Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 215 návštěvníků)

Jak pěstovat orchideje

0.0
Jak pěstovat orchideje

Postup

Stanoviště:
========
Orchideje rodu Phalaenopsis potřebují hodně světla, ne však přímé letní slunce. Pokud ji umístíte někam doprostřed místnosti či do kouta, patrně se jí to moc líbit nebude. Já mám orchideje na okenních parapetech východní strany, sluníčko tam sice svítí, ale jen krátce z rána a zdá se, že je to tak optimální. Pokud máte orchideje na jižním nebo na západním okně, přes zimu je to taky fajn, v létě jim budete ale muset přistínit - silné letní sluníčko by listy spálilo.
Naopak nedostatek světla způsobuje růst dlouhých úzkých listů, rostliny málo kvetou a opadávání jim poupata.
Rostlinkám můžeme přisvítit i zářivkou, stačí obyčejná, nejlépe s teplým bílým světlem. V akvaristice lze koupit malá zářivková svítidla, která by se dala k tomuto účelu použít.

Orchideje rodu Phalaenopsis milují teplo a vlhko. Budete-li je tedy mít kupříkladu na okně v koupelně, budou spokojené.
V bytech o vlhkosti okolo 50% nemusíte vzduch nijak více zvlhčovat, vlhký substrát stačí. V suchých panelákových bytech (vlhkost okolo 30%) doporučuji pro zvlhčení vzduchu umístit ještě pod květináč větší misku s vodou a kamínky nebo hydrogelem. Květináč ale nesmí ve vodě nebo hydrogelu stát, ke spodním dírkám se musí dostat vzduch! Od věci také není umístit (v zimě) na radiátor pod orchidejkami vodní odpařovač.
Nicméně horké radiátory bývají v zimě problém. Máte-li orchideje na okenním parapetu nad radiátorem, který v zimě silně žhne, orchidejky to těžce ponesou - svrašťují se jim listy, opadávají poupata. Doporučení je jediné - dát orchideje z dosahu proudu teplého vzduchu nebo alespoň snížit teplotu vody v radiátorech (samozřejmě máte-li tu možnost). Jinak můžete zkusit orchidejkám alespoň ulevit častým rosením listů nejlépe měkkou, děšťovou vodou (tvrdá voda zanechává na listech bílé fleky, navíc bílé povlaky vodního kamene snižují schopnost listů dýchat.

Orchideje jsou také citlivé na etylen, který se uvolňuje například ze zralého ovoce, zeleniny či vadnoucích řezaných květin. Máte-li tedy orchideje např. na okenním parapetu v kuchyni, košíček s ovocem dejte raději jinam :).

Zalévání:
=======
Zaléváme cca 1x za 5-14 dnů (liší se v závislosti na teplotě v místnosti, vlhkosti vzduchu a velikosti květináče) nejlépe tak, že celý květináč ponoříme na cca 30 minut do nádoby s vodou (máte-li květináče v obalu, můžete použít jako máčecí nádobu přímo ten obal). Ponořujeme pouze do výšky čipsů, horní část rostliny necháme nad hladinou, stojící voda u báze listů by mohla časem způsobit jejich hnilobu. Pokud se nám tam voda přece jen dostane, po vyndání rostliny z nádoby ji vysušíme ubrouskem.
Po uplynutí uvedené doby květináč z nádoby vyjměte a nechte všechnu vodu z květináče vytéct! Čipsy nasají vodu a udržují v květináči stálé vlhko.

Obecně se dá říct, že když už je substrát na pohled suchý a květináček není na vnitřní straně aspoň částečně orosený, do dvou dnů bychom měli znovu ponořit.
Nejlepší je voda dešťová, protože je měkká. Pokud musíte použít vodu z vodovodu, nechte ji předtím cca 24 hodin odstát, aby vyprchal přidávaný chlor.
V každém případě platí, že voda nesmí být studená!

Pokud má vaše rostlinka měkké, svraštělé listy, může to být známkou špatného zalévání, kořeny buď zahnívají ve špatném substrátu nebo naopak trpí nedostatkem vláhy. Zejména v květinářstvích rádi doporučují květinu rosit na listy, ale není to nutné. Pokud máte rostlinku zasazenou pěkně ve vlhkých čipsech, má vláhy dost a není třeba ji rosit (případně viz výše - STANOVIŠTĚ).

Hnojení:
======
Hnojte pouze hnojivem na orchideje a to od jara do října cca 1 týdně, přes zimu stačí 1x za měsíc (hnojivo přidejte do nádoby s vodou kam ponořujete květináč s rostlinkou. Po vytažení květináče si můžete zbylou vodu s hnojivem nalít do konvičky a použít na zalévání ostatních pokojových květin, třeba fialky po ní nádherně kvetou!). Nepřehnojujte, řiďte se pokyny na hnojivu! Přes zimu, pokud máte rostlinku v chladnější místnosti, mírně omezte zálivku.
Na pultech obchodů najdete i tzv. listovou výživu pro orchideje v rozprašovači. Zatím jsem to nevyzkoušela, varianta hnojení při zalévání formou ponoru se mi velmi osvědčila, takže nemám důvod ji měnit. Vyzkoušíte-li to sami, budu ráda za Vaše postřehy a zkušenosti :).

Odkvetlé výhony:
============
Po odkvětu buď celý květní stvol zežloutne a postupně vyschne, v tom případě jej odřízneme celý. Nebo zežloutne a uschne jen jeho horní část a zbytek zůstane zelený, v tom případě se doporučuje jej seříznout jen částečně a to nad třetím očkem od spodu. Předtím než odstřihnete se ale podívejte, zda některé z kolínek odstříhávané části již nemá náznak nového stonku. V tom případě původní stonek odstřihněte až nad tímto hrbolkem. Z těchto hrbolků časem vyrostou nové květní stvoly s květy.
Tento postup však doporučuji provést u každého květního stvolu pouze jednou, až takto seříznutý stvol znovu vykvete, po odkvětu jej již odtraňte celý. Opakovaným kvetením stejných stvolů bereme totiž rostlince sílu na růst nových květních stvolů, které mají vždy mnohem větší a bohatší sadu květů, než tyto "druhotné" stvoly.

Keiki:
====
Někdy se na rostlinách vytvoří místo poupat mladé rostlinky, tzv. keiki. Chcete-li si novou rostlinku vypěstovat, je nutné ji na původní rostlině zanechat do té doby, než bude mít alespoň 3 listy a alespoň 3-4 kořínky dlouhé minimálně 5cm. Poté teprve mladou rostlinku od původní opatrně odřízneme a zasadíme do nového květináčku s kokosovými čipsy (pro tento účel je dobré si schovávat malé průhledné kelímky, ve kterých většinou orchideje kupujeme). Poté už se k rostlince chováme, co se týče péče, jako ke každé jiné "dospělé" orchideji.
Pokud mladé rostlinky pěstovat nechcete, květní stvol s mladou rostlinkou odstraňte. Růst mladé rostlinky totiž mateřskou rostlinu zbytečně oslabuje na úkor květů.

Když rostlinka nekvete:
=================
Přesvědčete se, že má vše co potřebuje - dostatek světla, správný substrát, dostatek vzduchu ke kořenům, správnou zálivku, dostatečné hnojení. Pokud přesto nekvete, zkuste ji na nějaký čas dát do chladnější místnosti (cca 18 stupňů) s dostatkem světla. Po přenesení zpátky do tepla by měla začít znovu kvést.

A poznámka nakonec:
=================
Při pěstování orchidejí musíte být trpěliví. Pokud jste zkomírající rostlinku právě zachránili od jisté "smrti" tím, že jste jí upravili podmínky dle výše uvedeného, nečekejte, že Vám do týdne vykvete. Ve správných podmínkách si rostlinka nejdříve vytvoří hodně nových kořenů, poté vyraší nové listy a až nakonec se mezi listy objeví nové květní stvoly. Pokud byla Vaše orchidej i před úpravou podmínek v dobrém stavu, jejich vylepšením docílíte rychlejšího růstu kořenů, listů a tím následně i květů. V každém případě Vás rostlinka dříve či později za Vaši péči odmění :).

Další rady, návody a vše potřebné k zakoupení naleznete na mých webovkách o orchidejích: pro.orchideje.jinde.cz

Zalévání - příprava

Zalévání - květináč ponořený v nádobě s vodou

Zalévání - detail na ponořené čipsy

Keiki dorostlé do přesazovací velikosti

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

veverkabarka 21. 4. 2015, 8:38
Dobrý den, moc bych vás chtěla poprosit o radu. Pokaždé, když si koupím orchidej mi po nějaké době (asi měsíc) začnou měknout a povadat listy. Nevíte co dělám špatně? Děkuji za odpověd´
teplákovka 19. 1. 2015, 19:07
DOBRÝ VEČER MUŽOU SE ODSTRANIT NĚKTERÉ KOŘENY CO JSOU PŘES KVĚTINÁČ (Y) (Y) *-) *-)
lajda 16. 2. 2015, 7:27
@teplákovka Dobrý den, to rozhodně nedoporučuji. Až budete rostlinu přesazovat, tyto vnější kořeny dáte k ostatním pod substrát. V případě, že by uvnitř květináče bylo hodně kořenů uhnilých (velmi častý jev), potom budete ještě ráda, že díky těmto vnějším kořenům, které dáte nyní pod substrát, bude moci rostlina přijímat živiny a vlhkost. Pro všechny čtenářky si dovoluji připomenout svůj web o orchidejích, určitě se koukněte, je tam spoustu rad, návodů a zajímavostí o orchidejích: http://pro.orchideje.jinde.cz
jitinka 19. 1. 2015, 9:25
Prosím o radu, pěstuji orchideje už docela dlouho, s úspěchy (i podle vašich rad, hnojení Agro na orchideje), ale řeším otázky: malý počet květů na stonku - čím to je a jak řešit? A dále se chci zeptat: starší orchideje mají spoustu zdravých kořenů. Při přesazení, když je vyklepnu, už je do žádného průhledného květináče nenacpu (tak velké se už nedělají), je jich moc a jsou moc velké (nepomůže ani namočení ve vodě, lámou se). Co s tím? Zredukovat? Celkově mám asi lepší kořeny než listy a květy, to je divné, ne? díky Jitka
lajda 16. 2. 2015, 7:23
@jitinka Kořeny můžete trochu zredukovat, odstraňte ty nejstarší, tedy ty, které vyrůstají z co nejnižší části rostliny. Po přesazení uvidíte, jak orchidejka zareaguje, zda vykvete pořádně, pokud ne, zkuste jí změnit stanoviště nebo jí dopřejte ze 2x lázeň v destilované vodě (pokud používáte na zalévání běžně vodu tvrdou). Držím palce.
Abibi 21. 9. 2014, 7:29
Dobrý den, mam dotaz. Jen na stonku odkvetlé orchidee mam malé kapičky. Listy i kořeny jsou v pořádku nejeví zámky škůdce ani ničeho podezřelého. Na okně mam dvě a dělají to obě. Co s tím? Mám stonky ustřihnout? Moc děkuji za odpověď Petra :´(
lajda 14. 10. 2014, 7:47
@Abibi Dobrý den, pokud to nejsou škůdci, jakože v tomto případě asi ne, ti jsou hlavně na listech, tak to nic není, nebojte :-$. Někdy to orchidejky prostě dělají, ale nijak jim to neublíží. Mohla by to být i reakce třeba na chladný vzduch od okna nebo průvan, takže pokud ji něčemu takovému vystavujete tak to omezte, jinak není třeba dělat nic (H). Mějte se hezky, Petra (F)
Zrušený účet 11. 5. 2014, 19:16
Dala jsem na zimu všechny orchideje do ložnice, kde je vždy nejvíce chladno. Jedna z nich, která má v květináči dva stonky, vyhodila v březnu právě na stoncích lístečky. Vypadalo to jako keiki, čekala jsem, že se snad začnou objevovat i kořínky a ono nic. Rovnou mi tam vyrašily květy. Myslíte, že to ještě může vyhodit kořínky, abych to pak mohla přesadit?
lajda 18. 5. 2014, 17:06
@ Ano, kořínky dříve či později vyraší také. Pokud je mateřská rostlina v pořádku, není kam spěchat, zbytečně bych "mimko" předčasně neoddělovala. Petra (F)
beruska22 14. 4. 2014, 15:04
Dobrý den, potřebovala bych poradit..na orchidei Phalaenopsis se udělaly takové vřídky i na květech..jde to sloupnout a rostrina je celá lepkavá, ale je toho hodne a šíří se to i na další rostliny..je z toho poleptané i okno..bohužel nevím co s tím dělat a nikde sem se to nedočetla..je to nějaký škůdce? ty vřídky jsou takové světle hnědé..děkuji za jakoukoliv radu. Zdravím! Lenka
lajda 11. 5. 2014, 18:05
@beruska22 Dobrý den Leni, omlouvám se, že jsem nenapsala dřív, dlouho jsem teď na MMB do komentářů nekoukala. Váš problém tipuji na puklice, jsou to velmi nebezpeční škůdci, kteří orchideje ohrožují na životě. Na této stránce na mých webovkách naleznete návod jak na ně: http://pro.orchideje.jinde.cz/?s=11 Držím palce.
123Adel 29. 1. 2014, 14:44
Dobrý den Peti, dala jsem na Vaší radu a omrkla kořeny. Byl to děs! Zatím jsem přesadila 7 orchidejek askoro všechny jsou takřka bez kořenu, ikdyž listy mají pěkné. Koupili jsme s manželem na tera burze piniovou kůru, ikdyž nevím jestli není až moc hrubá a začali s přesazováním. Po vyndání z květináče a zbavení se starého substrátu jsme špané kořeny odstřihli a zbytek kořenů jsme posypali drceným dřevěným uhlím. Substrát jsme namíchala: piniovka, kousky dřevěného uhli a sem tam kousek sušeného rašeliníku. Na zkoušku jsem těch 7 přesadila a teď už jen počkat zda-li to k něčemu bude. Doufám jen, že jim spiš pomůžu než ublížím. Adéla
lajda 12. 2. 2014, 7:02
@123Adel Tak budu držet palce (hello)
KarpasovaZ 17. 1. 2014, 13:27
Dobrý den, mám několik orchidejí. Vždycky mi krásně kvetou, přestože vůbec nehnojím. Teď jim ale začaly praskat listy - uprostřed - po celé délce. Nevíte čím to je? A jak tomu zabránit?
lajda 25. 1. 2014, 20:15
@KarpasovaZ Dobrý den Zuzko, už jste si v podstatě odpověděla :-p. U Vašich orchidejek se začíná projevovat nedostatek živin. Konkrétně praskání listů způsobuje nedostatek draslíku, takže pomoc je snadná. Kupte klasické kapalné hnojivo na orchideje, mé oblíbené je toto: http://pro.orchideje.jinde.cz/detail.php?id=8 a hnojte dle návodu (nepřehnojovat!). Můžete koupit i nějaký kondicionér na orchidejky v rozprašovači nebo listovou výživu, opět ukáži svoji favoritku http://pro.orchideje.jinde.cz/detail.php?id=133 a tím roste listy. Popraskané listy se již nespraví, jde o to, aby nepraskaly další :-$ Tak držím palce (H) Petra (F)
KarpasovaZ 25. 1. 2014, 21:21
@lajda Děkuji, hned v pondělí koupím (L)
123Adel 1. 1. 2014, 14:24
Dobrý den Peti, četla jsem Vaše příspěvky i Váš postup na pěstování orchidejek. Jsou to mí miláčci a pár (20) jich mám i doma, především Phalaenopsis . Jenže pořád dělám něco špatně. Koupím si nebo dostanu krásnou rostlinu, za pár dní mi opadají květy a pak mi už nevykvete a v horším případě odejde úplně. Skoro vždy uhnijí kořeny. Taky mě celkem trápili škudci, nejdřív červci a pak svilušky. obojího jsem se zbavila, ikdyž se sviluškami ještě trochu bojuji. Většinu rostlin mám na východním okně, pak jižní( proti přímému sluníčku je v létě chráni muškáty co jsou na parapetu zvenku) a také na severním okně. Asi budu muset začít od začátku všechnu květinky přesadit a dát je nějak do kupy. Jen si s tím nevím rady. Nevím jestli psychicky unesu jestli budu muset vyhodit ještě jednu orchidejku. Proto Vás prosím o radu. Moc děkuji Adéla
lajda 9. 1. 2014, 7:21
@123Adel Dobrý den Adélo, pokud Vám uhnívají kořeny, je to vždy buď přeléváním nebo špatným substrátem. Nebo obojím ,-). Orchidejky jsou velmi citlivé na přelití. Kořeny musí vždy mezi jednotlivými zálivkami na nějaký čas zcela oschnout, jinak velmi záhy chytí hnilobu. Proto je důležité používat pouze vzdušné substráty, ne hlínové, ale pouze "kouskové", tedy kokosové čipsy nebo kůru. Mezi zálivkami je potom třeba nechat celý substrát komplet proschnout a teprve potom znovu zalít (na 20 minut ponořit). Prostudujte si můj web pro.orchideje.jinde.cz, je celý věnovaný orchidejím a jsou tam podrobné návody jak Phalenky pěstovat. Petra
pepka1 2. 11. 2013, 12:04
Dobrý den,během třech měsíců se u všech orchidejí objevil lepkavý povlak na spodní straně listů.Listy jsou ze spodní strany začernalé a lepkavé ( vypadá to,jako by byly plesnivé),nelze to setřít.co s tim prosim o radu
lajda 3. 11. 2013, 16:35
@pepka1 Dobrý den, tak to bych odhadla buď na škůdce nebo nějakou vzácnější chorobu. Spíš ale ti škůdci. Mohou být i úplně malincí, objevují se nejčastěji v noci a na spodní straně listů sají šťávu. Listy časem vadnou a odpadají. Návod jak se škůdců zbavit naleznete na mých webovkách, na této stránce dole: http://pro.orchideje.jinde.cz/?s=11 Pokud by to nebyli škůdci, potom možná nějaká nemoc, napadá mě padlí, to lze ošetřit chemicky. Těžko říct, zkuste a uvidíte :).
Kačenka78 8. 10. 2013, 21:01
Dobrý den,můžu taky poprosit o radu,dvě orchidejky jsem zřejmě přelila a těm uhnily kořeny a postupně zašly...teď třetí postupně zežloutly a uschly všechny listy,na orchidejce byla i keika,ale ta nakonec taky zežloutla a uschla.(oni ani neuschly,jen se zkrabatily,zežloutly a upadly)Ted mi teda zůstaly kořeny bez rostlinky,ale ty jsou zdravé,je jich spousta,jsou krásně zelené a dlouhé.tak nevím,jestli místo té staré rostlinky může narašit nová či už se to může vyhodit.A taky nechápu,proč se to stalo,neb zalívám tak akorát,ale nehnojím-když jsem začala,tak to s nima začalo jít z kopce...děkuji moc za odpověď Katka
lajda 12. 10. 2013, 9:26
@Kačenka78 Dobrý den Katko, patrně Vám u té poslední orchidejky uhnilo srdíčko. To je ten střed rostliny, ze kterého vyrůstají listy. Jak postupně odehnívá, žloutnou a odpadají i listy. Někdy je to velmi rychlý proces. Proto mohou být kořeny třeba i víceméně v pořádku a přece rostlinka zajde. Nicméně pokud jsou kořeny v pořádku, je ještě malá naděje, že se odněkud vyklube rostlinka nová. Může to trvat pár měsíců než ji objevíte, takže vydržte. A hlavně pozor na zálivku, zalévejte znovu vždy teprve tehdy, až je substrát CELÝ proschlý. Držím palce :-$ (F)
gima 18. 8. 2013, 17:12
Dobry den,prosim Vas také o radu:na stvolu kvetu,(ne na listech, jak pisete v jedne sve odpovedi nize),mam u několika orchidei lepkave kapicky...znamena to, ze jsou na nich skudci?Mam na kuchynskem parapetu celkem 9 rostlin, nerada bych o nekterou prisla.. Dekuji za Vasi odpověď,Matulova
lajda 30. 8. 2013, 7:18
@gima Dobrý den, pokud nepozorujte žádné další příznaky škůdců, pak můžete být klidná. Orchidejky občas tuto lepkavou šťávu pouští, většinou jako reakci na nějakou změnu, např. po přesazení, při prudším výkyvu teplot, při ofouknutí průvanem a pod. Ale mám třeba i orchidejku, která šťávu občas pouští i bez zjevné příčiny :^) Petra
gima 3. 9. 2013, 8:05
@lajda Pekny den, moc Vam dekuji za uklidňující odpověď,jsem rada, ze se nic nedeje,orchidea je krasne kyti,hlavne téměř porad kvete... z PB zdravi Gina
hancasam 8. 8. 2013, 14:37
Dobrý den, prosím o radu. Začaly mi žloutnout spodní listy orchideje, čím to může být? Hanka
lajda 18. 8. 2013, 12:21
@hancasam Dobrý den Hani, zkuste poslat fotky (listy, kořeny) na mejl kokoschips@seznam.cz. Těch příčin může být hodně. Takto je to jen jako byste zavolala doktorovi, řekla mu, že je Vám nějak špatně a chtěla po něm diagnózu ,-). Petra (F)
Fairnasty 5. 3. 2013, 12:05
Dobrý den, máte tady super rady popsané jednoduchým výstižným způsobem :-) za co Vám moc děkuji :-) a chtěla bych se zeptat k tomu zalévání, zalévala jsem způsobem že jsem orchidej prolila a co vyteklo tak jsem nechala stát 30 min ve vodě a pak vyndala, ale podle tohoto vašeho návodu to chápu tak, že vy to namočíte-ponoříte celé do vody s hnojivem ale tak že se tam voda nedostanete vrchem? že si to pouze nasaje dírkou vespod? děkuji za upřesnění Hanka (F)
lajda 6. 3. 2013, 8:10
@Fairnasty Dobrý den Hanko, při zalévání jde o to, aby substrát (tedy kůra nebo kokosové čipsy) nasály vlhkost a tu potom postupně uvolňovaly pro kořeny. Pokud rostlinu jen zalejete shora, čipsy ani kůra za tu chvilku vodu nepojmou. Proto je potřeba celý květnáč ponořit pod vodu (na cca 20 min), aby si nasály všechny čipsy či kůra. Je jedno, zda dáte květnáč do nádoby, kterou naplníte až poté tím, že vodu lejete shora do květináče anebo jestli ponořujete květináč do nádoby již s vodou a voda se dostane do květináče odspodu. Důležité je to ponoření celého květináče. Tak ať nám kvetou :-p Petra (F)
katkra1 3. 3. 2013, 11:12
Dobrý den máte tu skvělý návod na orchidejky, a chtěla bych poprosit o radu, mám orchidej Phalaenopsis s 2 stonky na jednom se mi udělali 2 keiki a druhý stonek nasazuje na květy a ještě se mi tam také dělá keika, keiki mají 3-4 listy ale ne kořínky a bojím se aby mi nezašla když je na ní tolik keik a ještě chce kvést. Také mám na stejném místě ostatní orchidejky Phalaenopsis a ty nechtějí kvést mám je zasazené v kůře a mám je na východním okně, předem děkuji Katka. (Y)
lajda 6. 3. 2013, 8:05
@katkra1 Dobrý den Katko, děkuji za pochvalu. Takhle bez fotek těžko radit, tvoření keiki může být i známkou špatného stavu rostliny. Nekvetení může mít hodně příčin, např.: špatné kořínky, potřeba přesadit, nedostatek hnojení, atd. Jinak východní okno je prima (Y). Keiki, pokud ještě nemají kořínky odříznout zatím nemůžete, pravděpodobnost, že by se ujalo je malá. Pokud by ale mateřská rostlina příliš zacházela, můžete to zkusit - keiki odříznete a posadíte do vlhkého rašeliníku. Shora na rosltinku přehodíte igelitový sáček s pár dírkami - pod sáčkem se bude držet vlhkost. Každý den sáček tak na 2 hodnky sundáte, aby rostlinka mohla oschnout. Držím palce (Y) Petra (F)
lusiii123 22. 12. 2012, 15:35
(hello)Zdravím prosím Vás este o jednu radu na listoch mojej cambrie su cierne bodky zo spodnej strany listu prosím neviete co by to mohlo byt a ako na to ?? ziadneho skodca som na listoch nenasla :-|
lajda 26. 12. 2012, 11:39
@lusiii123 Právě ty černé tečky by mohly být buď brouučci samotní, nebo výměšky broučků. Koukněte na ty tečky pod lupou. Také zkuste vzít vatičku nebo houbičku a zkuste tečky setřít. Koukněte se na spodek listů v noci, např baterkou, to jsou škůdci nejvíce aktivní a vylézají ze substrátu. Jiný důvod, proč by na listech zespod měly být černé tečky, než škůdci, neznám. Více o škůdcích u mne na webovkách: http://pro.orchideje.jinde.cz
lusiii123 7. 1. 2013, 14:59
@lajda dakujem za radu zistila som ze su to cervci :-@ :-@ :-@ :-S :-S ako by som sa ich mohla znavit bez chemie su rozlezene len po substrate poradte prosííím :´( :´( :´( :´(
lajda 8. 1. 2013, 18:41
@lusiii123 Můžete zkusit rostlinu vyndat, celou ji řádně osprchovat vlažnou vodou (včetně kořenů), potom ji celou místo vedle místa (opět včetně kořenů) otřít houbičkou nebo vatičkou namočenou v mýdlové vodě (rozpuštěné tuhé mýdlo, ne tekuté). Potom ji zase celou důkladně osprchujte a zasaďte do nového substrátu a nového nebo alespoň řádně vymytého květináče. Pokud by to nezabralo, chemii se nevyhnete. Držím palce :)
EliškaCupáková 18. 12. 2012, 11:41
Dobrý den, moc hezky a podrobně jste to tady napsala (clamp) (L). Mám několik rostlinek a už jsem, díky Vám, přišla na problémy co jsem měla. Skoro rok mi nechtěli kvést (panelákový byt-malá vlhkost vzduchu) a teď, když jsem se přestěhovala do domečku, kde je vlhkost větší, vyhnala každá rostlinka na konci léta, minimálně 2 květní stonky. Rostlinky jsou na parapetu a i když je před nimi bambusová roleta, tak jim nesvědčí topení. Všechny poupata postupem uschla a opadala. Říkala jsem si čím to mohlo být, no ted už mám odpověď :-). Dále na jedné se začali tvořit hnedé fleky na listech, také už znám odpověd. Když zalévám ponožením, tak je ponořím do kýble a ponořím i srdíčko rostlinky :-S. Takže hniloba. Koupila jsem si do kanceláře jednu rostlinku a nechala ji v keramickém neprůhledném obalu a divila jsem se, proč mi vyhnala po opadaní květů na stoncích rostlinky. No to už teď vím také. Na jednom stonku vyrašili dvě rostlinky a na druhém jedna, zatím mají po 3 listech a žádný kořínek. Počkám až vyženou dostatečně silné kořínky a pokusím se je zasadit a třeba z toho budou další krásné rostlinky, stejně tak silné jako maminka. No ted už na ně budu hodnější a třeba semnou začnou rostlinky zase mluvit a vyženou zas květní stonky a pokvetou a doufám, že to bude dříve než za rok ,-) Mějte se krásně a všem co milují tyto kytičky přeji hodně zdaru. Eliška
lajda 19. 12. 2012, 9:25
@EliškaCupáková Dobrý den Eliško, moc děkuji za pěkný komentář, jsem ráda, že jste v mém návodu našla odpovědi :-). Přeji Vám hodně krásných a zdravých orchidejek obsypaných květy :-$ (F). Tak ať nám kvetou (H) Petra
EliškaCupáková 19. 12. 2012, 19:00
@lajda Dobrý den Petro, jenom se ještě zeptám, listy se mi jakoby potí. Jsou na nich vidět kapičky, ale když na kapičku šáhnu prstem, tak kapka je tvrdá. Nikde žádná známka po nějakém škůdci, breberkách či jiné havěti. Rostlinka má listy krásně zbarvené a pevné. Co je příčina? *-)
lajda 20. 12. 2012, 9:58
@EliškaCupáková Dobrý den, pokud nejsou na rostlině škůdci, nemusíte se znepokojovat. Jde o reakci na změnu teploty, např při přechodu mezi topnou a netopnou sezonou, kdy se teplota na okenních parapetech mění. Petra
lusiii123 18. 12. 2012, 9:34
Zdravím Vás (Y) dakujem za navod je to tu super popisane (clamp) (clamp). Tiež by som sa Vás chcela nieco opytat dostala som krasnu phalenku lenze tym ze bola prepolievana bolo na substrate vela machu ten som aspon z casti odstranila ale v substrate zostal :-S mam ju presadit aj ked este kvitne alebo staci na jar ? mam ju nechat nech trochu preschne ???? neviem sice ako dlho bude kvitnut kedze jej zacinaju opadavaj vsetky kvety asi to bude sokom ked ju kamoska niesla po zime z obchodu :-S mozem je nejako pomoct aby sa zpametala listie je krasne vyzera ze neutrpelo. dakujem ze si najdete cas (L) (L) (L)
lajda 19. 12. 2012, 9:16
@lusiii123 Dobrý den Lucko, děkuji za pochvalu :). Kvůli mechu hned přesazovat nemusíte, stačí až na jaře. Mezi zálivkami vždy nechejte substrát zcela proschnout, nemělo by to však trvat déle než 3 týdny. Květy opravdu mohou opadat z teplotního šoku, průvanu nebo třeba kvůli horkému vzduchu z radiátorů. Pokud má pěkné listy, nechala bych ji v klidu, krom zálivky bych s ní nic nedělala. Na jaře ji potom přesadíte. Více o pěstování orchidejí si můžete počíst u mě na webu: http://pro.orchideje.jinde.cz Petra
lusiii123 19. 12. 2012, 9:32
@lajda (Y) Dakujem Vám velmi pekne prajem krasne sviatky (G)
Martitina 5. 11. 2012, 8:07
Prosím poraďte: během včerejška opadala polovina květů... nevíte, co je špatně? *-) Díky za radu (F) (F)
lajda 6. 11. 2012, 9:40
@Martitina No, takhle se zeptat, to je asi jako byste se zeptala doktora mejlem - "Není mi nějak dobře, co mi je?" a čekala správnou diagnózu ,-). Stejně tak je to s kytičkama, těžko jen tak říct *-). Pokud to nebyl přirozený opad květů po kvetení, pak by to mohlo být šokem z průvanu nebo chladného vzduchu, přudké změny teploty např. při přenášení rostliny nyní venkem nebo třeba po přesazení. Květy také rychle seschnou, pokud jsou vystaveny horkému vzduchu z radiátorů. Mějte se, Peťa (F)
Pavla86 15. 10. 2012, 19:16
Dobrý den Peti, na orchideji mi vyrostla keika, akorát že má 2 pořádné listy, 2 kořeny cca 5cm a již mi na ni vyráží stvol na květ, zatím má tedy asi tak 3cm. Nevím, zda-li mám keiku odstranit a přesadit samotnou nebo jestli ji ještě nechat. Na mateřské rostlině mi také roste také květní stvol, tak mám strach, aby mi keiko ji zbytečně neoslabovalo. Díky za radu Pavla
lajda 17. 10. 2012, 8:59
@Pavla86 Dobrý den Pavlo, no jestli už je keika schopna samostatného života tak ji oddělte, ale udělejte to buď hned, nebo až po odkvětu. Nejnáchylnější jsou orchidejky na přesazování v době, kdy mají na stvolu malá, nerozvitá poupátka, mohla by Vám opadat.
Pavla86 1. 11. 2012, 13:52
@lajda Dobrý den Peti, ona teprve vyhání stvoly, zatím na nich poupata nejsou. Má ale jen 3 listy a 2 velké kořeny cca 6cm a jeden tak 1cm, tak nevím jestli ji mám oddělit. Pak u té mateřské mám v květináči troška mech, ale taky asi počkat až odkvete že? Pavla
lajda 2. 11. 2012, 10:43
@Pavla86 Dobrý den, já bych tedy osobně počkala až po odkvětu, aspoň Vám u té malé zatím povyroste tem 1cm kořínek. Kvůli tomu mechu taky spěchat nemusíte, takže bych počkala. Hezký den.

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie