Zobrazit přihlášovací formulář

Hovězí maso

Přidat recept
(recept si oblíbilo 13 návštěvníků)

Burgundské hovězí

0.0
Burgundské hovězí

Potřebné ingredience

1kg hovězího zadního, 500ml červeného vína (název říká, že ideálně burgundské, ale stačí i jakékoli jiné suché, ale chuťově silné víno), 70g slaniny (raději v jednom kuse), 2 stroužky česneku, 1 menší mrkev, 1 menší kořenová petržel, 1 střední cibule, 10 šalotek (nebo drobných cibulek), 170g drobných žampionů, 2 lžíce stolního oleje, 2 lžíce mouky, bobkový list, tymián, sůl, pepř, 2 lžíce olivového oleje

Postup přípravy

1/ Slaninu nakrájet na kostky (máte-li plátkovou, pak na nudličky), mrkev a petržel nakrájet na kostičky, cibuli (tu 1 střední) nahrubo, česnek na plátky.
2/ Maso nakrájet na větší kostky.
3/ V misce promíchat hladkou mouku s pepřem (poměr dle vašeho uvážení) a obalit v ní kostky masa.
4/ Rozehřát kastrol a nasucho v něm osmažit slaninu s mrkví, petrželí a cibulí. (Pokud máte moc libovou slaninu a nepouští dost tuku, přidat kousek másla.) Opékat, dokud není zelenina měkká, pak přidat česnek a ještě minutku zarestovat.
5/ Měkkou zeleninu vyndat z hrnce na talíř, do kastrolu dát trochu oleje a nechat rozpálit. Potom vložit maso a opéct ze všech stran. Ztlumit plamen.
6/ Maso zalít vínem a do hrnce vrátit zeleninu se slaninou. Přidat jeden bobkový list a lžičku tymiánu. (Aby se později daly vyjmout, tak v čajovém sítku nebo v kousku plátýnka.) Osolit.
7/ Vařit na velmi mírném plameni alespoň 2 hodiny.
8/ Předehřát troubu na 160°C.
9/ Šalotky i žampiony oloupat a rozpůlit.
10/ Plech vyložit pečícím papírem, na něj rozložit šalotky a žampiony a zastříknout olivovým olejem. (Promíchat lžící, aby se vše "omatlalo" v oleji zhruba stejně.) Péct 30-40 minut.
11/ Upečené šalotky a žampiony přidat asi 20 minut před plánovaným koncem dušení masa do kastrolu a nechat společně povařit.

Pozn: Jako příloha je výborná bramborová kaše, i když k původnímu francouzskému receptu by se asi spíš podávalo bílé pečivo.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

lucy75 24. 3. 2011, 22:27
Opravdu vynikající (Y) (Y) (Y) (pl) (pl) (pl) (B) (B) (B)
horama 29. 3. 2011, 14:27
@lucy75 Souhlasím. :-$ S recepty na víně to bývá tak, že mají zavilé fanoušky a urputné nepřátele. ,-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie