VOŇAVÉ KOLÁČKY S TVAROHEM A MERUŇKOVÝM DŽEMEM
Potřebné ingredience
1 a ½ čtvrtlitrového hrníčku hladké mouky, ½ hrníčku polohrubé mouky, špetka soli, 1 a ½ PL moučkového cukru, 3/4 hrnku vlažného mléka (podle potřeby přidáme, záleží na kvalitě mouky), 7 PL slunečnicového oleje, 1 PL zakysané smetany, 1-2 žloutky, ½ kostky čerstvého droždí (21 g), 1 lžička cukru do kvásku, 1 lžička strouhané citronové kůry (nemusí být), rozinky předem namočené v rumu. Ostatní suroviny: Tvarohová náplň, 2 PL máslové drobenky,1 rozšlehané vejce na potření, kvalitní meruňkový džem.
Postup přípravy
Postup:
Do mísy vložíme předepsané suroviny i s připraveným kváskem a zaděláme vláčné těsto. Poprášíme hladkou moukou, zakryjeme utěrkou a v míse necháme vykynout. Až…
PUDINKOVÉ ŘEZY S JAHODOVÝMI PLÁTKY
Potřebné ingredience
Suroviny na těsto: ½ kg hladké mouky, ½ sáčku kypřícího prášku do pečiva, 150 g moučkového cukru, 250 g másla, 1 celé vejce, 2 žloutky, 2 PL zakysané smetany, 1 malá lžička strouhané citronové kůry. Suroviny na náplň: 1 litr a 1 deci mléka, 3 sáčky vanilkového pudinku, 7 PL krystalového cukru, 10 kousků větších jahod nakrájených na tenké plátky.
Postup přípravy
Postup:
Mouku promícháme s kypřícím práškem a moučkovým cukrem. Vmícháme vejce se žloutky a smetanu, nakonec nakrájené chladné máslo. Zpracujeme těsto a 1/3 z něho ukrojíme,…
KAKAOVÉ ŘEZY PLNĚNÉ KRÉMEM S ČOKOLÁDOU
Potřebné ingredience
Suroviny-korpus: 60 g hladké mouky, 20 g solamylu, 80 g jemného krystalového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 2 PL kakaa, ½ sáčku kypřícího prášku do pečiva, 3 vejce. Suroviny- čokoládový krém: 1 sáček čokoládového pudinku, 4 KL krystalového cukru, 350 ml mléka, 100 g čokolády na vaření, 200-250 g másla.
Postup přípravy
Postup-Krém s čokoládou:
Uvaříme čokoládový pudink s cukrem, odstavíme a ještě do horkého nalámeme čokoládu, necháme ji rozpustit a za častého míchání necháme vychladnout. Pak…
LAHODNÝ MOUČNÍK SE SMETANOVOU NÁPLNÍ
Potřebné ingredience
Suroviny: 1 světlý piškotový korpus upečený v koláčové, nebo dortové formě, 1 kelímek krému mascarpone, 1 zakysaná smetana, 1 smetana ke šlehání, 1 vaničkový tvaroh, 1 želatinový ztužovač (smetafix), 100 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru. -Smetana ke šlehání a mascarpone tvoří základ pro tento krém. Pokud budeme chtít, tak tvaroh, nebo zakysanou smetanu můžeme vynechat.-
Postup přípravy
Postup:
Nejprve si vydlabeme korpus a zbylé kousky odložíme bokem, budeme je potřebovat na vrchní úpravu. Pak smícháme všechny ostatní suroviny na krém, kromě smetany ke…
SVÁTEČNÍ NEPEČENÝ ANANASOVÝ DORT
Potřebné ingredience
Základní suroviny-dno dortu: 250 g piškotů (nebo sucharů), 125 g vlahého másla, 6-7 koleček kompotovaného ananasu. Suroviny-krém: 400 g vaničkového tvarohu, 400 ml smetany ke šlehání. 70 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 14 g želatiny, 2 PL teplého mléka na rozpuštění želatiny. Suroviny-poleva: 3 kompotovaná ananasová kolečka, 1 PL jemného krystalu, šťáva z jednoho citronu, ananasová šťáva z kompotovaného ananasu (hmotnost konzervy 500 g), 17 g želatiny, 2 PL teplé ananasové šťávy na rozpuštění želatiny, 6 koleček kompotovaného ananasu na ozdobu.
Postup přípravy
Postup-piškotové dno dortu:
Pomleté piškoty, nebo suchary smícháme s rozpuštěným máslem a směs namačkáme na dno dortové formy o průměru 28 cm s pečícím papírem. Boky vyskládáme…
BOŽSKÝ DEZERT PANNA COTTA
Potřebné ingredience
Suroviny: 500 ml čerstvé smetany ke šlehání, 100 g jemného krystalového cukru, 8-10 g želatinových plátků, 1 deci mléka.
Postup přípravy
Postup:
Nejdříve namočíme želatinové plátky do studené vody. Ohřejeme smetanu-nevaříme a přidáme cukr. Rozmočené plátky želatiny necháme rozpustit v teplém mléce a…
LINECKÁ SRDÍČKA-SLEPOVANÁ I PLNĚNÁ
Potřebné ingredience
Suroviny na linecké těsto: 200 g hladké mouky, 130 g másla, 65 g moučkového cukru, 1-2 žloutky (dle velikosti vajec), strouhaná citronová kůra. Ostatní suroviny (pokud budeme plnit, nebo slepovat): Pravý rybízový džem, moučkový a vanilkový cukr, krém do cukroví.
Postup přípravy
Postup – těsto:
Suroviny zpracujeme na hladké těsto, zabalíme do fólie a vložíme do ledničky alespoň na hodinu. Pak vyválíme plát a vykrojíme formičkou srdíčka, nebo jiný…
KYNUTÉ KOLÁČKY S NUTELOU A PLÁTKY MANDLÍ
Potřebné ingredience
Suroviny na kynuté těsto: 2,5-3 čtvrtlitrové hrníčky hladké mouky, špetka soli, 2 lžíce moučkového cukru, 1 hrnek vlažného mléka, 1 deci slunečnicového oleje, 1-2 PL bílého jogurtu, 1 celé vejce, 1 žloutek, ½ kostky čerstvého droždí (21 g), 1 lžička cukru do kvásku, 1 PL rumu pro zlehčení těsta i zvýraznění chuti. Suroviny na náplň a zdobení povrchu koláčků: oříšková nutela, nebo jiný podobný krém, 2 PL mandlových plátků, 2 PL máslové drobenky, 1 rozšlehané vejce na potření.
Postup přípravy
Postup:
Do mísy vložíme všechny předepsané suroviny, včetně předem připraveného kvásku a zaděláme vláčné těsto.
Slabě ho poprášíme hladkou moukou, zakryjeme utěrkou a…
KŘEHOUČKÁ LINECKÁ KOLEČKA
Potřebné ingredience
Suroviny na linecké těsto: 375 g hladké mouky, 250 g másla, 125 g moučkového cukru, 1-2 žloutky (podle velikosti vajec), strouhaná citronová kůra. Ostatní suroviny: Pravý rybízový džem, moučkový a vanilkový cukr.
Postup přípravy
Postup – těsto:
Ze všech surovin zpracujeme hladké těsto, utvoříme kouli, nebo váleček, zabalíme do fólie a vložíme do ledničky alespoň hodinu. Pak si po kouskách ukrajujeme,…
NADÝCHANÉ BUCHTIČKY S POVIDLY
Potřebné ingredience
Suroviny na kynuté těsto: 300 g hladké mouky, 200 g polohrubé mouky, špetka soli, ¼ l vlažného mléka, 3 lžičky moučkového cukru, 8-9 lžic oleje, 2 žloutky, ½ kostky čerstvého droždí. Suroviny-náplň: Švestková povidla smíchané s rumem a strouhaným perníkem (perník nemusí být).
Postup přípravy
Postup – kvásek: Z předepsaných suroviny do misky oddělíme trochu teplého mléka, cukru a hladké mouky, přidáme droždí a zamícháme. Přikryjeme na 10-15 minut a necháme vzejít…