Zobrazit přihlášovací formulář

Vepřové maso

Přidat recept
(recept si oblíbilo 152 návštěvníků)

Domácí vepřovka

0.0
Domácí vepřovka

Potřebné ingredience

1 kg hodně mastného bůčku, 1,5 dcl vody, 1,5 lžičky soli

Postup přípravy

Tento recept sem dávám na četné dotazy těch maminek, které se mě na něj ptaly po tom, co jsem na MMB dala fotku z výroby této delikatesky.

Není to přímo můj recept, mě inspirovala Monika Brýdová, která tuto dobrůtku popisovala tak, že jejímu vyzkoušení nešlo odolat.

Ti, kteří holdují zdravé výživě, ať raději ani nečtou dál ,-), ale labužníkům vřele doporučuji receptík vyzkoušet. Moje rodina dnes snídala i obědvala chleba s tímto mým výtvorem :-).

Tak jdeme na to:

Z bůčku seřízneme kůži a vložíme ji do pekáčku. Bůček nakrájíme na malinké kostičky cca 1,5 x 1,5 cm a klidně i menší. Zalijeme vodou (v originálním receptu z Francie je prý doporučováno bílé víno, ale to já neměla, takže nemám vyzkoušeno), osolíme. Promícháme, pekáč uzavřeme nebo přikryjeme neprodyšně alobalem a vložíme do trouby. Pečeme 6-7 hodin na 140 stupňů. Za tu dobu si masa moc nevšímáme, stačí jen 2-3x promíchat.

Po upečení se maso úplně rozpadá. Pomůžeme tomu ještě vidličkou nebo maškadlem na bramborovou kaši. Nalijeme do skleniček nebo miseček, necháme vychladnout a uskladníme v ledničce.

U tohoto receptu je opravdu žádoucí, aby maso mělo hodně sádla nebo je dobré tam ještě přikrájet syrové hřbetní sádlo. Pokud bude bůček libovější, bude se maso hůře roztírat, ale chuť i tak bude skvělá.
I ten můj bůček byl málo prorostlý :-))))).......vyškvařeného sádla tam bylo málo.

Maso se peče hodně dlouho, asi to nebude nejlevnější špás, ale ta chuť !!! Namazat na čerstvý chlebík, může je ještě lehce popepřit, u nís ještě posypat cibulkou a mňamina je hotová. Kdysi za mých mladých časů takto chutnala čínská vepřovka....pamětníci mi jistě dají za pravdu ,-).

Přeji dobrou chuť.......

Jo a ještě jsem někde četla, že to údajně jde dělat i v tlakáči. Po dvou hodinách by to mělo být hotovo, pak dát ještě nezakryté trošku vydusit a nalít do misek...... Toto jsem ještě nezkoušela, ale dnes u mě maso ochutnala kamarádka a hned v týdnu chce vyzkoušet vyriantu v tlakovém hrnci. Tak pak napíšu, jak to u ní dopadlo :-).

foceno během pečení.....

první ochutnání....

.....a takto se to jí u nás :-)))

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Mirisek21 4. 6. 2016, 10:55
zkouším tak jsem zvědavá co řekne drahá polovička až ochutná (hotdog)
alexandra 11. 6. 2015, 19:01
Prosím, když maso není moc tučné, tak jaké sádlo mám dát? To standard z obchodu tu kostku nebo vaničku? A prosím do jak velké skleničky se vejde hotová pomazánka z dávky v receptu? Děkuji
kokoska24 11. 6. 2015, 11:11
Dobrý den, chtěla bych jen upřesnit, že se nejedná o domácí vepřovku, ale francouzskou specialitu - rijet.(tak se to čte, jak se píše, nevím..). Je to ale velice dobré a protože je to je to vyškvařené sádlo s masem, v ledničce vydrží dlouho.
scarlet1 29. 8. 2014, 18:19
Dobrý den, před časem jsem tento váš receptík našla a velmi mne zaujal. Dnes jsem ho oprášila znovu a hned v úterý budu dělat. Jen jsem se prosím vás chtěla zeptat, ta sůl je obyčejná, nebo musí být rychlosůl? A ještě prosím, jak dlouho to asi vydrží v lednici, aniž bych to zavařovala. Moc děkuji za receptík a už teď se těším na výsledek.
scarlet1 31. 8. 2014, 21:59
@scarlet1 Dobrý den, ještě jsem se prosím chtěla zeptat, jaký rozdíl je v tom pečení a dušení v tlakáči. Je to ve výsledku nějak znát? Protože se jedno peče a druhé vaří. Moc děkuji.
Katuli41 5. 9. 2014, 8:46
@scarlet1 Jestli můžu odpověď za paní. Já to dělala jak v troubě, tak v na šporáku v hrnci aje to jedno.
scarlet1 9. 9. 2014, 15:09
@Katuli41 Děkuju za odpověď. Jen se ještě zeptám, jak dlouho to vydrží, když to není zavařené. Děkuji moc a hezký den.
Paluna 10. 6. 2015, 20:08
@scarlet1 Dobrý den, jestli mohu odpovědět já, tak já to dělala jak v troubě, tak v tlakáči a jak píše paní výše, je to stejné. Já přidávám ještě maličko česneku a drcen. kmínu.. Nezavařené maso 2 měsíce, více nevím - sežralo se ,-) ,-) ,-) ,-) ,-) ,-) , ale teď jsem po roce objevila jednu zapadlou skleničku ve spíži (zavařenou pár minutek) a sice jsem neměla k tomu důvěru, ale opravdu po otevření bylo jako "čerstvé" - nic tomu nebylo (Y)
scarlet1 11. 9. 2014, 14:26
@scarlet1 Dobrý den, včera uděláno i zavařeno. Dnes jsem tedy otevřela a musím říct, že je to výborné a hooooodně žravé. Dieta to tedy opravdu není. Ale vem čert. Kluk to sice ještě nechutnal, dostane večer na večeři, tak jsem na něj zvědavá. Nad chlebem se sádlem mi ohrnuje nos. Tak uvidíme. Moc děkuji za recept.
bleška 55 26. 6. 2014, 9:42
Tento druh svačin nebo večeří máme rádi. Určitě vyzkouším tuto domácí lahůdku. Jen se chci ještě zeptat, zda se skleničky ještě sterilují a máte někdo vyzkoušeno, jak dlouho to vydrží pokud se to tedy hned nezbaští? Chtěla bych to udělat i na dovolenou, je to lepší než nějaká paštika. zdraví Jana (hello) (hello)
novackova 26. 6. 2014, 7:15
(Y) (Y) (Y) (F)
laskonka333 4. 11. 2013, 13:09
(Y)
KABELKAK 21. 8. 2013, 12:03
(plaz)Znám, vařim v tlakovém hrnci. Dávám rychlosůl. Je to vynikající (pl)
Paluna 21. 8. 2013, 11:06
(Y) (Y) (Y)Dělala jsem z 1,5 dávky, dala do papiňáku a tam vařila 3 hodiny a pak ještě jsem vyvařila na sporáku. Sice jsem skoro všechny "skleničky" rozdala, ale vepřovka měla mega úspěch a byla moc chválena... (L) (L)
bambus 4. 11. 2013, 12:33
@Paluna Prosím,když vaříte v tom papináku,dává se tam taky tolik vody jako je v receptu?Já se bojím,že se mi vyvaří za ty 3 hodiny *-)Moc děkuji (L)
Paluna 6. 11. 2013, 7:05
@bambus Hani, já jsem dala trošku víc, měla jsem taky strach, ale stejně jsem to pak po uvaření ještě musela vyvařit - aby to nebylo tak vodnaté, tak jsem vařila v otevřeném hrnci asi další hodinku. Tak bych příště dala tak 3 dcl .. Jinak konzervy drží - tedy, ty co nebyly darovány a sežrány - mám ještě poslední v lednici a (Y) (Y) (Y) (Y)
tulipanka 5. 5. 2013, 17:50
ukládám (Y) (Y) (Y)
anen2 5. 5. 2013, 17:33
je to výborný recept. Já to dělám trochu jinak dávám sádlo, plecko, krkovici a kotlety. Je to francouzský recept a jmenuje se Rillettes de Connerre. U nás v rodině moc chutná. (clamp) (Y)
lidare 22. 2. 2013, 10:19
(Y)tak to v tom hrnci vyzkouším,dík za dobrý tip,bude na svačiny (clamp) (clamp) (clamp)
Strepitula 22. 2. 2013, 9:28
Dělám velmi často, díky za recept (clamp)
Kolčaba 23. 10. 2012, 22:36
Už jsem tuto dobrotu dělala podruhé, tentokrát z 5 kg masa, aby se vše hned nesnědlo....děkuji za výborný nápad.
ASTAL 23. 10. 2012, 22:06
Včera jsem udělala tuhle dobrotu přidala jsem akorát trochu česneku a na sádle osmaženou cibulku měla jsem 4 menší sklenky dneska už máme jen dvě .Ale nedá se tomu prostě odolat je to vyníkající (clamp) . Moc děkuji za super recept (Y)
hagrid 19. 10. 2012, 16:35
mám upečeno a vypadá to božsky (Y)
Danulik1 4. 10. 2012, 15:22
už se peče (Y) (Y) tak snad bude manželovi chutnat :-$
dáda2 19. 9. 2012, 11:01
Dělala jsem to v tlakovém hrnci asi 2,5 hod ,z vepř.masa,sádla a boku.Je to vyníkající !!!!A to jsem chtěla začít držet dietu,ale s tímhle to fakt nejde.Díky za recept.
babetta (upraveno) 7. 10. 2012, 15:06
@dáda2 také jsem zkusila uvařit vepřovku v tlakovém hrnci pode Vás a světe div se super,za ani ne 2,5h hotovo a stejná chuť jak z trouby,jen rychlejší.Dnes plecko 1,2 kg a 70 dkg sádla a moc dobré to je....tlakáč jsem neotvírala,nekontrolovala :-) díky ještě jednou za super tip !!!
kocici mamina 18. 9. 2012, 21:10
Dnes jsem ji udělala, no můžu říct, že jsem byla už 3x na tajno v ledničce ujídat ,-) je to vynikající. Děkuju za recept. (Y)
cozumel 16. 9. 2012, 23:24
Taky jsem zkoušela - měla jsem 2 větší a jednu menší sklenici. Jen kdyby ten bůček nestál skoro stovku za kilo, tak to budu dělat týdně. Chutnalo i mamce (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie