, 2 kostky tofu (natural, ochucené, uzené....podle fantazie. Tofu krásně nasaje chuť zeleniny), dále cca 5 brambor, 4 mrkve, 4 petržele, 1/2 celeru, 1 cibuli, 1/4 hlávky zelí, pár kuliček nového koření, pepř, sůl, olej a zelné listy na servírování.

Postup přípravy

1. Cibulku nakrájíme najemno a zesklovatíme na oleji. K cibulce přidáme kosty tofu a opečeme.

2. Mrkev, petržel, celer, brambory, zelí nakrájíme na kostky a přidáme k…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Paella s tofu

Paella s tofu

Potřebné ingredience

1 šálek rýže, 1/2 šálku cizrny, 3 šálky vývaru, 1 plechovka loupaných rajčat, 1 cibule, olej, česnek, pepř, bylinky dle chuti čerstvé i sušené (máta, tymián, oregano), tofu

Postup přípravy

1. Na oleji zesklovatíme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme rajčata, pepř, bylinky, proslisovaný česnek a prohřejeme.

2. Přidáme rýži, cizrnu a vývar. Dusíme pod…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Pečené brambůrky s tvarohovým dipem

Pečené brambůrky s tvarohovým dipem

Potřebné ingredience

Brambory, kmín, tymián, sůl, olej. Na tvarohový dip potřebujeme: tvaroh ve vaničce, slunečnicová semínka, sůl, pepř, popř. pažitka, česnek nebo jiné čerstvé bylinky na dochucení

Postup přípravy

Brambory očistíme, nakrájíme na malé kousky, dáme na pekáč. Pokapeme olejem, přidáme kmín a tymián. Pečme při teplotě 200 stupňů cca 40 - 60 minut, podle druhu brambor. Během…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Zapečené plněné brambory

Zapečené plněné brambory

Potřebné ingredience

velké brambory, sůl, kmín, máslo, strouhaný sýr, kečup, vejce, zelené bylinky na ozdobu

Postup přípravy

Brambory omyjeme, osolíme a okmínujeme a uvaříme téměr doměkka. Vodu slijeme a brambory po ochlazení opatrně oloupeme, aby se nepoškodily. Vnitřky brambor vydlabeme, nejlépe to…

Zobrazit více...

Kategorie