Chřestová polévka
Potřebné ingredience
chřest v konzervě
brambory
cibule
máslo
tavený sýr
smetana
bylinky
kmín,sůl, (může se dát trošku chilli)
Postup přípravy
Na másle zpěním cibulku, když zesklovatí, přidám tavený sýr, zaliju trochou smetany, vodou, přidám brambory, nálev z chřestu, koření, když jsou brambory skoro měkké, dám nakrájený…
GULÁŠOVÁ POLÉVKA S MLETÝM MASEM
Potřebné ingredience
mleté maso, cibule, olej, brambory, sůl, pepř, sladká paprika, kmín, majoránka, masox, hladká mouka, česnek, magi dle chuti.
Postup přípravy
Na oleji zpěníme cibulku a přidáme trochu mletého masa - stačí 30dkg. Když se maso trochu opeče, přidáme na drobné kousky pokrájené brambory, sůl, pepř, kmín, červenou papriku,…
Vynikající VÁNOČNÍ ZELŇAČKA - u nás jí říkáme…
Potřebné ingredience
kysané zelí, brambory, 2 zakysané smetany, 1 šlehačka, sůl, cukr, citron nebo ocet, podravka, vejce uvařená natvrdo, popř. Magi dle chuti.
Postup přípravy
K zelí přidáme trochu vody a dáme vařit. Do druhého kastrolku dáme vařit brambory nakrájené na malé kostičky + sůl, kmín. Brambory můžeme vařit i společně se zelím, pak si ale…
PÓRKOVÁ POLÉVKA S KNEDLÍČKY
Potřebné ingredience
1-2 pórky, cibule, olej, masox, sůl, pepř, podravka, hladká mouka.Knedlíčky : strouhanka, vajíčko, mléko, sůl, muškátový květ.
Postup přípravy
Na oleji zpěníme cibulku a přidáme pórek nakrájený na kolečka. Rozdrobíme masox, přidáme sůl, pepř a trošku podravky. Zalijeme vodou a chvíli povaříme. Smícháním všech surovin…
Hovězí polévka s játrovými knedlíčky
Potřebné ingredience
hovězí žebro
kořenová zelenina
cibule
česnek
celý pepř
nové koření
sůl
Postup přípravy
Vše dáme vařit do studené vody, cibuli ve slupce kvůli barvě, vaříme tahem. Sbíráme pěnu. Přecedíme, maso a zeleninu nakrájíme(česnek ne,vyhodíme) dáme do vývaru.
Uděláme z…
Čočková polévka
Potřebné ingredience
čočkaangl. slaninahl. moukačesnekmajoránka, sůl, pepř
Postup přípravy
Uvaříme čočku. Ochutíme česnekem, solí, majoránkou a pepřem. Zahustíme jíškou, kterou uděláme z angl. slaniny a mouky.
Bramboračka
Potřebné ingredience
brambory
mrkev, celer, petržel,
namočené houby
cibule i se slupkou
česnek
kousek kapusty
kmín, sůl, pepř, majoránka
Postup přípravy
Vše nakrájíme na kostičky a dáme vařit. Pouze cibuli vhodíme celou i se slupkou. Stroužky česneku taky celé. Přidáme houby. Vaříme. Dochutíme kořením. Zahustíme jíškou. Majoránku…
Polévka z mletého masa
Potřebné ingredience
mleté maso
cibule
česnek
vajíčko
mrkev, celer, petržel
sůl, pepř
Postup přípravy
Maso dáme vařit s cibulí nakrájenou na čtvrtky, s celými stroužky česneku, osolíme, opepříme a přidáme nahrubo nastrouhanou zeleninu. Nakonec rozšleháme vejce.
Čínská polévka (ne z pytlíku :-))
Potřebné ingredience
2 kuřecí stehna 2 kotlety 1/2 hlávkového zelí, troška cukru, sůl, celý pepř a nové koření 2 dcl bílého vína
Postup přípravy
Z masa uděláme pozvolným vařením vývar s přidáním koření. Přecedíme. Zelí nakrájíme na kostky a spaříme v čisté vodě. Dáme do přecezené polévky i s nakrájeným masem. Přidáme víno.…
Kapustová polévka
Potřebné ingredience
kuřecí stehno
kousek hov. masa
kousek vepř. masa
angl. slanina
klobása
kapusta
mrkev
petržel
sůl, pepř, cukr, kmín
celý pepř, nové koření, cibule i se slupkou (do vývaru)
Postup přípravy
Ze všeho masa uděláme silný vývar. Když je maso měkké, nakrájíme ho na kostičky, přecedíme, do vývaru dáme všechnu zeleninu i s masem a kořením. Na angl. slanině uděláme jíšku.…