Třešňová bublanina
Potřebné ingredience
500 g třešní, 80 g másla, 150 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, 200 ml kefíru, 150 g polohrubé mouky, 150 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva
Postup přípravy
Do mísy nalijeme rozehřáté máslo, přidáme cukr, vejce a kefír (máslo nechte trochu vychladnout, aby se vejce nesrazila). Šlehačem ušleháme do hladké hmoty. Přidáme mouku a prášek…
vanilkové rohlíčky
Potřebné ingredience
8 dkg cukr moučka 8 dkg vlašské ořechy 28 dkg hladká mouka 20 dkg máslo
Postup přípravy
Máslo necháme změknout. Ořechy umeleme.
Do mísy nebo na vál si prosejeme mouku a cukr. Smícháme ji s ořechy. Po částech do těsta zapracujeme máslo a vše rychle zpracujeme.…
Mandlové hříbečky
Potřebné ingredience
120 g másla 100 g mletých mandlí 100 g hladké mouky 35 g práškového cukru 2 lžíce rumu
Postup přípravy
Sypké přísady smícháme v misce s máslem a s rumem. Těsto necháme v chladnu odpočinout asi 30 – 45 minut. Na pomoučeném vále vyválíme placku a vypichujeme hříbečky. Pozor – pečeme…
Jelení roštěnky
Potřebné ingredience
1 - 1,2 kg jelení zvěřiny z krku, kýty nebo hřbetu, sůl, pepř, 100 - 120 g slaniny, 100 g sádla, másla nebo oleje, větší cibule, cca 2 lžíce hladké mouky
Postup přípravy
Jelení krk nakrájíme na plátky, mírně naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme škrábanou nebo na tenko krájenou slaninou. Na rozehřátém sádle podusíme půlku nakrájené cibule, na ni…
Tatrankové pracny
Potřebné ingredience
Na tatrankové pracny potřebujete: 30 dkg polohrubé mouky, 5 dkg cukru krupice, 1 celé vejce, 1 vanilkový cukr, půl prášku do pečiva, 3 čokoládové tatranky, 250 g Hery, 1 celý balíček kokosu (200 g), moučkový cukr na posypání
Postup přípravy
Postup: Ze změklého tuku a ostatních surovin vypracujte hladké těsto (tatranku nastrouhejte najemno přímo do těsta). Hmotu nechte v lednici trochu ztuhnout a potom ji vtlačujte do…
Plněné ořechy
Potřebné ingredience
Na tři plechy plněných ořechů potřebujete: 24 dkg Hery, 40 dkg hladké mouky, 14 dkg mletých ořechů, 20 dkg cukru moučky, 1 vejce Na krém: 3 žloutky, 3 lžíce kakaa, 15 dkg cukru, 17 dkg másla
Postup přípravy
Postup: Začněte krémem – ve vodní lázni vyšlehejte žloutky s cukrem a kakaem. Zahřívejte až do zhoustnutí, odstavte z plotny a základ krému nechte úplně vychladnout. Mezitím…
Myslivecké knoflíky
Potřebné ingredience
Na myslivecké knoflíky potřebujete: 25 dkg hladké mouky, 8 dkg cukru moučka, 14 dkg másla, 3 žloutky Na náplň: 3 bílky, 20 dkg mletých ořechů, 20 dkg cukru moučka, půlky lískových ořechů
Postup přípravy
Postup: Ze surovin na těsto vypracujte hladkou hmotu a nechte ji asi 2 hodiny odpočinout v lednici. Vál posypte hladkou moukou a vyválejte na něm asi 2 mm silné těsto. Z něj…
Rafinované drdoletky
Potřebné ingredience
Na 3 plechy rafinovaných drdoletek potřebujete: 250 g hladké mouky, 150 g cukru krupice, 200 g tuku, 3 žloutky, 150 g mletých ořechů Máslový krém: 3 žloutky, 1 vanilkový cukr, 4 lžíce cukru krupice, 2 kostky másla po 250 g (nebojte se toho množství) Na potírání a zdobení: Marmeládu, čokoládovou polevu
Postup přípravy
Postup: Ze surovin na přípravu těsta vypracujte hladkou nelepivou hmotu. Lepší jsou samozřejmě v tomto případě vlašské ořechy, ale vzhledem k tomu, že se jich letos až tak moc…
Jahodové kostky
Potřebné ingredience
6 vajec, 250 g práškového cukru, 100 g oleje, 250 g hrubé mouky, 1 lžíce kakaa, 1/2 balíčku prášku do pečiva, voda. Náplň: 1 l jahodového kompotu, 1 krémový prášek se zlatým klasem (= 1 vanilkový pudink), 250 g másla, 150 g práškového cukru, 50 g čokolády.
Postup přípravy
Žloutky vymísíme s práškovým cukrem do pěny. Potom přidáme olej, hrubou mouku, kterou jsme rozmíchali s kakaem, kypřící prášek a podle potřeby několik lžic vody. Promícháme…
Třešňový závin
Potřebné ingredience
1 lístkové těsto, 1 kg třešní, 3 bilky, 100 g cukru, 2 lžíce strouhanky, 8 lžic mletých jader vlašských ořechů, 1 vanilkový cukr, práškový cukr na posypání
Postup přípravy
Lístkové těsto na tenko vyválíme. Třešně opereme a odpeckujeme. Posypeme polovinu těsta. Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme práškový cukr a ještě jednou dohromady ušleháme.…