Zobrazit přihlášovací formulář

Vepřové maso

Přidat recept
(recept si oblíbilo 109 návštěvníků)

Domácí vepřová šunka

0.0
Domácí vepřová šunka

Potřebné ingredience

Cca 1kg kýty 20g soli 5g pragandy lžička moučkového cukru 100ml studené vody

Postup přípravy

Omytou kýtu dobře očistíme. Zbavíme případného tuku. Pokrájíme na malé kostky a dáme do mísy.
Přisypeme sůl, pragandu, cukr a dobře prohněteme. Postupně přiléváme vodu. Hněteme do té doby, dokud maso nezačne být na omak mazlavé. To znamená, dokud se neuvolní bílkoviny.
Takto promíchané maso vložíme buď do nádoby nebo sáčku a dáme na jeden až dva dny do lednice uležet. Během této doby několikrát prohněteme.
Pokud máme šunkovar - naplníme sáček masem, dobře utlačíme, zabalíme, stlačíme spirálou a utáhneme víkem.
Pokud máme formu na výrobu šunky: formu vyložíme mikrotenem nebo fólií, maso dobře rozložíme, zabalíme a uzavřeme víkem.
Máme-li tlačenkový obal: naplníme a snažíme se důkladně utlačit směs tak aby nevznikly vzduchové kapsy. Zavážeme obal.
V dostatečně velkém hrnci přivedeme vodu do teploty cca 75-80st. Do takto horké vody vložíme šunkovar, formu, nebo tlačenkový naplněný obal.
POZOR!!! Voda nesmí jít varem!
Udržujeme teplotu a "vaříme" cca 1,5 hodiny. Neotvíráme! Nakonec vyndáme z vody a přendáme například do dřezu se studenou vodou. Necháme důkladně vychladnout. Až potom vyjmeme šunku z formy nebo obalu.
Šunka krásně voní a ještě líp chutná. Protože ale neobsahuje chemické konzervanty v obvyklém poměru jaký používají masokombináty, je třeba počítat s tím, že doba spotřeby je cca 3-5 dní (u nás tak dlouho nikdy nevydrží)
Uchováváme v lednici, lze i zamrazit.

Ještě doplním: Kdo chce mít jistotu, že se maso dobře spojí, nebude se trhat - vezměte hrstičku pokrájených kostek masa a umelte na masovém mlýnku. Stačí opravdu hrst. Kdo nemá mlýnek může rozsekat kolíbkou nebo sekáčkem. Vzniknou nám tak dvě skupiny "Spojka a vložka" po promíchání všeho dojde k lepšímu spojení.

Prohnětené maso

Uvařená a schlazená šunka. Vařil syn - textura není dokonalá

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Boňule 19. 7. 2012, 21:12
Vypadá mod dobře, chtěla bych ji zkusit, ale vůbec netuším, co je praganda? Díky. (clamp)
pupuša 20. 7. 2012, 9:22
@Boňule Praganda je sůl, která působí na maso mnohem rychleji než klasická kuchyňská sůl. Používá se například k nakládání masa na uzení - zkrátí dobu uležení. Působí jako konzervant - není nutné výrobek sníst do 24 hodin. A především - uchovává barvu a chuť masa. Takže budete mít šunku růžovou, s jasnou kresbou vláken a ne šedivou, nevábnou hmotu co víc připomíná ovar než masný výrobek. Věruško, sáček pragandy stojí v drogerii cca 14Kč a vydrží Vám velice dlouho, protože používáte opravdu minimum této soli. (F)
Boňule 21. 7. 2012, 10:24
@pupuša Moc díky za odpověď! Určitě zkusím a pak dám vědět! Jinak, k té diskuzi, která tu právě probíhá, snad ani radši nebudu nic říkat ... Mějte se krásně! (F) (Y)
Nadys 20. 7. 2012, 16:16
@pupuša ano barvu především,za xy let minulých ,jsme nikdy k uzení masa nepotřebovali žádnou rychlosůl ,ani naše praprapra...tohle dělají ti co si neumí počkat anebo neumí ani udit.
pupuša 20. 7. 2012, 19:28
@Nadys ,-) ,-) ,-) ,-) Poučte mě o tom jak udit a nebo jak udělat výbornou šunku obarvenou řepou. Naďo, vždyť Vám nikdo - a já už vůbec- nebrání v tom, dělat si šunku podle sebe. Kolik šunek (případně dalších mastných výrobků) jste dělala? Jakou že máte praxi? Když jste tak sběhlá v informacích ohledně rychlosoli, tak jistě víte, že se používá zhruba od roku 1970 a to nejen v masném průmyslu ale i například v sýrech (a je toho samozřejmě víc). Tak jako u všeho platí i tady - všeho moc škodí. Ovšem 5g rychlosoli na 1/kg masa je tak zanedbatelné množství, že mi Váš komentář přijde naprosto mimo mísu. Ale ať jsme spravedlivé - dejte si SVŮJ recept do alba a klidně popusťte uzdu fantazii - šunka omáchlá řepou musí být lahůdka (H)
Nadys 20. 7. 2012, 19:51
@pupuša ,-) No jak udit ,nakládat maso bez rychlosoli ,to si můžete najít i beze mně. A ano ,všeho moc škodí ,a ono když si někdo tohle bude dělat doma pravidelně a přitom zbytečně tam sypat tuhle sůl a ještě v domnění že je to něco úplně nezávadného ,tak už to nějaký důsledek má.Já jsem jen řekla,že ta látka není zdravotně vhodná ,vy to vyvracíte a ještě tvrdíte že to nejde ,-),přitom jste možná nikdy nezkusila ,a nejsem sama kdo tam tohle nedává ,šlo mi o to že tvrdíte o rychlosoli že je v pořádku a přitom to tak není.
pupuša 20. 7. 2012, 20:08
@Nadys Tak jinak - všechno jde - jen výsledek se mění. Pravidelné užívání velkého množství soli - stejně jako rychlosoli (ale i dalšího) zdraví škodí. Malé množství škodlivé není. Šunka bez rychlosoli je humus, který hnusně vypadá a ještě hůř chutná - osobně vyzkoušeno, mnohokrát lidem vysvětleno " Božka, dělej jak chceš, uvidíš sama" a po uvaření "Co to je? Co s tím mám teď dělat" "Joooo já ti to říkala. Teď máš ovar z kýty. Můžeš si to dát s křenem a hořčicí" Naďo, nejsem čerstvě vyučený jeliman - mám za sebou pěkných pár let výroby. Takže ať si každý dělá výrobky jak chce - já nikoho nebudu přesvědčovat, aby dělal bez rychlosoli, že to bude báječná mňamka - nebude!
Nadys 20. 7. 2012, 22:30
@pupuša Možná proto že to máte tak zažité za ty léta výroby tak nejste ochotná připustit opak. Ano sůl v určitém množství potřebujem ,rychlosůl nepotřebujem v těle vůbec nikdy. A na ten recept od Monči jste koukla ?,na ten jste nereagovala vůbec,škoda ,ten hnusně vypadající humus by ji nepotěšil (smich)
pupuša 21. 7. 2012, 7:13
@Nadys Nevidím důvod někomu komentovat recepty pouze na základě toho, že mi někdo pošle odkaz. Monika si udělala výrobek podle sebe, jí to tak zřejmě vyhovuje a to je snad hlavní. Ať si každý rozhodne sám který výrobek vyzkouší. Pod pojmem šunka si představím výrobek, který má svoji barvu, chuť i požadovaný vzhled - dostat na talíř něco z čeho na mě kouká červená řepa, obvod je našedlý... opravdu nebudu mít chuť zkoumat složení. Neříkám, že to nemůže být dobré, určitě si tento recept příznivce najde, ale ne vše co se jako šunka uvaří také šunkou je. Tím bych tuto naši "plodnou" debatu uzavřela. Já zůstanu u klasiky a dám na léta prověřenou praxi - Vy vařte dle sebe. Vždyť je to tak jednoduché (F)
Nadys 20. 7. 2012, 0:19
@Boňule praganda neboli rychlosůl je výrazně rakovinotvorná látka ,v domácím receptu není potřeba ji vůbec použít.
pupuša 20. 7. 2012, 9:04
@Nadys Naďo, dovolím si nesouhlasit. Bez rychlosoli bude šunka hnusně našedlá a bude víceméně smrdět jen jako ovar, ne jako šunka. Rychlosůl se používá spoustu let - a to i v době, kdy jsem se já učila a to je 20 let. Troufám si říct, že na uzeniny z té doby se dodnes s nostalgií vzpomíná. Kdyby byla praganda tak strašně nebezpečná - nesměla by se užívat. Naopak - používají ji řezníci stále a to nejen u nás, ale i ve vychvalovaném Německu.
SilvieH 19. 7. 2012, 21:41
@Boňule Je to řeznická solicí nakládací směs. Koupíte třeba v drogerii Teta atd...
ZANYSHOP 19. 7. 2012, 21:29
@Boňule Praganda je ,,rychlosůl,,
ASTAL 19. 7. 2012, 21:28
@Boňule Mnam tu prubnu hned zítra . Věrko myslím že praganda je rychlosůl ^o)
pupuša 20. 7. 2012, 9:24
@ASTAL Lucko, ať se dílo podaří (F) Šunku na fotce dělal syn (18let) protože na ní měl chuť. Prděl na to jaká bude kresba, nacpal do sáčku, do šunkovaru a dal vařit - výsledek vidíte ,-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie