Snadná baklava z listového těsta
Potřebné ingredience
450-500g listového těsta+++NA NÁPLŇ: rozpuštěné máslo cca 125g+++půl hrnku cukru krupice+++lžíce skořice+++2 hrnky nasekané směsi ořechů / neslané pistácie, mandle, vlašské ořechy, lískové ořechy/+++ NA SIRUP: 300ml vody+++2 lžíce citrónové šťávy+++4 lžíce medu+++12 lžic cukru+++citrónová kůra+++ 3 hřebíčky+++skořice v celku
Postup přípravy
Jak se baklava dopeče, přelijeme ji ještě horkou z trouby tímto sirupem, pěkně to syčí :-), ale má to tak být. Pak už jen necháme vychladnout a můžeme dorájet na předkrájený tvar. Vydrží dlouho vláčná. Je to sytý a sladký dezert. Originál má být z těsta FILO ( v řeckých prodejnách) a taky víc plave v sirupu, ale tohle je taková snadnější o něco méně sladká varianta :-)
Každý plát posypeme ořechovou směsí rovnoměrnou vrstvou......
Přikryjeme dalším plátem, který potřeme svrchu máslem......
Tak postupujeme u všech vrstev...
Poslední vrstvu potřeme máslem a necháme chvíli v chladu zatuhnout...
Před vložením do trouby naznačíme ke spodní vrstvě tvar řezů....(nepřekrajujeme úplně!)
Na mírném ohni si svaříme sirup.....
Ihned po vytažení z trouby rovnoměrně polijeme chladnoucím sirupem...
Po vychladnutí krájíme na řezy...
V lednici vydrží i pár dní.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé