Zobrazit přihlášovací formulář
BEZMASÁ JÍDLA
Bramborové špízy s cibulkou

Bramborové špízy s cibulkou

Potřebné ingredience

na 4 porce: 750g nových brambor (=asi 16 menších), 2 cibule, 8 bobkových listů, 1 lžíce panenského olivového oleje, hrubá mořská sůl na dochucení, špejle nebo grilovací jehly

Postup přípravy

1) předehřejeme si troubu na cca 220 stupňů

2) pečlivě umyté, ale neoloupané brambory zalijeme v hrnci vařící vodou, osolíme a cca 5 až 10 minut povaříme (zálěží na druhu a…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Řezy paní Helenky

Řezy paní Helenky

Potřebné ingredience

6 vajec, 15 dkg cukru, 6 vrchovatých lžic strouhanky, 20 dkg ořechů, 1 plechovka sladkého SALKA v plechovce, 1 máslo, oplatky (třeba kulaté lázeňské), 1/3 prášku do pečiva, čokoládová poleva

Postup přípravy

1) dát si na 30 minut vařit SALKO do tlakového hrnce (nebo na 2,5 hodiny do normálního hrnce) - po "uvaření" nechat vychladnout
2) na dno plechu (na pečící papír) vystlat…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Ovocný koláč k nedělnímu kafíčku

Ovocný koláč k nedělnímu kafíčku

Potřebné ingredience

na těsto: 300 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 100 g rozměklé hery, 150 g pískového cukru, 1 celé vejce, 1 vanilkový pudink (jen prášek, nevařit!), 300 ml mléka

ovoce: švestky, meruňky, borůvky, rybíz (čerstvé, nebo z mrazáku)

na drobenku: 60 g másla, 60 g moučkového cukru, 120 g polohrubé mouky (já přidávám balíček skořicového cukru)

Postup přípravy

1) do robotu hodím: vajíčko + cukr + heru (pustím robot)
2) po chvíli přidám vanilkový pudink (a nechám chvíli běžet robot)
3) na střídačku přidávám mouku s práškem do…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Škubánky

Škubánky

Potřebné ingredience

2 kg brambor, sůl, asi 400 g polohrubé mouky

Postup přípravy

Brambory uvaříme v osolené vodě do poloměkka, vodu trochu slijeme, rukojetí od vařečky uděláme asi 7-10 dírek, zasypeme moukou a na mírném ohni necháme asi 10 minut pařit.
Pak…

Zobrazit více...
CUKROVÍ
PLNĚNÉ DATLE (nebo sušené švestky)

PLNĚNÉ DATLE (nebo sušené švestky)

Potřebné ingredience

sušené datle či švestky (vypeckovat), mandle (spařit vodou a oloupnout), čokoládová poleva

Postup přípravy

Do každé datle strčíme mandli a stiskneme. Potom ponoříme do polevy a necháme zaschnout. Ve většině bytů je dobré uchovávat je v lednici , nebo v ledové špajzce!

Je možné…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Rohlíčky od tety GABČI

Rohlíčky od tety GABČI

Potřebné ingredience

na těsto: 400g hladké mouky, 1 šlehačka, 1 kostka Perly nebo Hery, trochu solina náplň: tvaroh, vanil. cukr, žloutek, trochu prášku vanilkového pudïnkuna potření: vajíčko

Postup přípravy

1) z uvedených přísad na těsto udělat těsto
2) těsto rozdělit na čtyři kousky
3) z každého kousku vyválet kulatou placku
4) každou placku rozdělit na 8 dílků jako pizzu,…

Zobrazit více...
KUŘECÍ MASO A DRŮBEŽ
Kuřecí "barevné" závitky

Kuřecí "barevné" závitky

Potřebné ingredience

pro 2 osoby: 2 kuřecí prsa, 4 plátky šunky, 50 g eidamu, půlka jablíčka, 6 zelených oliv, 50 g nivy, 4 polévkové lžíce kečupu, 3 stroužky česneku, 2 čajové lžičky tatarské omáčky, grilovací koření (nebo nějaké koření na kuře), sůl, tuk na vymazání, rýže

Postup přípravy

Maso naklepeme, posolíme. Každý plátek potřeme tatarskou omáčkou, na ni dáme 2 plátky šunky. Na šunku dáme 3 nakrájené olivy, eidam na kostičky, nivu na kostičky, jablíčko na…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Dort ze zakysané smetany

Dort ze zakysané smetany

Potřebné ingredience

3 kelímky zakysané smetany, 1 vanilínový cukr, 1 balíček dětských piškotů, kompotované nebo čerstvé ovoce (my máme nejraději borůvky, jahody, broskve, mailny, ostružiny - dnes jahody a ostružiny)

Postup přípravy

v obrázcích

Zobrazit více...
ZVĚŘINA
Preburdin BAŽANT

Preburdin BAŽANT

Potřebné ingredience

bažant, slanina na prošpikování (asi 100-150g), několik zrnek jalovce (12), nového koření (12) a sůl (2 - 3 polévkové lžíce), bobkový list (3 větší), máslo (150-200g), červené víno (100-150ml), příloha - rýže, bramborové pyré

Postup přípravy

Tento recept mi v diskusi "RECEPTY" poradila maminka Iva s nickem PREBURDA.
Dělává ho tak, že bažanta celého, nebo rozčtvrceného (lépe je skutečně celého) prošpikuje lehce…

Zobrazit více...
PIZZY, CHLEBY
ŠPENÁTOVÁ PIZZA

ŠPENÁTOVÁ PIZZA

Potřebné ingredience

500 g listového těsta, 400 g špenátu (listy nebo protlak), 1 lžíce hladké mouky, 500 ml smetany na vaření, 3 stroužky česneku, 20 g tuku, 150 g nivy, 100 g eidamu (+ tuk na vymazání a mouka na vysypání plechu)

Postup přípravy

1) ve vyšší pánvi si rozpálíme 20 g tuku a dáme na něj zmrazený špenát, stále jím mícháme, až se rozmrazí
2) když se voda ze špenátu odpaří, přidáme do něj 500 ml smetany na…

Zobrazit více...

Kategorie