Luxusní žemlovka s pudinkem
Potřebné ingredience
10 rohlíků, 4 jablka, 1 litr mléka + něco málo na pokropení rohlíků, 2 pudinkové prášky podle chuti, skořicový cukr, máslo a kokos nebo strouhaný perník na vymazání a vysypání formy, 1 vejce
Postup přípravy
Rohlíky nakrájíme na kolečka a pokropíme mlékem, nenamáčíme! Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Puding uvaříme podle návodu. Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme čím nás…
Skořicoví šnečci
Potřebné ingredience
Na těsto: 150g hladké mouky, 1 KL prášku do pečiva, 50g moučkového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 60g změklého másla, špetka soli, 7 PL smetany ke šlehání Na potření: trochu rozpuštěného másla Na posypání: 90g cukru, 1 balení skořicového cukru
Postup přípravy
1. Mouku smícháme s kypřícím práškem a prosejeme do mísy. Přidáme cukr, vanilínový cukr, máslo, sůl a smetanu a elektrickým ručním šlehačem s hnětacími háky nebo ručně vařečkou -…
Zapékané sýrové chlebíčky
Potřebné ingredience
1 veka (výborně se hodí už krájená), 150g jogurtu (nejlépe smetanový, ale můžete použít i méně tučný), 150g strouhaného sýra (například eidam, madeland či ementál), 150g drobně pokrájené šunky (pro děti vynechávám), 1 vejce
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 175 stupňů (horkovzdušnou na 160). Z jogurtu, nastrouhaného sýra, šunky a vejce umíchejte pomazánku. Solit ji nemusíte, suroviny samy o sobě obsahují dost…
Perníčky od Bohušky - ihned měkké
Potřebné ingredience
80 dkg hladké mouky, 30 dkg cukru moučka, 1 dkg sody, 10 dkg másla, 10 dkg sádla, 4 vejce, 8 lžic teplého medu, perníkové koření, 10 dkg mletých ořechů - nemusí
na zdobení: 18 dkg cukru moučka, 1 bílek, 1 lžíce octa nebo citronu
Postup přípravy
Všechny ingredience smícháme, uhněteme těsto a dáme do chladničky odležet. Poté rozdělíme na 4 díly, každý rozválíme na plát a klasicky vykrajujeme.
Pečeme ve vyhřáté troubě na…
Zapečený květák s brambůrkem pro batolata
Potřebné ingredience
1 mrňavý květák, 2 brambory, 2 plátky dušené kuřecí šunky, 2 žloutky, bazalka
Postup přípravy
Květák a brambory nakrájíme na kostky a uvaříme do měkka. Šunku nakrájíme na drobno. Uvařený květák a brambor smícháme se šunkou a rozkvedlanými žloutky, posypeme bazalkou. Já…
Honzovy buchty - stará dobrá klasika
Potřebné ingredience
500g hladké mouky, 150g másla, 50g cukru, 40g droždí, 2 žloutky, 250ml mléka, 2 lžíce citronové šťávy, strouhanou kůru z jednoho citronu, 1 sáček vanilinového cukru, špetku soli, 250g švestkových povidel (nebo tvarohové či makové náplně), 100g másla na vymazání pekáče
Postup přípravy
1. Ze lžíce cukru, mouky, droždí a trochy vlažného mléka připravte kvásek. Až vykyne, smíchejte ho se zbytkem cukru a mouky, vajíčky, rozehřátým máslem, citronovou kůrou i šťávou,…
Vepřová panenka na hořčici a smetaně
Potřebné ingredience
2 lžíce olivového oleje, 700g vepřové panenky nakrájené na tenké plátky, 2 velké cibule tence nakrájené, 2 stroužky česneku rozdrcené, 200g žampionů nebo jiných čerstvých hub nakrájených na plátky, 200ml zakysané smetany, 2 lžíce hrubozrnné hořčice (např. Amora), případně kremžské hořčice, hrst čerstvých bylinek nasekaných, sůl a pepř, krabičku nebo sáček mražené baby karotky či kapustiček
Postup přípravy
1. V silnostěnném kastrolu nebo ve vysoké pánvi rozpalte olej a zprudka na něm osmažte tenké (ne však vysloveně průsvitné) plátky vepřové panenky. Vsypte nejdříve kousky cibule,…
Jednoduché domácí nanuky
Potřebné ingredience
jakýkoli džus ze supermarketu, formičky (tady jsou použity plastové z Ikea, sedm jich stojí 49Kč), dřívka, plastový pytlík, čerstvé ovoce
Postup přípravy
Jsou mnohem zdravější než kupované zmrzliny, jejich příprava je až směšně jednoduchá a můžete je vyrobit dlouho dopředu. Hravě je vyrobíte z většiny džusů ze supermarketu: prostě…
Španělské ptáčky
Potřebné ingredience
800 g hovězí roštěné (vysoký roštěnec), 4 lžíce plnotučné hořčice, 50 g špeku, 2 nožičky párků v jedlém střívku, 2 vejce, sterilované okurky, 1 velká cibule, 100 ml oleje, instantní jíška tmavá
Postup přípravy
Maso nakrájíme přes vláko na plátky, naklepeme je do šíře, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí. Okurky, vejce natvrdo, párek, špek a cibuli pokrájíme na stejné čtvrtinové délky a…
Křehký jablečný závin
Potřebné ingredience
těsto: 250 g hladké mouky, 50 g másla, 2 vejce, 3 lžíce vlažné vody, 2 lžíce octa, špetka soli***náplň: 400 g vyjádřincovaných jablek se slupkou, 4 hrsti strouhanky, 100 g másla, 2 hrsti sekaných vlašských ořechů, 1 vanilkový cukr, cukr krystal dle chuti, skořice, 1 citron
Postup přípravy
Jablka nakrájíme na jemné plátky, zakapeme šťávou z citronu, smícháme s najemno nasekanmi ořechy, spařenými a okapanými rozinkami, skořicí, vanilkovým cukrem a krystalovým.