Zobrazit přihlášovací formulář
CUKROVÍ
Perníčky s ořechy

Perníčky s ořechy

Potřebné ingredience

30dkg hl. mouky, 15dkg ml.cukr, 5 dkg ořechů, 2celá vejce, 2 lžíce rozpuštěného medu, 2 lžíce tuku, 1 malá lžička kakaa, ½ malé lžičky jedlé sody,½ malé lžičky koření (hřebíček, nové koření,citr. kůra, skořice, badyán)

Postup přípravy

Zpracovat hladké těsto, vyválet na ½ cm, vykrájet tvary ,dát na vymazaný a vysypaný plech nebo na pečící papír, nechat přes noc odpočinout,potřít rozšlehaným vejcem, potom péct…

Zobrazit více...
OVOCE
Něco pro mlsné jazýčky---------Sladká omáčka z "hulaly" od naší stařenky

Něco pro mlsné jazýčky---------Sladká omáčka z "hulaly…

Potřebné ingredience

Tento recept jste možná četli hned loňského roku, ale to už bylo pozdě, protože "hulala" už končila. Letos ji otiskuji znovu, ať vyzkoušíte tu lahůdku. Všechno je jen podle oka, ale budu se snažit alespoň zhruba udat dávky: Na tuto lahůdku bude zapotřebí asi 1000g obraných a opraných kuliček bezinek,4hrušky nakrájené na kousky,4 jablka též nakrájené na kousky, asi 10ks vypeckovaných švestek, (nemusí být) 1 balíček rumových perníčků,1vanilkový cukr, asi 30dkg krystalového cukru (dle chuti i více( 1/2 kávové lžičky mleté skořice,1 kelímek sladké smetany. .Hulala, (což třeba neznáte) jsou to kuličky černého bezu, bezinky .

Postup přípravy

POSTUP PŘÍPRAVY
Obrané a oprané bezinky a všechno další ovoce dáme do hrnce a zalijeme vodou tak ,aby bylo vše ponořené. Přidáme cukry a skořici. Vaříme tak dlouho, až ovoce…

Zobrazit více...
MLETÉ MASO
Pečené hradecké koule

Pečené hradecké koule

Potřebné ingredience

30 dkg vepřového bůčku, 5 dkg vepřových jater, 1 rohlík, 1-2 stroužky česneku, 1 vejce, kmín, pepř, sůl, případně trošku strouhanky

Postup přípravy

Rohlík krátce namočíme do mléka, vymačkáme a společně s bůčkem, játry a česnekem umeleme.
Přidáme vejce, osolíme, opepříme. Ruce namočíme do vody a tvarujeme koule.Klademe je…

Zobrazit více...
VEPŘOVÉ MASO
Kolínko pečené na kysaném zelí + fazolový salát

Kolínko pečené na kysaném zelí + fazolový salát

Potřebné ingredience

1 vepřové kolínko, 1 sklenice kysaného zelí, 3 velké cibule, fazole,grilovací koření,ml.pepř, ml.paprika, sůl, bobkový list, pár snítek rozmarýnu, kmín, popřípadě i jiné koření, olej.

Postup přípravy

Z oleje a koření namícháme marinádu, kterou po dobu pečení koleno potíráme.
Do vymaštěné zapékací mísy rozprostřeme sklenici kysaného
zelí promíchané s nakrájenou cibulí…

Zobrazit více...
SALÁTY, ZÁLIVKY
Vlašský salát

Vlašský salát

Potřebné ingredience

Na nálev: 2 pol.lžíce oleje, 1 pol. lžíce octu, 1 lžička vegety, 1 lžička worčestru, špetka cukru . Vše necháme přejít varem. Dále 40 dkg měkkého salámu (gothaj a pod.), 2 středně velké cibule, 3 okurky, 2 natvrdo uvařená vejce, 1 malá plechovka sterilovaného hrášku, 1 lžíce plnotučné hořčice, 20 dkg tvrdého sýru, 1 středně velká sklenice majonézy.

Postup přípravy

Salám buď nastrouháme, nebo si koupíme nakrájený a pak nožem dále nakrájíme na slabé nudličky, sýr nastrouháme.Cibuli a okurky nasekáme na malé kostičky, vejce také rozsekáme.Vše…

Zobrazit více...
VEPŘOVÉ MASO
Kostky v pivním těstíčku

Kostky v pivním těstíčku

Potřebné ingredience

400g vepřového bůčku, drcený kmín, sůl Na těstíčko: 250ml světlého piva, 100g hladké mouky, 50g olomouckých tvarůžků, sůl, pepř,olej na smažení

Postup přípravy

Vepřový bůček nakrájíme na kostky asi 3x3 cm, osolíme, opepříme a vetřeme drcený kmín.
Těstíčko: Z piva, mouky, jemně nastrouhaných tvarůžků vymícháme hladké těstíčko, osolíme…

Zobrazit více...
VEPŘOVÉ MASO
Pikantní naložený bůček

Pikantní naložený bůček

Potřebné ingredience

1 kg bůčku, sůl, 12 stroužků česneku, 5 bobkových listů a 20 kuliček pepře vaříme do měkka. Dále namícháme směs na potření a necháme jí přejít varem: 15 stroužků česneku,(není to moc!) sůl, 1 lžička pepře, 1 lžička kari koření,1 lžička grilovacího koření,1 lžička sladké papriky, 2 lžičky tabaska, 2 lžičky worčestru

Postup přípravy

Směs natíráme se všech stran na ještě teplé maso, zabalíme do alobalu a necháme 6 dní v lednici uležet. Krájíme na tenké plátky a podáváme s chlebem.
Opravdu vydržte týden se…

Zobrazit více...
VEPŘOVÉ MASO
Krkovička pro vítanou návštěvu

Krkovička pro vítanou návštěvu

Potřebné ingredience

Ingredience: 2 kg krkovice bez kosti vcelku Na marinádu: 2 lžíce citr. šťávy, 4 lžíce bílého vína, 3 lžíce hořčice, 1 lžíce medu, 2 lžíce oleje, 1,5 lžičky soli Na náplň: 10plátků uzeného masa nakrájeného na plátky asi 2mm silné, 10plátků sýra, též silné asi 2 mm, 150 g syrových žampionů nakrájených na 2mm plátky Na pomazání: 2 lžíce oleje

Postup přípravy

Postup přípravy: Maso nakrájíme na 1,5 cm silné plátky, ale nedokrojíme ho do konce. Smícháme věci na marinádu, potřeme tím maso i v rozřezu, zabalíme do alobalu a necháme v…

Zobrazit více...
DOMÁCÍ PEKÁRNY
Dědečkův chléb , který vítězí v naší rodině .

Dědečkův chléb , který vítězí v naší rodině .

Potřebné ingredience

Je to jen poloviční dávka!! 180ml vlažné vody, 1 pol. lžíce olivového oleje, 1 kávová lžička octa,1 kávová lžička kmínu,1/4 kostky droždí, 1 kávová lžička cukru ,1a1/4lžičky soli ,160g hl.mouky, 95g žitné chlebové, 25g celozrné pšeničné mouky

Postup přípravy

Nejdříve si připravím kvásek z 1/4 kostky droždí tak, že z odměřené dávky vody trošku odliju do skleničky,nadrobím tam droždí spolu s cukrem, přidám lžičku hl. mouky. Asi po 5ti…

Zobrazit více...

Kategorie