VYNIKAJÍCÍ LIKÉR Z LEDOVÝCH KAŠTANŮ
Potřebné ingredience
250 ml šlehačky,1 SALKO(já dávám slazené),3 čokoládky-ledové kaštany,4 kostičky hořké čokolády,1/2 l rumu (rumu může být i méně,jak komu vyhovuje)
Postup přípravy
Šlehačku vylijeme do hrnce a přidáme čokoládu a nalámané tyčinky ledových kaštanů. Za stálého míchání povaříme-necháme chvíli probublat. Poté sejmeme z plotny, necháme vychladnout…
Vaječný koňak (výborný, krémovitý)
Potřebné ingredience
4 žloutky, 1 vanilkový cukr, 17 dkg cukru moučky, 1 slazené kondenzované mléko SALKO, 1 sklenka polotučného mléka, rum - množství dle vlastního uvážení na dochucení, přidává se až po vychladnutí, neprochází tepelnou úpravou
Postup přípravy
Uvedené suroviny smícháme, vložíme do horké vodní lázně a na sporáku za stálého míchání zahříváme, hmota mírně zhoustne. Když při zkoušce teploty hmoty cítíme, že nás už pálí …
BEZOVÝ SIRUP
Potřebné ingredience
40 květů černého bezu 4 litry vody Kyselina citronová (balíček 100g) 4 kg cukru
Postup přípravy
Natrháme mladé květy černého bezu, nejlépe někde u lesíčka, kde se nepráší z cesty. Vhodné je sirup dělat v květnu, aby déšť nespláchl pyl a sirup byl hezky aromatický a silný!…
Baileis aneb vaječný koňak bez vajec
Potřebné ingredience
2ks slazeného salka, 2ks šlehačka nebo hodně tučná smetana(je to jemnější,ale můžete dát i 12% nebo tu rostlinou), 0,5l rumu (tady se množství meze nekladou) a pokud by bylo moc řídké,stačí uvařit hustý karamelový puding a rozmixovat
Postup přípravy
Nesnáším takový ten klasický vaječný koňak který vám slepí pusu jako lepidlo a tak už několik let dělám tuhle děsně kalorickou bombu na vánoce.Ale co je to jednou za rok tak si…
BEZOVÁ ŠŤÁVA sirup - RYCHLÁ JEDNODUCHÁ A DOBROUČKÁ
Potřebné ingredience
NA JEDNU DÁVKU: 20 KVĚTŮ Z ČERNÉHO BEZU, 5 DKG KYSELINY CITRONOVÉ, 2 KG CUKRU, 3 CITRONY, 1,5 LITRU VODY
Postup přípravy
NATRHANÉ KVĚTY PROPLÁCHNEME A DÁME S 1,5 LITREM VODY A S JEDNÍM NA KOLEČKA NAKRÁJENÝM CITRONEM NA 24 HODIN VYLOUHOVAT.
DRUHÝ DEN PŘECEDÍME ( JÁ VYMAČKÁM PŘES PLÍNU), NALEJEME…
VÁNOČNÍ PUNČ - nejúžasnější nápoj vánoc
Potřebné ingredience
750 ml černého čaje ( já dala ovocný černý rybíz ), 1/2 l červeného vína, 2 dcl rumu, 20 dkg cukru, skořice, hřebíček, 3 pomeranče, 1 citron
Postup přípravy
Svaříme si v trošce vody skořici a hřebíček a vlijeme to do uvařeného čaje. Přidáme cukr, víno, rum, šťávu ze 2 pomerančů a 1/2 citronu.
Už jen ohříváme, nevaříme!!!! Přidáme…
Kávový krémový likér nejen na Vánoce :-)
Potřebné ingredience
1/2l rumu (může být i koňak) 2 kondenzovaná slazená mléka (Salko) 1 smetana ke šlehání (30 až 40%) 2 čokoládky Kofila 3 čl instantní kávy pásek (4-5 kostek) hořké čokolády sklenice mléka (cca 2 dl-nemusí být)
Postup přípravy
Ve smetaně rozvaříme rozlámané Kofily,čokoládu a kávu-nejlepší je prášková-já jsem dala Velvet, ale může být jakákoliv rozpustná káva (stačí cca minutku nechat probublat)…
POMERANČOVÝ DŽUS - LÉTY PROVĚŘENÝ
Potřebné ingredience
4 pomeranče,1 citron,3,5 dkg kyseliny citronové,1 kg cukru,voda
Postup přípravy
Nejprve pomeranče a citron omyjeme,nejlépe vydrbeme drátěnkou,aby jsme je zbavily případných chemických prostředků,protože je budeme krájet i s kůrou.Nakrájíme je tedy na kostičky…
Bylinkové sirupy - kopřivový, mátový, bezový,…
Potřebné ingredience
bylinky, cukor, kyselina citrónová, kyselina sorbová alebo konzervačný prípravok
Postup přípravy
Na jednu davku : do vacsieho hrnca (ja mam 8 litrovy) dame do polovice bylinky,ale kludne aj do plna, zasypeme 2kg cukru a nalejeme 2litre vody, 12,5 dkg kys. citronovej a dva…
Vaječný koňak (temperovaný kvůli salmonele) - SKVĚLÝ!!…
Potřebné ingredience
2 Tatra mléka, 6 žloutků, 250g cukr moučka, 1 vanilkový cukr, 1/4 litru Rumu
Postup přípravy
Asi 1 litr koňaku se připraví:
Ve 2 Tatra mlécích se v hrnci rozkvrdlá 6 žloutků, přidá se 250g cukru moučka a 1 vanilkový cukr.
Hrnec postavte do většího hrnce s…