(recept
si oblíbilo 405 návštěvníků)
Kokos kostka
Potřebné ingredience
Těsto: 4 vejce, 200 g cukru moučka, 200 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 100 ml oleje, 100 ml mléka, 2 PL rumu. Náplň: 500 ml mléka, 90 g cukru, 40 g polohrubé mouky, 100 g strouhaného kokosu. Poleva: 100 g tmavé čokolády, kousek 100% tuku.
Postup přípravy
Tento recept mi kdysi přišel meilem, později jsem vypátrala, že je od Zity M. (Itula). Originál najdete u paní Zity na Dámě. U nás se tento moučník peče opakovaně, je takový nadýchaný a jemný.
Nejdřív si uvaříme kaši z mléka, cukru a mouky, sundáme z ohně a ihned vmícháme kokos.
Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Vyšleháme žloutky s cukrem, přiléváme olej, mléko a rum, přisypáváme prosátou mouku s práškem, nakonec ručně vmícháme sníh. Oddělíme 1/2 těsta, zamícháme do něho 1 lžíci kakaa a nalijeme na menší plech s pečícím papírem. (Pekla jsem na plechu 24 x 30 cm.) Předpečeme na 180°C 10 minut. Na horký tmavý korpus opatrně natřeme vlažnou kokosovou kaši, rozetřeme zbytek světlého těsta a dopečeme dalších 25 - 30 minut.
Vychladlý moučník polijeme čokoládovou polevou a posypeme kokosem. Krájíme nahřátým nožem.
Nejdřív si uvaříme kaši z mléka, cukru a mouky, sundáme z ohně a ihned vmícháme kokos.
Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Vyšleháme žloutky s cukrem, přiléváme olej, mléko a rum, přisypáváme prosátou mouku s práškem, nakonec ručně vmícháme sníh. Oddělíme 1/2 těsta, zamícháme do něho 1 lžíci kakaa a nalijeme na menší plech s pečícím papírem. (Pekla jsem na plechu 24 x 30 cm.) Předpečeme na 180°C 10 minut. Na horký tmavý korpus opatrně natřeme vlažnou kokosovou kaši, rozetřeme zbytek světlého těsta a dopečeme dalších 25 - 30 minut.
Vychladlý moučník polijeme čokoládovou polevou a posypeme kokosem. Krájíme nahřátým nožem.
pokrájené na plechu
Místo kokosu jsem dala stejné množství mletého máku. Spodní těsto je bez kakaa a místo polití čokoládou je nahoře kopeček želatinového krému. Jinak vše stejné.
Tentokrát celá kakaová a do těsta jsem dala jen půl prášku do pečiva.
Do kokosové kaše jsem přidala 2 lžíce rybízové marmelády.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
laskonka333
(upraveno)
1. 11. 2014, 11:42
Vyzerá zaujímavo
babkamt
(upraveno)
31. 10. 2014, 18:56
jeremy
(upraveno)
7. 5. 2013, 13:00
Janyse
(upraveno)
24. 2. 2013, 18:23
Dnes jsem vyzkoušela s mákem i s kokosem a super Děkuji za recept
spero
(upraveno)
25. 2. 2013, 14:45
@Janyse
Janičko, rádo se stalo. Já vám děkuji za komentář.
janna.nafotil
(upraveno)
27. 1. 2013, 23:22
mimicek
(upraveno)
2. 6. 2013, 0:03
Upečeno a je to vynikající, děkuji za recept
Monda71
(upraveno)
27. 1. 2013, 21:39
Petulinkaaa
(upraveno)
10. 11. 2012, 14:23
Dneska jsem buchtičku udělala a je naprosto luxusní,myslím,že se po ní jen zapráší už teď je půl pekáčku pryč .Super recept
spero
(upraveno)
10. 11. 2012, 22:48
@Petulinkaaa
Peti, děkuji za krásný komentář.
Borgia
(upraveno)
6. 11. 2012, 18:46
Opravdu výborný recept, buchta vydržela dva dny. Druhý den byla nejlepší!! Tento recept si určitě uložím a budeme opakovat.
spero
(upraveno)
6. 11. 2012, 20:01
@Borgia
Eliško, děkuji za krásný komentář. Vaše zpráva mi udělala velikou radost.
Kattka61
(upraveno)
2. 3. 2012, 23:46
taky jsme zkoušela byla skvělá, bohužel 3. den už nebyla jedlá zbyla asi 1/4 plechu, která šla slepicím ... příště ji budu muset dát asi do chladna, my ji měli normal při pokojové teplotě a ten 3. den už nápln nebyla dobrá, nějak se natahovala .... fakt ji vyhodit byla hrozná škoda, protože to byla velká mňamka
jajulik
(upraveno)
23. 2. 2012, 14:03
vypadá úžasně už vím co o víkednu budu péct
spero
(upraveno)
23. 2. 2012, 19:29
@jajulik
Tak ať vám chutná.
mirkaberkys
(upraveno)
23. 2. 2012, 13:33
Tak mám upečeno. Buchta podle přítele je droga. Musel si jít přidat a mooooc chválil. Děkujeme
spero
(upraveno)
23. 2. 2012, 19:18
@mirkaberkys
Mirečko, děkuji za zprávu. Mám radost, že vám chutnalo.
mapři
(upraveno)
22. 2. 2012, 13:02
Tuhle skvělou buchtičku sem dělala již několikrát,a pokaždé se po ní jen zapřášilo. .Máte opravdu skvělé recepty,pokaždé když chci něco upéct,vždy nahlédnu do Vašeho alba,a taky i vyberu
spero
(upraveno)
22. 2. 2012, 23:37
@mapři
Martičko, Váš milý komentář mě moc potěšil a děkuji.
Zrušený účet
(upraveno)
22. 2. 2012, 12:26
Myslíte,že můžu dát bez rumu,nemám doma a hledám něco s kokosem tohle se mi líbí?
spero
(upraveno)
22. 2. 2012, 23:33
@
Ivi, můžete.
Nadik71
(upraveno)
22. 2. 2012, 9:42
Děkuji za další vynikající receptík od Vás,vyzkoušeno d í k y
spero
(upraveno)
22. 2. 2012, 23:32
@Nadik71
Naděnko, já děkuji za zprávu.
Grena 73
(upraveno)
7. 10. 2011, 10:10
upečeno ochutnáno i bez čokolády bezva
spero
(upraveno)
7. 10. 2011, 19:54
@Grena 73
Marcelko, díky za zprávu.
spanya
(upraveno)
6. 10. 2011, 13:29
chutově výborná ,ale mám jí hrozně nízkou a plech mám normální jako Vy......nevím kde soudruzi udělali chybu DDDD(já+dcera) chtěla jsem jí mít pěkňočkou jako Vyyyyyy Ivanko
spero
(upraveno)
6. 10. 2011, 20:32
@spanya
Janičko, já to ale peču na menším plechu, proto uvádím rozměr 24 x 30 cm. Normální plech je 30 x 40 cm, aspoň podle mě. Tak jestli to nebude tím.
Janine2
(upraveno)
5. 10. 2011, 14:50
Děkuji za receptík. Dělala jsem ho k narozeninám do práce a jen se po něm zaprášilo. Fakt dobrůtka!
spero
(upraveno)
5. 10. 2011, 20:27
@Janine2
Tak to mám velkou radost z takové zprávy. Díky.
lidare
(upraveno)
15. 9. 2011, 11:31
123 petra
(upraveno)
15. 9. 2011, 11:03
Dekuji za receptik...Dort byl uzasny!!!