Zobrazit přihlášovací formulář
MLETÉ MASO
Kuličky z mletého masa v rajské omáčce

Kuličky z mletého masa v rajské omáčce

Potřebné ingredience

Na kuličky: 0,5 kg mletého masa, 2 šálky vařené rýže, sůl, pepř, 2 vajíčka, trochu strouhanky na spojení
Na omáčku: olej, hladká mouka - na zásmažku, rajský protlak (používám v tetra-packu 0,5 kg - z Lidlu nebo Kaufu), voda, sůl cukr, bobkový list, nové koření, trochu mleté skořice

Postup přípravy

Všechno na kuličky smíchám a pořádně prohnětu aby se to spojilo.
Ve větším kastrolu si udělám zásmažku, zaliju vodou, přidám protlak, sůl (1lžičku), cukr (3 lžičky), 4 kousky…

Zobrazit více...
RÝŽE A TĚSTOVINY
Česnekové špagety

Česnekové špagety

Potřebné ingredience

1 balení špaget, olivový ole, 1 cibule, 2-3 stroužky česneku, bazalka

Postup přípravy

Špagety uvaříme.
V hlubší pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli - osmažíme. Potom snížíme teplotu, přidáme prolisovaný česnek, zasypeme bazalkou a mícháme - uvolní…

Zobrazit více...
PIZZY, CHLEBY
Pizza Havaj

Pizza Havaj

Potřebné ingredience

Těsto:
200 g hladké mouky, 50 g másla (Hera, zlatá haná a pod.), půl lžičky soli, 1,5 dcl vlažné vody, půl lžičky moučkového cukru, 10 g droždí (1/4 kostky)
Obložení: kečup, šunka, kukuřice, ananas, sýr

Postup přípravy

Do hrnku nalijeme vodu, přidáme moučkový cukr a droždí, rozmícháme a necháme vzejít kvásek.
Mouku prosejeme do mísy, posolíme, přidáme máslo, které rozdrobíme a jakoby vetřeme…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Croissanty pro Báru

Croissanty pro Báru

Potřebné ingredience

půl kostky droždí (21g), 1/8 l vlažného mléka, 250 g polohrubé mouky (a mouka na vyválení), 2 lžíce cukru, špetka soli, 1 vejce (a 1 žloutek na potření), 125 g másla pokojové teploty

Postup přípravy

1. droždí s cukrem rozmícháme v mléku. Vmícháme přibližně 2 lžíce polohrubé mouky, poprášíme moukou a necháme asi 15 minut vzejít
2. přidáme zbývající cukr, mouku, sůl, vejce a…

Zobrazit více...
ZELENINOVÁ JÍDLA
Zapečené brambory se šmakounem

Zapečené brambory se šmakounem

Potřebné ingredience

Brambory, mrkev, cibule, brokolice, šmakoun, vajíčko, mléko, koření na pizzu (nemusí být) nebo na pečené brambory

Postup přípravy

Zeleninu očistíme, (brokolici předvaříme v páře) a nakrájíme na plátky. Šmakouna nakrájíme. Do zapékací misky kapneme olej a skládáme vrstvy. Končíme bramborami. Posypeme kořením…

Zobrazit více...
KUŘECÍ MASO A DRŮBEŽ
Kuře se sýrem

Kuře se sýrem

Potřebné ingredience

1 kuře (vykoštěné) nebo kuřeci prsa nebo kuřecí nožky (také vykoštěné), 25 dkg strouhaného Eidamu, 2 vajíčka, hladká mouka, mléko, sůl

Postup přípravy

Kuřecí maso (bez kostí a bez kůže) posolíme, posypeme grilovacím koření (nebo jiným, kdo má co rád), naskládáme do pekáčku. Přidáme máslo nebo trochu oleje, podlijeme a dáme péct.…

Zobrazit více...
VEPŘOVÉ MASO
Obložené kotlety

Obložené kotlety

Potřebné ingredience

4 kotlety, 1 plechovka hrášku, 4 plátky šunky, 4 plátky Eidamu (nebo 15-20 dky strouhaného)

Postup přípravy

Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a zprudka opečeme na pánvi. Naskládáme vedle sebe do pekáčku, zbytek výpeku z pánve tam nalijeme také. Na každou kotletu dáme…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Věnečky z odpalovaného těsta

Věnečky z odpalovaného těsta

Potřebné ingredience

150 g "dobrého" sádla (nejlepší je domácí, ale povedou se i z kupovaného), 160 g polohrubé mouky, 6 vajec, 2,5 dcl vody
Krém: 0,5 l mléka, 2 pudinkové prášky, 150 g cukru, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, 250 g másla

Postup přípravy

Rozpustíme sádlo s vodou (zahříváme na plotýnce), přimícháme mouku (dobré je míchat elektrickým šlehačem) a odstavíme. Postupně za stálého míchání přidáme všechna vejce.
Těsto…

Zobrazit více...
SALÁTY, ZÁLIVKY
Sladkokyselá zálivka

Sladkokyselá zálivka

Potřebné ingredience

Voda, 1 malá lžička soli, 3 malé lžičky krystalu cukru, 2 velké (polévkové) lžíce octa.

Postup přípravy

Dlouho mi trvalo, než jsem přišla na to, jak "utrefit" tu správnou sladkokyselou chuť zálivky na hlávkový nebo okurkový salát. Zkoušením (letitým) jsem přišla na tento poměr -…

Zobrazit více...
ZAVAŘENINY
Znojemské okurky

Znojemské okurky

Potřebné ingredience

5 kg nakladaček, 3 cibule na kolečka, 4 mrkve na kolečka, kopr, křen (nemusí být, ale dá jim super chuť).Nálev: 3 l vody, 1 a 1/4 l octa, 35 dkg cukru, 42 koleček umělého sladidla, 15 dkg soli, 3 hřebíčky, 3 kousky skořice, 6 kusů bobkového listu, 1/2 polévkové lž. hořčičného semínka, 1/4 pol.lž. nového koření a 1/4 pol.lž. celého černého pepře.

Postup přípravy

Nakladačky umyjeme, zeleninu očistíme a nakrájíme na kolečka. Vše naložíme do sklenic.
Nálev se povaří 5 minut. Vychladlým zalijeme okurky (ty pepře a skořice necháme v nálevu)…

Zobrazit více...

Kategorie