Jáhlové noky
Potřebné ingredience
300g jáhel, sůl, cca 200g pšeničné celozrnné mouky, asi 2 lžíce škrobu. Na posypání např. mletý mák, cukr, máslo, povidla.
Postup přípravy
Jáhly několikrát spaříme horkou vodou a poté uvaříme úplně doměkka ve slané vodě. Asi polovinu rozmixujeme na kaši. Necháme vychladnout. Poté smícháme se škrobem a moukou, aby…
Zapečené bramborové noky s gorgonzolou
Potřebné ingredience
bramborové noky (uvařené nastrouhané brambory, vejce, sůl, mouka), 1/2 - 3/4 brokolice, 150g gorgonzoly, sůl, pepř, 300g krůtích kousků, 1 šlehačka, hrst vlašských ořechů
Postup přípravy
Z brambor, vejce, soli a mouky vypracujeme těsto a uvaříme noky. V zapékací míse smícháme noky, šlehačku, zblanšírovanou brokolici a orestované maso (předem na chvíli naložené v…
Citrónová zmrzlina s limoncellem
Potřebné ingredience
200 - 250g citrónové šťávy (asi 5 citrónů), kůra z 1 bio citrónu, 375g polotučného mléka, 130g cukru, 200g mascarpone, 220g šlehačky, 40 - 80g limoncella
Postup přípravy
Z jednoho citrónu oloupeme škrabkou proužky kůry (jen žlutá část). V rendlíku zahřejeme mléko a cukr do rozpuštění, poté stáhneme z tepla, přidáme kůru (ideálně v čajovém sáčku),…
Zepčené těstoviny s vejci a smetanou
Potřebné ingredience
350g těstovin, 1 - 2 mozzarelly, sůl, pepř, muškátový oříšek, tymián, bazalka, 4 vejce, 1 šlehačka, cca 150g vařené šunky, 50g parmazánu
Postup přípravy
Těstoviny uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Nasypeme do pekáčku vymazaného máslem, přilijeme směs ze šlehačky, bylinek, parmazánu, soli a vajec. Přidáme šunku na kostičky a…
Ořechové košíčky
Potřebné ingredience
100g cukru, 2 žloutky, 250g másla, citrónová kůra, vanilka, 350g pšeničné celozrnné mouky. Náplň: mleté piškoty nebo zbytky suchého cukroví, marmeláda, rum, sekané ořechy, máslo nebo zbylý krém. Marmeláda. Čokoládová poleva.
Postup přípravy
Těsto vypracujeme a necháme v lednici odpočinout. Pak upečeme košíčky, necháme vychladnout. Na náplň vše smícháme do hmoty měkké konzistence. Na dno košíčku dáme trochu marmelády,…
Citrónové hvězdičky
Potřebné ingredience
100g třtinového moučkového cukru, 260g hladké mouky, 170 - 180g másla, citrónová kůra, citrónová šťáva, 2 žloutky. Poleva: citrónová šťáva, cukr moučka, ev. trochu teplé vody, posyp
Postup přípravy
Vypracujeme křehké těsto, dáme do lednice vychladit. Poté vyválíme, vykrájíme, upečeme. Vychladlérn poléváme citrónovou polevou (metličkou vymícháme citrón a cukr, ev. trochou…
Škvarkové tyčky (2 plechy)
Potřebné ingredience
150g vody, 15g droždí, 1 lžička sladěnky, 1 a 1/2 lžičky soli, 200g hladké mouky,100g celozrnné pšeničné mouky, 60g mletých škvarků (dobře se nasekají ve foodprocesoru s přidáním mouky, ideálně, když jsou trochu zmrzlé), trochu sušeného česneku, trochu mletého kmínu
Postup přípravy
Vypracujeme kynuté těsto a necháme vykynout. Rozdělíme na cca 25 - 30 kousků, ze kterých vyválíme dlouhé tyčinky, které ukládáme na plech. Necháme ještě nakynout a pečeme ve…
Bílkový krém
Potřebné ingredience
90g bílků, 150g cukru, 270g másla, sůl
Postup přípravy
Bílky s částí cukru vyšleháme v robotu. Ze zbytku cukru a trochy vody vyrobíme cukrový rozvar (cca 117°C), který přiléváme do šlehajícího se sněhu. Necháme lehce vychladnout a…
Kokosové laskonky
Potřebné ingredience
130g bílků (cca ze 4 vajec), 80g moučkového cukru, 250g cukru krupice, 180g kokosu, sůl. Náplň: griliáš (100g mandlí, 80g cukru, sůl). Krém: 65g bílků, 100 - 130g cukru, 200g másla
Postup přípravy
Bílky na korpus a sůl šleháme se 1/3 cukru krupice, poté pramínkem přiléváme svařený cukrový rozvar, který připravíme svařením zbývajícího cukru krupice s trochou vody "na…
Oplatková "guma"
Potřebné ingredience
60g másla, 60g mouky, větší sklenice mléka, 200g másla, cukr, kakao, dortové oplatky
Postup přípravy
Uděláme jíšku, přilijeme mléko, můžeme i kakako, povaříme. Necháme vychladnout. Poté vyšleháme s cukrem a máslem.