Bramborové suflé s hermelínem
Potřebné ingredience
500g brambor, 100ml smetany, 40g másla, sůl, pepř, špetka muškátového oříšku, 4 vejce, 1 lžička solamylu, 200g hermelínu, pažitka nebo jiné zelené natě na ozdobu
Postup přípravy
Brambory oloupeme a uvaříme doměkka. Rozšťoucháme je s horkou smetanou a máslem na kaši, osolíme, opepříme, přidáme muškátový oříšek a necháme vychladnout.
Pak…
Grilovaný šmakoun a tempeh, máslové fazolky a bulgur…
Potřebné ingredience
Šmakoun, uzený tempeh, koření, olej, zelené fazolky, máslo, bylinková sůl, bulgur nebo kuskus
Postup přípravy
Šmakouna nakrájíme na plátky, naložíme do oleje a oblíbeného koření nebo bylinek. Já jsem použila originální koření na gyros dovezené z Řecka (bez zbytečných přísad...).
Opékaný tempeh s rajčatovým kuskusem a máslovými…
Potřebné ingredience
Uzený tempeh, kuskus, rajčatový pyré, kari koření, zelené fazolky, hrášek, bylinková sůl, máslo, olej
Postup přípravy
Na troše oleje orestujeme kuskus, přidáme vařící vodu (vývar), kari koření, trochu rajčatového pyré (kupuji italské v krabičce), zakryjeme pokličkou a necháme nabobtnat. Cca 10…
Uzené tofu s opečeným pastiňákem a cibulkou
Potřebné ingredience
3 pastiňáky, 1 cibule, uzené tofu, sójová omáčka shoyu, olej
Postup přípravy
Na pánev dáme olej tak, aby bylo v tenké vrstvě zakryté dno. Z obou stran opékáme kolečka pastiňáku dozlatova. Poté přidáme cibuli a opečeme. Nakonec vmícháme na kostičky…
Pečené brambory s mozzarellovým pestem
Potřebné ingredience
Brambory, koření podle chuti a možností (doporučuji tymián a šafrán), olej, sůl. Na pesto: Mozzarella, slunečnicová a dýňová semínka (nebo piniové oříšky), olivový olej extra virgine, čerstvá bazalka.
Postup přípravy
Brambory nakrájíme na tenká kolečka, dáme do zapékací mísy nebo na plech. Pokapeme olejem, posypeme kořením, promícháme.
Pečeme při 220 stupňích cca 25 minut. Asi 5…
Pekingské sójové maso na smetaně
Potřebné ingredience
Balíček sójových kostek nebo nudliček, 1 hrnek vývaru, ve kterém se vařila sója, 1 hrnek smetany, 2 lžíce másla, mouka, chlebová kůrka nebo hotová jíška na zahuštění, sůl, pepř, sójová omáčka, curry, půlky oliv a pražené mandlové plátky na ozdobu
Postup přípravy
1. Nudličky nebo kostky uvaříme ve vodě spolu s kostkou bujónu nebo ve vývaru (cca 20minut). Scedíme. Vývar nevyléváme, budeme ještě dále používat.
2. Okapané maso opečeme…
Zeleninový hrnec s tofu
Potřebné ingredience
Vše se připravuje v 1 hrnci, takže budeme potřebovat velký hrnec, 2 kostky tofu (natural, ochucené, uzené....podle fantazie. Tofu krásně nasaje chuť zeleniny), dále cca 5 brambor, 4 mrkve, 4 petržele, 1/2 celeru, 1 cibuli, 1/4 hlávky zelí, pár kuliček nového koření, pepř, sůl, olej a zelné listy na servírování.
Postup přípravy
1. Cibulku nakrájíme najemno a zesklovatíme na oleji. K cibulce přidáme kosty tofu a opečeme.
2. Mrkev, petržel, celer, brambory, zelí nakrájíme na kostky a přidáme k…
Paella s tofu
Potřebné ingredience
1 šálek rýže, 1/2 šálku cizrny, 3 šálky vývaru, 1 plechovka loupaných rajčat, 1 cibule, olej, česnek, pepř, bylinky dle chuti čerstvé i sušené (máta, tymián, oregano), tofu
Postup přípravy
1. Na oleji zesklovatíme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme rajčata, pepř, bylinky, proslisovaný česnek a prohřejeme.
2. Přidáme rýži, cizrnu a vývar. Dusíme pod…
Pečené brambůrky s tvarohovým dipem
Potřebné ingredience
Brambory, kmín, tymián, sůl, olej. Na tvarohový dip potřebujeme: tvaroh ve vaničce, slunečnicová semínka, sůl, pepř, popř. pažitka, česnek nebo jiné čerstvé bylinky na dochucení
Postup přípravy
Brambory očistíme, nakrájíme na malé kousky, dáme na pekáč. Pokapeme olejem, přidáme kmín a tymián. Pečme při teplotě 200 stupňů cca 40 - 60 minut, podle druhu brambor. Během…
Zapečené plněné brambory
Potřebné ingredience
velké brambory, sůl, kmín, máslo, strouhaný sýr, kečup, vejce, zelené bylinky na ozdobu
Postup přípravy
Brambory omyjeme, osolíme a okmínujeme a uvaříme téměr doměkka. Vodu slijeme a brambory po ochlazení opatrně oloupeme, aby se nepoškodily. Vnitřky brambor vydlabeme, nejlépe to…