Zobrazit přihlášovací formulář
MOUČNÍKY, POHÁRY
ořechová bábovka - vláčná

ořechová bábovka - vláčná

Potřebné ingredience

4 vejce * 150g másla nebo hery * 180g cukru * 1 vanilkový cukr ( v původním receptu je jen 250 g moučkového cukru) * 100 ml mléka * 250g polohrubé mouky * 1 lžička prášku do pečiva * 75 g mletých vlašských ořechů

Postup přípravy

Máslo s polovinou cukru ušlehat v robotu do pěny, po jednom přidat žloutky. Pak střídavě přidat mléko a mouku. Zvlášť vyšlehat bílky, až budou polotuhé, zašlehat zbylý cukr. K…

Zobrazit více...
CHUŤOVKY
Hermelín ve slanině s ořechy

Hermelín ve slanině s ořechy

Potřebné ingredience

hermelín ++ 4 plátky anglické slaniny ++ 1 lžíce mleté nebo sekané vlašské ořechy ++ + česneková pasta ++ rozmarýn

Postup přípravy

recept je z časopisu Albert, trochu přizpůsobený, originálně se má grilovat a z ořechů se dělá pesto, na to jsem moc líná:-)
hermelín podélně rozřízneme, na řezu obě půlky…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Višňové muffiny z jogurtu s drobenkou

Višňové muffiny z jogurtu s drobenkou

Potřebné ingredience

tekuté ingredience: 2 vejce - 80g másla (hera) - 2 višňové jogurty Florian či jiné - celkem 300 g - 0,5 dcl mléka (i více) - šťáva z jednoho citronu - sypké ingredience: 80 g cukru - 1 vanilkový cukr - 100g celozrnné mouky - 100g hladké (nebo 200g hladké) - 50g polohrubé - 2 lžičky prášku do pečiva - kůra z jednoho citronu - drobenka: 1 cm plátek másla nebo hery - 5 lžic cukru - 5 lžic polohrubé mouky

Postup přípravy

heru roztopíme v mikrovlnce cca 1 minutu, smícháme všechny tekuté ingredience.rnzvlášť v misce smícháme navážené sypké ingredience, a postupně smícháme s tekutými vidličkou či…

Zobrazit více...
RÝŽE A TĚSTOVINY
Gnocchi nebo těstoviny s nivou a špenátem

Gnocchi nebo těstoviny s nivou a špenátem

Potřebné ingredience

500g gnocchi nebo 300 g těstovin - kolínka ... stroužek česneku ... olivový olej .... 100g nivy .... 200 ml smetany na vaření (12%) ... špenát čerstvý nebo sekaný mražený, asi 100 g ....drcené vlašské ořechy ... 100g anglické na ozdobu

Postup přípravy

uvaříme noky či těstoviny v osolené vodě.
česnek chvíli osmahneme na oleji, přidáme nastrouhanou nivu. až se rozpustí, zalijeme smetanou a přidáme špenát. necháme projít varem…

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Zázvorové cookies se švestkami

Zázvorové cookies se švestkami

Potřebné ingredience

* 220 g špaldové mouky či jiné celozrnné nebo směs * 100 ml oleje * 100 g sušených švestek * 30 g třtinového cukru * 5 polévkových lžic medu * 2 polévkové lžíce citronové šťávy * 40 g čerstvého zázvoru * 1/2 kávové lžičky prášku do pečiva

Postup přípravy

Špaldovou mouku nasypeme do misky, přidáme prášek do pečiva, třtinový cukr, najemno nastrouhaný čerstvý kořen zázvoru a promícháme. Přidáme olej s citronovou šťávou a medem. Vše…

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Císařský trhanec - kaiserschmarrn

Císařský trhanec - kaiserschmarrn

Potřebné ingredience

hrst rozinek - velký panák rumu - 500 ml mléka - 5 žloutků - 250 g polohrubé mouky - 1 vanilkový cukr - 1 lžička soli - 5 bílků - hnědý cukr - máslo ............ dle chuti může být i citronová kůra, skořice, strouhané jablko

Postup přípravy

tak tři hodiny předem rozinky namočit v rumu.
V mléce rozmíchat metlou žloutky, cukr, mouku a sůl a rozinky i s rumem, nechat 15 minut stát, ušlehat bílky a vmíchat.

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Zeleninové kari s batáty a kokosovým mlékem

Zeleninové kari s batáty a kokosovým mlékem

Potřebné ingredience

4–6 porcí 2 polévkové lžíce olivového oleje, 1 žlutá cibule, 4 stroužky česneku, 2 polévkové lžíce nastrouhaného zázvoru, 1 cuketa, asi 1/2 hlávky květáku na růžičky, 1 velká paprika, 1 batát, 1 plechovka (420g) cizrny, 1 plechovka (340g) kokosového mléka, 1 šálek zeleninového vývaru, 1 lžíce hnědého cukru, 1 lžíce práškového kari, asi 1 lžíce chilli, sůl a pepř podle chuti. přidala jsem trošku garam masaly a koriandru

Postup přípravy

v kastrolu na středním plameni rozpalte olivový olej. přidejte utřený česnek, cibuli nakrájenou na půlkolečka silná zhruba půl centimetru a zázvor. restujte asi dvě minuty, než se…

Zobrazit více...
HOVĚZÍ MASO
Hovězí po burgundsku (boeuf bourguignon)

Hovězí po burgundsku (boeuf bourguignon)

Potřebné ingredience

1 kg hovězího (kližka, přední, zadní, liší se jen v délce přípravy) + 100g slaniny (může být i anglická) + 100g žampionů + 1 větší mrkev + řapík celeru + 100g celeru + 1 velká cibule + 3 stroužky česneku + 1 lžíce rajského protlaku + 500 ml červeného vína (vím, že má být kvalitní, francouzské a mladé, ale merlot to taky spravil) + 500 ml hovězího vývaru (dala jsem kostku Natur) + tymián, rozmarýn, bobkový list (bouquet garni) + máslo, olej sůl, pepř, mouka + velkolistá petržel

Postup přípravy

Maso nakrájet na kostky jako na guláš. Na rozpáleném oleji v hrnci, který může do trouby, opečeme, opepříme, jakmile se maso zatáhne, dáme stranou. Do hrnce dáme škvařit slaninu,…

Zobrazit více...
LUŠTĚNINY
Fazolový guláš

Fazolový guláš

Potřebné ingredience

250 g fazolí (bílé, tmavé) (pokud šetříte čas, stačí ty z plechovky, v tom případě dvě plechovky)- 2 cibule - 2 stroužky česneku - 2 klobásy (paprikové) - červená paprika - 1 mrkev - kousek celeru (možno vynechat) - rajský protlak menší balení - 2 rajčata - sůl, pepř, tymián (cca půl lžičky) nebo majoránku, jíška dle potřeby, hovězí bujón dle chuti

Postup přípravy

den předem namočit fazole a uvařit do měkka. na pánvi zpěnit cibuli, po chvíli přidat česnek a klobásy. Pak nakrájenou mrkev a celer, rajský protlak, fazole a zalít vodou. Dusit…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Brokolicové šátečky - pirohy

Brokolicové šátečky - pirohy

Potřebné ingredience

1 listové těsto (balení 500g) - menší brokolice - dvě apetita s nivou - 2 vejce - sůl, pepř - může být i jarní cibulka

Postup přípravy

brokolici uvaříme v osolené vodě doměkka (cca 10 minut), ještě teplou rozmačkat vidličkou. přidáme sýry, vejce, okořeníme.

těsto rozdělíme na dvě poloviny, každou vyválet…

Zobrazit více...

Kategorie