(recept
si oblíbilo 13 návštěvníků)
Burgundské hovězí
Potřebné ingredience
1kg hovězího zadního, 500ml červeného vína (název říká, že ideálně burgundské, ale stačí i jakékoli jiné suché, ale chuťově silné víno), 70g slaniny (raději v jednom kuse), 2 stroužky česneku, 1 menší mrkev, 1 menší kořenová petržel, 1 střední cibule, 10 šalotek (nebo drobných cibulek), 170g drobných žampionů, 2 lžíce stolního oleje, 2 lžíce mouky, bobkový list, tymián, sůl, pepř, 2 lžíce olivového oleje
Postup přípravy
1/ Slaninu nakrájet na kostky (máte-li plátkovou, pak na nudličky), mrkev a petržel nakrájet na kostičky, cibuli (tu 1 střední) nahrubo, česnek na plátky.
2/ Maso nakrájet na větší kostky.
3/ V misce promíchat hladkou mouku s pepřem (poměr dle vašeho uvážení) a obalit v ní kostky masa.
4/ Rozehřát kastrol a nasucho v něm osmažit slaninu s mrkví, petrželí a cibulí. (Pokud máte moc libovou slaninu a nepouští dost tuku, přidat kousek másla.) Opékat, dokud není zelenina měkká, pak přidat česnek a ještě minutku zarestovat.
5/ Měkkou zeleninu vyndat z hrnce na talíř, do kastrolu dát trochu oleje a nechat rozpálit. Potom vložit maso a opéct ze všech stran. Ztlumit plamen.
6/ Maso zalít vínem a do hrnce vrátit zeleninu se slaninou. Přidat jeden bobkový list a lžičku tymiánu. (Aby se později daly vyjmout, tak v čajovém sítku nebo v kousku plátýnka.) Osolit.
7/ Vařit na velmi mírném plameni alespoň 2 hodiny.
8/ Předehřát troubu na 160°C.
9/ Šalotky i žampiony oloupat a rozpůlit.
10/ Plech vyložit pečícím papírem, na něj rozložit šalotky a žampiony a zastříknout olivovým olejem. (Promíchat lžící, aby se vše "omatlalo" v oleji zhruba stejně.) Péct 30-40 minut.
11/ Upečené šalotky a žampiony přidat asi 20 minut před plánovaným koncem dušení masa do kastrolu a nechat společně povařit.
Pozn: Jako příloha je výborná bramborová kaše, i když k původnímu francouzskému receptu by se asi spíš podávalo bílé pečivo.
2/ Maso nakrájet na větší kostky.
3/ V misce promíchat hladkou mouku s pepřem (poměr dle vašeho uvážení) a obalit v ní kostky masa.
4/ Rozehřát kastrol a nasucho v něm osmažit slaninu s mrkví, petrželí a cibulí. (Pokud máte moc libovou slaninu a nepouští dost tuku, přidat kousek másla.) Opékat, dokud není zelenina měkká, pak přidat česnek a ještě minutku zarestovat.
5/ Měkkou zeleninu vyndat z hrnce na talíř, do kastrolu dát trochu oleje a nechat rozpálit. Potom vložit maso a opéct ze všech stran. Ztlumit plamen.
6/ Maso zalít vínem a do hrnce vrátit zeleninu se slaninou. Přidat jeden bobkový list a lžičku tymiánu. (Aby se později daly vyjmout, tak v čajovém sítku nebo v kousku plátýnka.) Osolit.
7/ Vařit na velmi mírném plameni alespoň 2 hodiny.
8/ Předehřát troubu na 160°C.
9/ Šalotky i žampiony oloupat a rozpůlit.
10/ Plech vyložit pečícím papírem, na něj rozložit šalotky a žampiony a zastříknout olivovým olejem. (Promíchat lžící, aby se vše "omatlalo" v oleji zhruba stejně.) Péct 30-40 minut.
11/ Upečené šalotky a žampiony přidat asi 20 minut před plánovaným koncem dušení masa do kastrolu a nechat společně povařit.
Pozn: Jako příloha je výborná bramborová kaše, i když k původnímu francouzskému receptu by se asi spíš podávalo bílé pečivo.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
lucy75
(upraveno)
24. 3. 2011, 22:27
Opravdu vynikající
horama
(upraveno)
29. 3. 2011, 14:27
@lucy75
Souhlasím. S recepty na víně to bývá tak, že mají zavilé fanoušky a urputné nepřátele.