Zobrazit přihlášovací formulář
POMAZÁNKY
Celerová pomazánka s jogurtem, nivou a oříšky - vitamínová bomba

Celerová pomazánka s jogurtem, nivou a oříšky -…

Potřebné ingredience

1/2 bulvy celeru, 5 dkg nivy nebo francouzkého plísňového sýra, 5 dkg Eidamu nebo Goudy, hrst sekaných vlašských ořechů, 1/2-1 oloupané jablko, citronová šťáva. DIP: 5 lžic dobrého panenského oleje (ze světlice bravířské), 4 lžíce bílého selského jogurtu, 2 stroužky česneku, mořská sůl, bílý pepř, 1 lžička cukr moučka, zelená část pórku cca 3 cm.

Postup přípravy

Nejprve si umícháme dip ze všech ingrediencí. Potom najemno nastrouháme celer a jablíčko, smícháíme s citronovou šťávou aby nám nezhnědl. Přidáme dip, najemno nastrouhané sýry,…

Zobrazit více...
LUŠTĚNINY
Cizronový hrnec

Cizronový hrnec

Potřebné ingredience

100g suché cizrny BIO (nebo konzervované), velká cibule, 3 stroužky česneku , 3 růžičky květáku ,1 bílá paprika, 1 velké rajče, kousek čersvého fenyklu, stonek řapíkatého celeru, ojej, sůl, ume ocet, bílé víno, kurkuma, koriandr mletý, špetka římského kmínu, čersvé bylinky na posypání. Příloha: bulgur, jáhly, rýže....

Postup přípravy

Cizrnu si předem na 2 dny namočím ve studené vodě (2x za den vodu vyměňuji), poté zaliji horkou vodou a mírným varem vařím 1hod, až jde prsty rozmáčknout. Zašokuji několikrát…

Zobrazit více...
POMAZÁNKY
Cizronová pomazánka - můj Hummus po česku

Cizronová pomazánka - můj Hummus po česku

Potřebné ingredience

100g suché cizrny BIO (nebo plechovka sterilovaného), citronová šťáva, olej dle chuti (ze světlice bravířské BIO), trochu dýňového oleje, ume ocet - pár kapek, česnek, sůl, sojová omáčka, zelené natě (medvědí česnek, pažitka, hladkolistá petrželka...), dijonská hořčice 1 lžička, mletá červená paprika 1/2 lžičky. Množství použitých dochucovadel si každý musí dle své chuti zvolit sám.

Postup přípravy

Suchou cizrnu jsem máčela 2 dny ve studené vodě (každý den jsem ji 2x vyměňovala), poté zalila horkou vodou a 1 hodinu na mírném plameni vařila. Kdo si to chce zjednodušit,…

Zobrazit více...
KUŘECÍ MASO A DRŮBEŽ
Kuřecí játra na bylinkách a víně - VÝTEČNÉ

Kuřecí játra na bylinkách a víně - VÝTEČNÉ

Potřebné ingredience

Platíčko chlazených kuřecích jater, slunečnicový olej, 1 větší cibule, o stejné velikosti čerstvé bílé zelí, 2-3 stroužky česneku, kousek celého fenyklu, uzená slanina nebo špek - cca 10 kostiček pro chuť, mletý bílý pepř, tymián, rozmarýn, majoránka, mletý kmín, sůl, bílé suché víno.

Postup přípravy

Játra jeprve odblaníme a pokrájíme na kousky cca 4x4cm. V pánvi si pomalu opečeme slaninu, poté přilijeme 2 lžíce oleje, rozpálíme a dorůžova osmažíme cibuli nakrájenou na větší…

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Tvarohový jáhelník s jablíčy a semínky

Tvarohový jáhelník s jablíčy a semínky

Potřebné ingredience

250g bio jáhel, 1 vanička tučného tvarohu, 1 malý kelímek selského bílého jogurtu nebo kysané smetany, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, třtinový cukr dle chuti nebo medu, špetka soli, kůra z jednoho biocitrónu, mletá skořice, 2 vrhchovaté lžíce másla, jablíčka, rozinky, vlašské ořechy nebo mandle, semínka dle chuti - dýňová, lněná, sezamová...., práškový cukr na posypání.

Postup přípravy

Nejprve spaříme 2x jáhly horkou vodou, abychom z nich dostali hořkost (také jsem četla, že pro zvýšení jejich zásaditosti a vyplavení různých nežádoucích látek by se měli namočit…

Zobrazit více...
OMÁČKY
Výborná rajská omáčka s kořenovou zeleninou

Výborná rajská omáčka s kořenovou zeleninou

Potřebné ingredience

1 cibule, 1 mrkev, 1/2 petržele, kousek celeru, 1 jablko, 3 vyzrálá rajčata, 2 lžíce másla, hnědý cukr, skořice, 1/2 bobkového listu, celý černý pepř, kulička nového koření, 1/2 bobkového listu, 1 hřebíček ,sůl, konzerva rajčatového pyré nebo rajčat v konzervě, světlá jíška - já používám instantní.

Postup přípravy

Na másle orestujeme nakrájenou cibuli, jen dožluta - až začne pěkně vonět, přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu, rozčtvrcené jablko a rajčata. Chvilku restujeme, přidáme cukr,…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Poctivá cibulačka - cibulová polévka

Poctivá cibulačka - cibulová polévka

Potřebné ingredience

500g žluté cibule, 3 lžíce másla (ne olej ani margarín), 1 bobkový list, špetka tymiánu, 10 kuliček černého pepře, půl lžíce bílého vinného octa, 1dl suchého bílého vína , 1l slepičího nebo hovězího vývaru, sůl, bageta, eidam 45% (gouda, ementál)

Postup přípravy

Na rozpuštěném másle restujeme cca 1 hodinu oloupanou a na větší kousky nakrájenou cibuli - zkaramelizujeme ji - pozor, nesmí se připálit. Vyplatí se této polévce obětovat čas. …

Zobrazit více...
POLÉVKY
Netradiční kroupová polévka s uzeným masem

Netradiční kroupová polévka s uzeným masem

Potřebné ingredience

Uzené maso(kosti, koleno atd) na vaření, 2 hrsti ječných krupek, 2 brambory, 1 větší mrkev, 1 petržel, 1/4 bulvy celeru, kousek kapusty (když máte) nebo zelené fazolky , řapíkatý celer- není nutno, 1 menší cibule, 3-4 stroužky česneku, 10 kuliček celého pepře, 1 bobkový list, 2 kuličky nového koření, sušená saturejka, majoránka, sušený zázvor, cerstvá bylinka - petrželka, pažitka, nať jarní cibulky, libeček atd, jedno zralé rajče (dodá polévce jemně nakyslou chuť).

Postup přípravy

Uzené dáme do hrnce se studenou vodou a přivedeme k varu, vaříme do měkka (já používám pro urychlení papiňák). Mezi tím si uvaříme v jiném hrnci krupky, oloupeme a nakrájíme…

Zobrazit více...
CHUŤOVKY
Tip na Silvestra - plněný hermelín

Tip na Silvestra - plněný hermelín

Potřebné ingredience

Uhrázlý hermelín Maxi nebo francouzský camembert, 2 lžíce másla, hrst vlašškých ořechů, 1-2 stroužky česneku, bílý mletý pepř, sůl, čerstvá rukola nebo medvědí česnek, pažitka, zelená část jarní cibulky.

Postup přípravy

Hermelín podélně rozrojíme a opatrně vydlabeme hmotu až skoro ke krajům. Pomleté ořechy vymícháme s máslem, vydlabanou hmotou z hermelínu, solí, pepřem, utřeným česnekem a…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Jarní nádivka s bylinkami a houbami - houbovec

Jarní nádivka s bylinkami a houbami - houbovec

Potřebné ingredience

3 rohlíky nebo 1/2 francouzské bagety, 50g másla, 1 menší cibule, 1 stroužek česneku, 6 čerstvých žampionů nebo hlíva ústřičná, bílý pepř, muškátový oříšek, sůl, mletý sušený zázvor, špetka kari nebo kurkumy, špetka chilli, čerstvá petrřželka, medvědí česnek bílé víno, 3 vejce, slepičí bujón, 20 dkg anglické slaniny.

Postup přípravy

Na másle orestujeme dožluta jemně nakrájenou cibuli nebo šalotku, přidáme utřený česnek, nakrájené houby, osolíme a restujeme do poloměka, přilejeme trochu vína, okořeníme pepřem,…

Zobrazit více...

Kategorie