Running SUSHI
Potřebné ingredience
Suroviny na sushi- sushi rýže,nori řasa, avokádo,okurek,losos atd. Rýžový ocet. Sójová omáčka. Suroviny na polévku Pho Ostatní viz.postup.
Postup přípravy
Domácí running SUSHI. Děti nadšené. Na malé talířky a misky servírujeme: - sushi - různé druhy - zákusky (cheesecake, medovník, punčovy řez atd.) - polévka Pho - banán…
Dynove pyre bez krajeni
Potřebné ingredience
1 cela dyne hokaido, 2 cibule, sul, 1 deci mleka (vegan nahradi rostlinnym, pokud nemame v nejhorsim tepla voda), par lzic masla - nemusi byt, jakekoliv koreni
Postup přípravy
Dyni umyjeme, polozime celou i se slupkou na plech na spodni rost. Peceme asi půl hodiny 200 C. Do změknutí (pomocí píchnutí vidličkou poznáme).
Mezitim nakrajime cibuli na…
Dort VLAK
Potřebné ingredience
Kolik vajec, tolik lžic cukru krystal a mouky. Mohou být mleté ořechy (nemusí) - o tolik lžicic ořechů, kolik do korpusu dáme dáme o tolik lžic méně mouky viz. postup. 8 vajec, 8lžic cukru krystal, 8lžic hladké mouky Krém: 0,75l mléka, 2 vanilkové pudinky, 100-150g másla dle toho, jak moc chcete máslový krém, cukr dle chuti (3 lžíce) Kompotované ovoce (ananas, broskve) nebo banán. 1kg marcipánu, gelové cukrářské barvy (zelenou jsem udělala z modré a žluté, hnědou jsem obarvila kakaem) hračka vlak nahoru
Postup přípravy
Korpus: Celé vejce a cukr šlehat 20minut. Vypnout robot. Opatrně vmíchat mouku, případně mleté ořechy. Pokud přidáváme mleté ořechy, odečteme počet lžic ořechů z mouky. Například…
Malinová šťáva
Potřebné ingredience
hrst malin, cukr nebo jiná alternativa sladidla, voda
Postup přípravy
Maliny posypat cukrem, vidličkou rozmačkat, zalít vodou, promíchat, scedit přes sítko.
Stačí hrst malin a je výrazná, krásně vybarvená.
Citronový sirup
Potřebné ingredience
Od oka - půl kila citronů, 2-3 litry vody, půl kila cukru (případně jiné sladidlo - např. třtinový cukr, můžete přidat lžíci medu pokud máte rádi).
Postup přípravy
Všechy sirupy dělám podobně - jednoduše svařím ovoce a scedím. Žádné konzervanty. Uchováváme v chladu a spotřebujeme. K uskladnnění bych zavařila. Já ale vařím čerstvé. Je to…
Rostlinné mléko - ovesné, rýžové, mandlové atd.
Potřebné ingredience
100g ovesné vločky (nebo jasmínová rýže nebo mandle), voda, 2 lžičky cukru(nebo sirupu např. javorového), špetka soli
Postup přípravy
propláchnout, nechat ve vodě odmočit - rýži 24 hodin, vločky stačí přes noc, vodu vylít, přidat cukr a sůl, nalít asi hrnek čisté vody, rozmixovat, scedit přes pláténko (jemné…
Hrušková šťáva (sirup) a pyré
Potřebné ingredience
mísa hrušek(asi kilo), vody tolik aby byly ponořené, asi půl hrnku cukru (i méně - dle množství hrušek - sypala jsem od oka)
Postup přípravy
Hrušky očistit, vykrojit jádřince, já jsem okrájela i slupku, vařit 20 minut s cukrem, umixovat (v mixeru nebo ponorným - ponorným to šlo hůř, tak je lepší si je nakrájet na menší…
Malinový sirup
Potřebné ingredience
hrnek malin, hrst malinového listí, asi litr vody a hrnek cukru krystal, stačí i menší hrnek, můžete přidat lžíci medu pokud máte rádi med a ubrat cukru.
Postup přípravy
Vařit 20 minut, scedit, horké nalkít do flašky.
Celkem je to 2-3 flašky.
Podrobný postup viz. meruňkový sirup.
Domácí meruňkový sirup
Potřebné ingredience
Asi 700g zralých meruňek, 1litr vody, 500g cukr krystal - stačí méně - třeba hrnek. Dávala jsem od oka. Nemám ráda sladké sirupy, pokud máte rádi měd může být lžíce medu. Dala jsem do něj i pár broskví.
Postup přípravy
Meruňky odpeckovat, celé dát do hrnce s vodou a cukrem, zapnout vařič, až začnou vařit zeslabit a nechat 15-20 minut provařit dle tvrdosti. Meruňky jsou pak rozvařené a sítkem…
Kvásek na kynuté těsto, který se mi vždy povedl
Potřebné ingredience
půlka klasického droždí v kostce, 1 lžíce cukru moučka, 1 lžíce hladké mouky, deci vlažného mléka (nebo vody pokud děláme třeba chleba nebo pizzu). Neodměřuji, sypu od ruky. 1 kostka - 42g droždí je na těsto z 1 kila mouky. Běžně stačí půlka. Mouka může být polohrubá.
Postup přípravy
Pokud děláte kynuté těsto poprvé, neváhejte.
Trik je jen a pouze v tom zatřepání. Droždí se krásně rozpustí a kvásek je nadýchaný a jemný, těsto se mi vždy povedlo.