Banánový perník s melasou
Potřebné ingredience
90h polohrubé mouky, 70g celozrnné špaldy, 30g cukru, 2 lžíce melasy, 2 zralé banány, 50g másla, 2 vejce, 2 - 3 lžičky perníkového koření, 2 lžíce kakaa, 1/2 PP. Ev. čoko poleva, marmeláda na promazání
Postup přípravy
Vejce s banánem rozmixujeme na kaši. V kastrůlku rozpustíme máslo, melasu a cukr, necháme lehce zchladnout. Sypké suroviny smícháme. Poté vše smícháme dohromady a pečeme v menším…
Toustový chleba z kvasu
Potřebné ingredience
30g aktivního kvasu (ideálně pšeničného), 100g hladké mouky, 70g vody, 25g cukru. Těsto: 1 vejce, 20g cukru, 300g hladké mouky, 120 - 150g mléka, 7g soli, 35g másla na kostičky
Postup přípravy
10 - 12 hodin předem připravíme kvas smícháním všech surovin (pokojová teplota). Poté přidáme zbytek ingrediencí kromě másla a uhněteme lesklé těsto. Až poté přidáme postupně…
Tvarohová bábovka
Potřebné ingredience
3 vejce, 100g cukru, 50g oleje, 60g zakysané smetany, 160g tvarohu, 100g polohrubé mouky, 60g celozrnné špaldy, 10g PP, citrónová kůra, sůl, rozinky v rumu
Postup přípravy
Vyšleháme vejce s cukrem, přidáme smetanu, olej, tvaroh, nakonec mouku s PP, sůl, citrón a rozinky. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C asi 40min.
Hamburgerové bulky
Potřebné ingredience
Kvásek: 65g hladké mouky, 6g instantního droždí, 115h plnotučného mléka. Těsto: cca 190h vajec (3 - 4), 300g hladké mouky, 120g polohrubé mouky, 115g másla na kostičky, 20g cukru, 9g soli. Vejce na potření, sezam na posypání
Postup přípravy
Smícháme ingredience na kvásek, necháme cca 30 min. kynout. Poté přidáme vejce a dobře rozšleháme dohladka, poté přidáme zbytek ingrediencí, kromě másla a chvilku hněteme (do…
Polévka s krupicovou zavářkou
Potřebné ingredience
2 vetší mrkve, 40g másla, 70g krupice, kmín, sůl, pepř, 750g vývaru, petrželka, 1 vejce
Postup přípravy
Mrkev nakrájíme na slabé hranolky a orestujeme na 25g másla, přidáme kmín. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a chvíli vaříme. Na pánvi nasucho opražíme krupici s kmínem a solí,…
Plněná sýrová placka
Potřebné ingredience
100g vody, 200g mléka, 5g sušeného droždí, cukr nebo sladěnka, 410g hladké mouky, 5g oleje, 15g másla, 8g soli. Náplň: 550g směsi sýrů (zde gouda, mozzarella tvrdá i měkká, parmazán, 50g měkkého másla, 1 vejce (použít cca polovinu na náplň, polovinu na potření). Na potření: zbytek vejce, asi 3 lžíce zakysané smetany
Postup přípravy
Vypracujeme kynuté těsto a necháme 30 - 60 min. kynout. Rozdělíme na 3 části, z každé vyválíme slabou placku, na kterou naneseme náplň (smíchání všech ingrediencí) a necháme volné…
Špaldové listové těsto
Potřebné ingredience
Vodánek: 420g hladké špaldové mouky, 10g soli, 210g vody, 20g másla, 2g citrónové šťávy. Máslové těsto: 250g másla, 75g hladké špaldové mouky
Postup přípravy
Na vodánek zpracujeme v robotu všechny ingredience, poté ještě dopracujeme ručně na vále. Na máslové těsto rychle smícháme máslo (ne moc měkké) a mouku - ideálně v robotu pádlem.…
Jogurtový koláč bez mouky
Potřebné ingredience
4 vejce, 400g tučného jogurtu, 50g škrobu, 80g cukru, citrónová kůra, 1 lžička PP
Postup přípravy
Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Poté ušleháme žloutky s cukrem do pěny. Přidáme jogurt, škrob a kůru. Nakonec zlehka ručně vmícháme sníh. Pečeme ve formě vyložené pečícím papírem na…
Mokrý jablečný koláč
Potřebné ingredience
asi 6 jablek, 3 vejce, citrónová šťáva a kůra, 1/2 PP, 50g celozrnné pšeničné mouky, 50g hladké mouky, 30g rozpuštěného másla, 75g cukru, 100g mléka (lze nakombinovat s jogurtem), ev. skořice, rozinky, ořechy,...
Postup přípravy
Jablka oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, zakapeme citrónovou šťávou, popřípadě přidáme skořici. Vejce vyšleháme s cukrem, poté přidáme máslo, mléko, kůru a mouku. Ručně…
Luštěninová polévka
Potřebné ingredience
velké strakaté fazole (cca 150g), fazole adzuki (cca 300g), červená čočka (cca 100g), 1 velká mrkev, řapíkatý celer (2 - 3 řapíky), 1 velká pikantní klobása, 750 - 1000g vývaru, 1 velká lžíce rajského protlaku, 1 - 2 stroužky česneku, tymián, majoránka, čerstvá petrželka
Postup přípravy
Fazole uvaříme bez namáčení (adzuki přidáme o trochu déle než velké), ke konci osolíme. Scedíme, ale trochu vody necháme na případné doředění polévky. Kolečka klobásy orestujme,…