(recept
si oblíbilo 153 návštěvníků)
Pekařské rohlíky
Potřebné ingredience
1kg hladké mouky, 1dkg soli, 12dkg horkého sádla, 0,5 l mléka, 2 dkg droždí, kostka cukru
Postup přípravy
Kilo mouky a sůl polejeme horkým sádlem, přimícháme oslazené mléko s droždím a dobře vypracujeme. Necháme vykynout, potom dĕláme rohlíky, pečeme na peč. papíru potřené dle zvyku a dle typu trouby.
Tento recept mám z babiččina sešitu, dĕda byl vyučený pekař a babička mĕla recept od nĕj. Je to moje srdeční záležitost :-)
Tento recept mám z babiččina sešitu, dĕda byl vyučený pekař a babička mĕla recept od nĕj. Je to moje srdeční záležitost :-)
Tady je originál :-)
Takto se povedly paní Marcele Š. (Grena 73) ID 137841
Takto se povedly houstičky paní Katce (blazinekk) ID 64965
Tyhle krásné rohlíky upekla paní Daniela M (Mispulka2276)
A tyto krásné rohlíky upekla paní LUCIE J. (ASTAL)
Tihle fešáci jsou od paní Jany M (JanaMajer).
Od paní Pavlíny Bušové (Trudka4)
Od paní Zuzany M. (qviz)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
bekorka
(upraveno)
13. 1. 2013, 8:44
Děkuji moc za recept. Mužský včera nadával na " polystyrénové" rohlíky ze supermárketu. Tak jsem mu upekla tyto a sklidila jsem takovou pochvalu o které se mi ani nesnilo. Tudíž moc děkuji za uklidnění rodinné situace a za skvělý recept, který přikládám mezi své top. Marie a její početná rodina.
petulisek
(upraveno)
13. 1. 2013, 19:10
@bekorka
Děkuji za krásnou pochvalu, manželské šplhnutí potěší, je mi ctí, že Vám můj recept pomohl
blazinekk
(upraveno)
7. 1. 2013, 19:44
dnes jsem zkusila výbornýýýý jen u první várky jsem neodhadla jak dlouho tam mají být, takže lehce nedopečená první várka..... dala bych foto ale nevím jak a kam
Mispulka2276
(upraveno)
7. 1. 2013, 10:29
Dobrý den, tak jsem vyzkoušela receptík a upekla podle tohoto receptu 32ks rohlíčků. Sice malé, kvůli synovi, ale tuuuuuze dobré! Dostala jsem od kamarádky nastrouhaný sýr z ciziny, tak jsem pár rohlíčků tím posypala a to byla bašta! Ti moji dva lumpíci mi to kradli ze mřížky ještě horké! Pár kousků jsem stačila vyfotit, tak sem pak hodím fotečku, jak se povedly! Jinak fakt super receptík! Budu zřejmě péct dosti často
petulisek
(upraveno)
7. 1. 2013, 10:59
@Mispulka2276
Mám radost, že chutnaly tak moc. Se sýrem to musela být teprve dobrota Na fotečku se těším.
gabikaKa
(upraveno)
6. 1. 2013, 20:47
Chuťovo sú výborné, ale zostali dosť tuhé, lebo mi skoro vôbec nevykysli, a to som cesto mala celú dobu pri krbe. Dávala som sušené droždie, s tým nemám také skúsenosti. Klasické mám v mrazničke a nechcelo sa mi čakať, kým rozmrzne. Nabudúce skúsim s normálnym droždím, dúfam, že to bude lepšie. Ďakujem za receptík Musím upraviť komentár, lebo práve som dostala pochvalu od mojich chlapov, že čo im chcem, vraj sú výborné práve preto, že sú také hutné.
petulisek
(upraveno)
6. 1. 2013, 23:19
@gabikaKa
No vid8te, dobře to dopadlo, jste šikula
Wendy Bilková
(upraveno)
6. 1. 2013, 13:36
úžasné, nemají chybu.
petulisek
(upraveno)
6. 1. 2013, 17:45
@Wendy Bilková
Děkuji Jsem ráda, že chutnají
dabel taz
(upraveno)
3. 1. 2013, 19:28
Dnes vyzkoušeno a opravdu jsou super . Děkuji za recept!!!
petulisek
(upraveno)
4. 1. 2013, 14:15
@dabel taz
Děkuji za chválu, jsem ráda, že chutnalo
Česťa kuba
(upraveno)
16. 12. 2012, 22:59
I já se přidávám mezi ty, kteří tyto rohlíčky chválí kdo narazí na tento recept, ať neváhá a zkusí Peťo, krásné svátky
petulisek
(upraveno)
18. 12. 2012, 16:49
@Česťa kuba
Jejda, jsem ráda, že chutnalo, dĕkuji za pochvalu Krásné svátky i Vám
Ivura
(upraveno)
16. 12. 2012, 18:00
Vynikající !! Použila jsem sušené droždí a povedly se také. Děkuji za recept. Iva
petulisek
(upraveno)
16. 12. 2012, 22:37
@Ivura
To jsem ráda. Krásné svárky přeji
iwis8
(upraveno)
28. 10. 2012, 12:12
Vyskúšala som ich s malom, sádlo som nemala. Boli výborné, recept som si opísala do svojej knižky už rozmýšľam kedy ich budem robiť zas Potrebovala som ale asi o 1 dcl viac mlieka, zrejme kvoli tomu maslu. S cestom sa ale pracovalo výborne, aj krásne nadýchané boli dnu. Poslala by som aj fotku, ale akosi už nie je čo odfotiť
petulisek
(upraveno)
28. 10. 2012, 18:35
@iwis8
Dĕkuju za vyzkoušení másla To je super, tĕší mĕ, že chutnalo a že se povedly. A příštĕ nezapomeňte fotit Budu ráda za fotečku
Alla
(upraveno)
24. 10. 2012, 19:48
Péťo,není toho droždí na kilo málo??To je půka kostky,standartně dávám na kilo kostku 42 g
petulisek
(upraveno)
24. 10. 2012, 20:31
@Alla
Není. Taky jsem se poprve divila, ale je to akorát.
Myškin
(upraveno)
18. 2. 2013, 17:20
@petulisek
a já tam dala 120g páč jsem se přehlídla...no při dalším okouknutí receptu jsem fofrem cedila mlíko... a to jste říkala, že nemám co zkazit :D
petulisek
(upraveno)
18. 2. 2013, 20:42
@Myškin
A tak co, no, tak by byly trochu víc nakynutý Ale zvládla jste to, jste šikula
Alla
(upraveno)
24. 10. 2012, 20:35
@petulisek
hmm,zkusím to z půlky
petulisek
(upraveno)
24. 10. 2012, 20:40
@Alla
Je teda pravda, že to droždí půlím od oka a menší "půlku" použiju. Já se s tím moc nemažu
Alla
(upraveno)
25. 10. 2012, 17:41
@petulisek
Já myslela z půlky mouky )
petulisek
(upraveno)
25. 10. 2012, 18:41
@Alla
Eiculka
(upraveno)
24. 10. 2012, 19:34
Tak doma doslo pecivo, hledala jsem receptiky a tenhle se mi libil moc...tak jsem si vse nachytala na polovicni davku.... Davam sul!!!! rikam si 50g soli???to je nejak moc dala jsem asi 43g a rikam to je nejaka blbost! Samozrejme jsem uplne blba ja!!!! neumim cist...co cist opisovat!!! s nulou navic!!! samozrejme rohliky jsou v KOSI!!!!! kvasek jsem nedelala,sla jsem podle recetpu... Nic mene jeste neco bylo spatne protoze bych rekla,ze testo melo vic nakynout,ani pak rohliky po odpocinuti nijak nenakynuly (((( jasne ze tou soli jak rika manza :-úNo tak neda se nic delat...zkusime jiny receptik nebo nanovo...me se hlavne libilo ze tam neni vejce,ty jsem zrovna doma taky nemela....tak budu rada kdyz se matce co je patym rokem na rodicaku zasmejete ))
petulisek
(upraveno)
24. 10. 2012, 18:20
@Eiculka
Proč 50 g? Je tam 1 deko soli, polovina je 5gramů... to jste spletla. Kvásek se nedĕlá, ale mĕla jste přesolené tĕsto, tak Vám sůl ty kvasnice "zabila", dává se jí špetka i do buchet, aby to regulovalo kynutí, do dom. pekárny se sůl sype do opačného rohu než droždí. V tom byla ta chyba. Škoda, že se nepovedly.
Eiculka
(upraveno)
24. 10. 2012, 19:36
@petulisek
Peti uz jsem upravila komentar...uz jsem svoji blbost nasla )) Peti ja prave nemam pekarnu musim ruco...myslite ze je to taky tim? uz mam zadelano jiny receptik,ale je to jine jen v tom ze tam je olej...a dala jsem susene kvasince uz jine nemam...no radeji jit priste do obchodu rano )) sibe mi ))
petulisek
(upraveno)
24. 10. 2012, 20:28
@Eiculka
Kdepak, nemusíte mít pekárnu, i když tam je to všechno "samo" a bez práce. Já dĕlám poslední dobou tĕsto v robotu a je bezvadný. Sušený droždí klidnĕ použijte, ono je to jedno, já je taky používám. Mĕ ta Vaše chyba hroznĕ rozesmála, já takhle pekla čerstvĕ po svatbĕ rakvičky a místo 5gr jsem dala 5 dkg amonia, no houby rakvičky, byla z toho urna přes celý plech Amonium je totiž cukrářský droždí
Česťa kuba
(upraveno)
13. 10. 2012, 18:44
Dobrý den, chtěla bych je vyzkoušet a mám dotaz: jak chutnají? Už jsem několik receptů vyzkoušela, ale rohlíky byly těžké a nekřupaly. Čím je potíráte? Budou křupavoučké? Děkuji za odpověď
petulisek
(upraveno)
13. 10. 2012, 22:21
@Česťa kuba
Potírám žloutkem s vodou. Rohlíky jsou tĕžší, protože do tĕsta doma nedáváme kypřidla a látky zlepšující mouku atd., což bývají Ečka a ale můžete část mouky nahradit moukou hrubou, ale jen tak 1/5. Křupavé jsou první den, pak už ani ne, ale to nám nevadí.
sieta
(upraveno)
12. 10. 2012, 12:50
Myslíte, že se to bude péct stejně jako kynuté bucty?
Grena 73
(upraveno)
12. 10. 2012, 12:55
@sieta
Teť peču druhý plech, horkovzduch 175C 17 min. (malá trouba)
sieta
(upraveno)
12. 10. 2012, 13:13
@Grena 73
díky
petulisek
(upraveno)
12. 10. 2012, 14:05
@sieta
Peču jako paní Marcela, ale uvidíte, každá trouba peče jinak.
Grena 73
(upraveno)
12. 10. 2012, 13:06
upečeno , ochutnáno dělala jsem z pol. dávky, menší tak jich bylo 22 kousků http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4199921
petulisek
(upraveno)
12. 10. 2012, 14:03
@Grena 73
Tak ty se Vám teda povedly!!! Jsem ráda
ilonka72
(upraveno)
11. 10. 2012, 13:48
Na kolik rohlíku je to várka? Doufám že ne na 100,?asi udělám poloviční
petulisek
(upraveno)
11. 10. 2012, 16:40
@ilonka72
Podle velikosti, já mám kolem 14-16... nevím přesnĕ...
evicela
(upraveno)
11. 10. 2012, 13:08
děkuji moc,zkusím hned zítra
petulisek
(upraveno)
11. 10. 2012, 13:23
@evicela
Snad budou chutnat
Strepitula
(upraveno)
11. 10. 2012, 12:58
kata2103
(upraveno)
11. 10. 2012, 12:54
Mohu se zeptat,šlo by to sádlo nahradit jiným tukem?
petulisek
(upraveno)
11. 10. 2012, 13:21
@kata2103
JIný tuk jsem nezkoušela, ale myslím, že sádlo je asi nejlepší.... možná přepuštěné máslo, ale nevím.
dorty
(upraveno)
6. 10. 2012, 15:56
petulisek
(upraveno)
11. 10. 2012, 12:52
@dorty
evucha124
(upraveno)
6. 10. 2012, 15:44
Ty vypadají nádherně, určitě je brzo zkusím. Děda byl taky pekař, mamka na jeho rohlíky taky vzpomíná...Mám po něm taky poklad, podobný sešit s recepty, ale na rohlíky tam recept není....Moc děkuju. Eva
petulisek
(upraveno)
6. 10. 2012, 15:54
@evucha124
Dĕkuji Ty sešity s recepty jsou plné vzpomínek, viďte?
evucha124
(upraveno)
6. 10. 2012, 15:58
@petulisek
Jo jo, v kuchyni to vonělo, samé dobroty....a dědova čokoláda....ta nás čekala pokaždé, když jsme přijeli, milovali jsme ji. Co si ji děláme sami, tak už tak dobrá není...Ještě jednou díky, mějte se fajn.