Mungo fazole s rýží
Potřebné ingredience
mungo fazole, rýži basmati, pórek nebo cibule, oliv.olej, sůl, pepř, pál.paprika, česnek (může být i sušený)
Postup přípravy
Fazole mungo zalít vroucí vodou a nechat do druhého dne namočené...možná trochu i vyklíčí, což je dobře.
-Rýži basmati uvařit běžným způsobem.
-Na trochu oliváče…
STERILOVANÝ FAZOLOVÝ SALÁT
Potřebné ingredience
1 kg suché malé bílé fazole - namočit den předem, uvařit (možno fazole namíchat já dělám ze 3-4 druhů, barev a velikostí - malé bílé, fialové, strakaté, velké bílé....:-) ....uvařit zvlášť, použít i s vodou, ve které se vařily, po uvaření osolit +1 kg papriky, vykrájené, na kostičky cca 1,5x1,5 cm....udusit +1kg rajčat, nakrájet taktéž...udusit do měkka. +1kg cibule, na větší kostky...udusit možno i najednou s aprikami. NÁLEV: Svařit 2 dcl octa, 200 g cukru, 50g deka, 1 dcl olivového oleje - přecedit, použijeme bez kuliček hořčičného semínka)
Postup přípravy
Fazole zvlášť uvařit a zeleninu podusit, připravit nálev, smíchat a přidat nálev přes cedník. Dochutit dle zvyklostí a chuti (obvykle už není třeba), možno přiostřit chili.…
HUMMUS
Potřebné ingredience
2 šálky vařené cizrny šťáva z 1 citronu 2 lžíce tahini (sezamová pasta) 4 lžíce olivového oleje 1 dl vody z cizrny 2 – 3 lžičky římského kmínu 3 stroužky česneky sůl pepř
Postup přípravy
Šálek cizrny přes noc namočíme do studené vody . Druhý den jí co nejdéle vaříme v mírně osolené vodě doměkka a trochu vody necháme stranou. Do mixéru vložíme cizrnu, na malé…
Fazole v tomatě s jablky a slaninou - teplá večeře…
Potřebné ingredience
2-3 plechovky fazolí v tomatě, 250-300 g anglické slaniny vcelku (nebo něčeho podobného), 4 jablka, tymián.
Postup přípravy
Anglickou nakrájíme na kostičky a dáme opéct na pánev. Ve výpeku z anglické opečeme oloupaná, na plátky nakrájená jablka (někdy se spíš dusí, jak se povede). Přidáme fazole a…
Čočkový salát
Potřebné ingredience
asi 250 g čočky, 1 velkou mrkev, 1 červenou papriku, 1 jablko, 4 vejce oblíbený salát – rukolu, polníček nebo jiný salát s drobnými listy, sůl a čerstvě mletý černý pepř
Postup přípravy
Čočku namočíme přes noc do vody. Ráno vodu z čočky slijeme, zalijeme čerstvou vodou a uvaříme doměkka. Trvá to asi 15 minut. Chvilku před úplným změknutí osolíme a ještě asi pět…
Zapečená čočka s rýží a uzeným masem
Potřebné ingredience
200g uvařené čočky,200g uvařené rýže,olej,1 cibule,100g anglické slaniny,250g uvařeného libového uzeného masa, sůl, pepř
Postup přípravy
Zvlášť uvařenou čočku a rýži smícháme dohromady opepříme. Maso a slaninu si nakrájíme na malé kostičky.Na oleji orestujeme cibulku -nakrájenou nadrobno, na ní opečeme anglickou a…
Moje čočka s uzeným
Potřebné ingredience
600g uzené krkovice nebo kýty(jak kdo má rád),400 g čočky,2 bobkový list, sůl, pepř, 2 řapíky celeru,1malá mrkev, kousek pórku,2 stroužky česneku,2 cibule,1 lžíce olivového oleje, lžíce balsamikového octa
Postup přípravy
Dáme si vařit uzené maso s 1 bobkovým listem a 1 cibulí -tu i se slupkou. vaříme do měkka(já vařím v papiňáku).Vyndám bobkový list.
Čočku propláchnu a dám vařit do studené…
ČOČKA S UZENÝM
Potřebné ingredience
čočka, sádlo, cibule, 3 bobkové listy, sůl, sůl, ocet, hladká mouka, máslo, / jako příloha uzené maso, vajíčko, okurka /
Postup přípravy
ČOČKA - na sádlo si dáme smažit nadrobno pokrájenou cibulku a přihodíme 3 bobkové listy. Smažíme do hněda. Přihodíme čočku, osolíme nebo přidáme masox a vaříme do měkka. Vařím…
Rizoto s adzuki fazolemi
Potřebné ingredience
Sáček Adzuki fazolí(0,5 kg), dva varné sáčky rýže, olej,2 cibule,2 -3 mrkve, petržel, celer ( kořen nebo řapík),bobkový list, saturejku, sůl, sojovou omáčku
Postup přípravy
Adzuki fazole jsme nechal máčet přes noc a několikrát vypláchl. Nenabobtnají tak jako obyčejné fazole - jen změknou. Když si k nim před vařením přivoníte, musíte cítit jen čistou…
Fazolový guláš
Potřebné ingredience
250 g fazolí (bílé, tmavé) (pokud šetříte čas, stačí ty z plechovky, v tom případě dvě plechovky)- 2 cibule - 2 stroužky česneku - 2 klobásy (paprikové) - červená paprika - 1 mrkev - kousek celeru (možno vynechat) - rajský protlak menší balení - 2 rajčata - sůl, pepř, tymián (cca půl lžičky) nebo majoránku, jíška dle potřeby, hovězí bujón dle chuti
Postup přípravy
den předem namočit fazole a uvařit do měkka. na pánvi zpěnit cibuli, po chvíli přidat česnek a klobásy. Pak nakrájenou mrkev a celer, rajský protlak, fazole a zalít vodou. Dusit…