Čočka
Potřebné ingredience
Čočka,cibule,olej,5 lžic kečupu,2 mrkve,kousek celeru,dnes šunka,ale taková anglická nebo klobáska to musí být bašta .-),sůl,masox,bazalka,trošku sojovky
Postup přípravy
Pořád hledám receptíky na obohacení zdravějšího jídelníčku :-)))))no a našla jsem toto.Dnes uvařila a vyhodnotila jako moc dobré.Třeba to zpestří lehčí jídelníček i vám....
Pohanka s bryndzou
Potřebné ingredience
2 hrnky pohanky, 2 stroužky česneku, 200g bryndzy, 100g anglické
Postup přípravy
4 hrnky osolené vody přivedeme k varu, vsypeme spařenou pohanku, promícháme a necháme 30 min. v klidu bobtnat. Rozmícháme bryndzu s utřeným česnekem, smícháme s hotovou pohankou a…
Čočka
Potřebné ingredience
350g.čočky, 2ks.mrkve, 1ks.petržele, pulka celeru, koření:sul,pepř,majoránka, ocet
Postup přípravy
Čočku si dáme do vody přes noc.Scedíme,zalejeme vodou a vaříme asi 20min.Do uvařené čočky nastrouháme mrkev,celer a petržel,tím ji zahustíme chviličku podusíme.Dochutíme kořením a…
Fazole na smetaně - fazole na kyselo
Potřebné ingredience
250g suchých bílých fazolí (střední velikost), bobkový list, tymián, saturejka, šalvěj, ml. bílý pepř, sůl, slepičí nebo zeleninový bio bujón, bílý vinný ocet, 1 větší cibule, máslo, olej, kysaná smetana.
Postup přípravy
Fazole propereme a namočíme na 24hod do studené vody. Vodu 1x za 24hod. vyměníme. Poté vodu slijeme, fazole vypereme a v čisté studené vodě je přivedme k varu, sebereme pěnu,…
Slaný zapečený jahelník
Potřebné ingredience
jáhly, šunka, sýr, brokolice, paprika, rajčata, vajíčka, na fotce je místo červstvé zeleniny použita makedonská směs od bonduelle, ale čerstvá zelenina je lepší :-)
Postup přípravy
jáhly několikrát propereme v horné vodě, pak uvaříme (cca 20 minut), v zapékací misce smícháme se šunkou, sýrem a zeleninou (brokolici malinko nejprv spaříme) spojíme vajíčkama a…
Červená čočka s opečenou zeleninou
Potřebné ingredience
červená čočka neloupaná, papriky, cibule, cuketa, rajčata, olej, sůl
Postup přípravy
červenou čočku namočíme a pak uvaříme do měkka, na pávni si na trošce oleje opečeme na drobno pokrájenou cibuli, pak přidáme na drobno papriku, cuketu a až ke konci rajčata. pak…
pikantní fazole
Potřebné ingredience
půl balíčku fazolí,uzené žebro nebo párek,2 papriky,2 rajčata,sádlo,velká cibule,3 stroužky česneku,2 lžíce rajského protlaku,masox,pepř,sůl,1 bobkový list,1 lžičku sladké a 1 pálivé papriky,1/2 lžičky chilli,oregáno nebo majoránka,trošku vegety,trošku grilovacího koření,ocet,cukr,hl.mouka.
Postup přípravy
Fazole den dopředu namočíme a pak vodu vylejeme a dáme do jiné vařit spolu s žebrem,masoxem,solí,pepřem a bobkovým listem téměř do měkka. Máme-li párek přidáme až potom,rozvařil…
Luštěninové karbanátky a polévka 2v1
Potřebné ingredience
Luštěniny(kupuji v Tesco balíček luštěninové směsy,ale může být jakákoliv směs-hrach,čočka,fazole...čím rozmanitější,tím lepší),2-3 cibule, česnek,vejce,2-3 brambory, strouhanka,sůl, mletý kmín, majoránka, zeleninový bujón n,nebo kořenová zelenina.
Postup přípravy
Luštěniny namočíme a uvaříme dle návodu,spolu s brambory. Osolíme a přidáme bujón-nebo vaříme s kořenovou zeleninou a cibulí,přidáme kmín. Luštěniny a brambory scedíme,vodu…
Fazole s moravským uzeným
Potřebné ingredience
1 plechovku červených fazolí s nálevem, 1 plechovku bílých fazolí s nálevem,1 červenou papriku,1 žlutou papriku,moravské uzené (množství dle potřeby a chuti),1 malou cibuli,1 sladkou smetanu,sůl,pepř,kečup. Obměna:místo paprik můžete dát rajčata,a použít sladkou papriku v koření.
Postup přípravy
Na cibulce lehce orestujeme nakrájené na drobno moravské uzené maso,přidáme nakrájenou papriku a chvilku podusíme.Po chvíli přímícháme fazole i s nálevem-získáme šťávu a necháme…
Rizoto s adzuki fazolemi
Potřebné ingredience
Sáček Adzuki fazolí(0,5 kg), dva varné sáčky rýže, olej,2 cibule,2 -3 mrkve, petržel, celer ( kořen nebo řapík),bobkový list, saturejku, sůl, sojovou omáčku
Postup přípravy
Adzuki fazole jsme nechal máčet přes noc a několikrát vypláchl. Nenabobtnají tak jako obyčejné fazole - jen změknou. Když si k nim před vařením přivoníte, musíte cítit jen čistou…