Zobrazit přihlášovací formulář

Hovězí maso

Přidat recept
(recept si oblíbilo 19 návštěvníků)

Hovězí po burgundsku (boeuf bourguignon)

0.0
Hovězí po burgundsku (boeuf bourguignon)

Potřebné ingredience

1 kg hovězího (kližka, přední, zadní, liší se jen v délce přípravy) + 100g slaniny (může být i anglická) + 100g žampionů + 1 větší mrkev + řapík celeru + 100g celeru + 1 velká cibule + 3 stroužky česneku + 1 lžíce rajského protlaku + 500 ml červeného vína (vím, že má být kvalitní, francouzské a mladé, ale merlot to taky spravil) + 500 ml hovězího vývaru (dala jsem kostku Natur) + tymián, rozmarýn, bobkový list (bouquet garni) + máslo, olej sůl, pepř, mouka + velkolistá petržel

Postup přípravy

Maso nakrájet na kostky jako na guláš. Na rozpáleném oleji v hrnci, který může do trouby, opečeme, opepříme, jakmile se maso zatáhne, dáme stranou. Do hrnce dáme škvařit slaninu, asi po pěti minutách přidáme cibuli na proužky, dále nadrobno krájený česnek, očištěné nakrájené žampiony, mrkev na kolečka, celer na malé kostky.
Po osmahnutí přidáme protlak, zalijeme vínem a necháme půl hodiny bez pokličky vařit na větší výkon, aby se víno vyvařilo na polovinu.
Potom přidáme bylinky (sušené po lžičce, 2 bobkové listy), vrátíme osmahnuté maso a zalijeme vývarem tak, aby bylo maso ponořené. Přiklopíme pokličkou a dáme do trouby rozehřáté na 160 stupňů na cca tři hodiny, to se maso (kližka) krásně rozpadá, pozná se to tak, že jde jemně rozdělit vidličkou. Průběžně kontrolovat, může být hotové dříve. nechala jsemposlední půl hodiny péct bez pokličky, aby se voda trochu zredukovala.
Po změknutí masa je možné omáčku propasírovat a zahustit, já jsem nechala jak bylo s celou zeleninou, jen zjemnila trochou másla a dala trochu hotové tmavé jíšky. Pokud se dělá na plotně, zahušťuje se hned na začátku, při smažení zeleniny.. Podle mě se ale zahušťovat ani nemusí:-)
zdobí se petrželkou.
Nemusí se dělat v troubě, stačí na plotně, čas zůstává stejný.
Podává se s bagetou, bramborama (tak doporučovala Julia), já jsem k němu dělala bramborový a karlovarský knedlík.

Originálně se malé žampiony dělají zvlášť, opíkají se na másle asi 4 minuty, možno i s cibulí, a osolí.
Stejně tak k němu patří karamelizované cibulky - 150 g cibulek šalotek (nebo sazečka) se opeče dozlatova na másle (cca 10 minut), potom se zalije trochou hovězího vývaru, s trochou bouquet garni, přiklopit a nechá se vyvařit (cca 20 minut)
Recept je z loňských (2013) Lidových novin od R. Pauluse.

zvlášť zelenina, zvlášť maso

po přidání vína

po půlhodině redukování vína a přidání bylinek

k zelenině dáme osmahnuté maso i s případnou šťávou, která z něj zatím vytekla, a takto s pokličkou strčíme do trouby na tři hodiny na 160 stupňů, případně stejně dlouho dusíme pod pokličkou na plotně.
množství je ze dvou kil masa v pětilitrovém hrnci:-)

hotová dobrota

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

rampy 22. 11. 2014, 21:52
(Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie