Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 25 návštěvníků)

Snadná baklava z listového těsta

0.0
Snadná baklava z listového těsta

Potřebné ingredience

450-500g listového těsta+++NA NÁPLŇ: rozpuštěné máslo cca 125g+++půl hrnku cukru krupice+++lžíce skořice+++2 hrnky nasekané směsi ořechů / neslané pistácie, mandle, vlašské ořechy, lískové ořechy/+++ NA SIRUP: 300ml vody+++2 lžíce citrónové šťávy+++4 lžíce medu+++12 lžic cukru+++citrónová kůra+++ 3 hřebíčky+++skořice v celku

Postup přípravy

V míse si smícháme mandle-ořechy, cukr a skořici. Rozpustíme si máslo. Listové těsto si vyválíme na 4 pláty, snadnější je použít už rozválené. Používám dvě balení už rozváleného těsta z Lídlu /viz obrázek/, každé přepůlím. Menší plech vyložíme pečícím papírem, pokapeme trochu vodou a pložíme první plát těsta. každý plát pžed položením rukama roztáhnu do větší a tenčí plochy. Plát potřeme máslem a posypeme první vrstvou ořechové směsi. Přikryjeme dalším plátem, trochu přitlačíme rukama, opět potřeme máslem a posypeme směsí. Tak postupujeme se všema vrstvama, já dělávám čtyři. Pouze poslední plát prvně potřeme máslem před položením a přikryjeme ořechy namazanou vrstvou a pak potřeme až celý povrch. Dáme chvíli do ledničky, aby máslo ztuhlo a lépe se nám krájela, mezitím rozpálíme troubu na 175st. Před pečením nakrájíme na kosočtverce, čtverce, jak kdo chce...Ale jen vrchní část, nedokrajujeme až do spodní vrstvy. Pečeme 35-40minut. Mezitím si v hrnci připravíme sirup, svaříme cukr, vodu, med, kůru a koření. Vaříme na mírném ohni do zhoustnutí. jak zhoustne, vytáhneme koření a přidáme citrónovu šťávu, necháme odstavené chladnout.
Jak se baklava dopeče, přelijeme ji ještě horkou z trouby tímto sirupem, pěkně to syčí :-), ale má to tak být. Pak už jen necháme vychladnout a můžeme dorájet na předkrájený tvar. Vydrží dlouho vláčná. Je to sytý a sladký dezert. Originál má být z těsta FILO ( v řeckých prodejnách) a taky víc plave v sirupu, ale tohle je taková snadnější o něco méně sladká varianta :-)

Každý plát posypeme ořechovou směsí rovnoměrnou vrstvou......

Přikryjeme dalším plátem, který potřeme svrchu máslem......

Tak postupujeme u všech vrstev...

Poslední vrstvu potřeme máslem a necháme chvíli v chladu zatuhnout...

Před vložením do trouby naznačíme ke spodní vrstvě tvar řezů....(nepřekrajujeme úplně!)

Na mírném ohni si svaříme sirup.....

Ihned po vytažení z trouby rovnoměrně polijeme chladnoucím sirupem...

Po vychladnutí krájíme na řezy...

V lednici vydrží i pár dní.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Rozinkaa20 10. 7. 2015, 9:44
Dobrý den,mám prosbu kolik z toho vyjde zhruba kousků? *-) chci zkusit na oslavu cca 40 lidí 8-| určitě bude chutnat (jidlo) díky!
maskatka 28. 7. 2013, 11:39
Tak jsem dělala podle Vašeho receptu a nějak mi nezhoustnul ten sirup *-), co jsem mohla dělat špatně? Přidala jsem i cukr i med, a nic +o( . Tak jsem polila tak, uvidíme, jaká bude :-) Katka
koniprd 14. 11. 2015, 17:37
@maskatka Tak jaká byla Katko?Mně taky sirup nehoustne *-)
BlankaHec 13. 4. 2012, 13:16
(L) Tak nám chutnal, je hodně sladký, ale někdy to neškodí :-D... určitě budu dělávat (Y)
kracena 23. 1. 2011, 13:54
Baklavu mám mooc ráda.Taky dělávám-sice jen s vlašáky a pekanovými,ale taky dobrý.Občas dělávám i s filo těstem (podle balkánských receptů se má dávat filo těsto-jenže u nás se špatně shání).Po česku je baklava z listového těsta taky mňamka (Y) (jidlo)
Olča =) 23. 1. 2011, 12:30
Vypadá to mooooooooc dobře, (Y) (Y) (Y)určitě brzy vyzkouším (clamp) (clamp) (clamp)
dorty 23. 1. 2011, 12:21
V SOBOTU JSEM TAKÉ PEKLA BAKLAVU,ALE V MENŠÍM PROVEDENÍ TĚSTA JEN TAK NA SKOUŠKU ,SIRUP JSEM NENECHALA DOSTATEČNĚ ZHOUSTNOUT :-(A TAK NIC MOC :-( ,ALE TEN TVŮJ JSEM SI ULOŽILA A VYSKOUŠÍM *-) (hello)
Vanusak 23. 1. 2011, 11:14
Joo, to je mňamka, na dovolených baklavu milujeme! Zkusím. (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie