Mrkvová polévka se zázvorem
Potřebné ingredience
500g mrkve, 1 větší cibule, 500ml zeleninového vývaru, 250ml smetany, 3cm čerstvého zázvoru, 50g másla, sůl, bílý pepř, olej
Postup přípravy
!!! Chce to domácí mrkev, nebo alespoň tu, co se prodává s natí !!!
1) Mrkev omyjte a nakrájejte na kolečka (neloupat), cibuli nadrobno a zázvor na menší kostičky.
2) Na…
Okurkovo-mátová polévka (studená)
Potřebné ingredience
500g okurek (ideálně polní), 100g řeckého jogurtu, 0,5 hrnku mátových listů, 1 jarní cibulka, 1 stroužek česneku, citron, sůl, bílý pepř
Postup přípravy
1) Okurky oloupejte a nakrájejte na větší kousky (tak, aby je zvládl mixér).
2) Do nádoby vhodné k mixování nalijte jogurt, nasypejte nakrájené okurky, přidejte několikrát…
Litevská růžová řepná polévka (studená)
Potřebné ingredience
3 větší červené řepy, 500ml kefíru, 1 okurka, 2 vejce, petrželka, kopr, zakysaná smetana, sůl, pepř
Postup přípravy
1) Červenou řepu oloupejte a uvařte doměkka. (Vařím cca 1,5 hodiny... trvá jí to.) Ke konci vaření přihoďte vejce a uvařte je natvrdo.
2) Řepu nechte vychladnout, následně ji…
Citronové sušenky s tymiánem - hrnkové
Potřebné ingredience
4 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek hodně povoleného másla, 3/4 hrnku cukru, 2 vejce, 1 čajová lžička jedlé sody, 0,5 lžičky soli, 3 čajové lžičky sušeného tymiánu (nebo 4 čerstvého), 3 citróny
Postup přípravy
1) Předehřejte troubu na cca 170°C
2) V míse smíchejte mouku, jedlou sodu, tymián a sůl.
3) Na jemném struhadle ostrouhejte kůru (jen žlutou část!) ze všech citronů a…