Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 2011 návštěvníků)

Řezy KARAMELKA

5.0
Řezy  KARAMELKA

Potřebné ingredience

200 g polohr. mouky, 4 vejce, 150 g mouč.cukru, 4 lžíce teplé až horké vody. Na povrch: 1 marmeláda či džem, cca 1,5 balíčku piškotů, rum+voda (cca 1dcl v poměru 1:1), čokoládová poleva ( či čokoláda na vaření+kousek tuku, můžeme přidat i rozpuštěnou čokoládu - kaštany ). Krém: 1 Salko (slaz.kond.mléko) nebo hotové Salko Karamel, 1 tvaroh (doporučuji vaničkový ne nízkotučný) a kostka másla (nejraději na to používám Zl.Hanou nebo podobná másla). Na plech: tuk a hr.mouka na vysypání plechu či peč.papír.

Postup přípravy

Když jsem jednou čekala návštěvu, zkusila jsem tento recept. A bylo to tááááák dobré, že se nám návštěvy nejen za řezy vracejí :-)) . Ač to vypadá složité, tyto řezy jsou jednoduché.

Nejlépe den předem si vyrobíme karamel. Celou neotevřenou konzervu slaz.kond.mléka dáme do vody a cca 2 hoďky vaříme (vodu doléváme, aby byla plechovka stále při varu pod vodou), v téže vodě pak necháme vychládnout. Vychládlé otevřeme a vyšleháme s máslem a tvarohem.
Nebo: 1 uvařené Salko + 1 máslo a karamelový pudink ze 400 ml mléka bez cukru.

Žloutky ušleháme s cukrem a přidáváme po lžících vodu. Pak vmícháme mouku, nakonec sníh z bílků. Vše optrně promícháme a rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech či na peč.papír a upečeme. NEBO může použít svůj oblíbený recept na korpus řezů či koláče.
Vychládlý korpus potřeme marmeládou či džemem, aby držely piškoty, které jsme smočili ve vodě s rumem (1:1) nebo můžou být i máčené v kávě. Pak potřeme karamelovým krémem a polijeme čokoládovou polevou. Pokud chcete mít povch dvoubarevný jak já, tak ještě vidličkou děláme vlny až do krému, aby se to propojilo.
Dáme ztuhnout do lednice a dobře uschováme :-)... Mňam.
Dobrou chuť !

Daší tipy:
* od Radka N.(Dadia) ID 117678: naskládala jsem na korpus Be-Be sušenky a pak to polila kávou s rumem .
* od Hanka C. (Mourinka) ID 17016: Pro ty, co to náhodou ještě nedělali, těch Salk (nebo jak se to skloňuje) se dá najednou uvařit víc a v lednici vydrží opravdu hoooodně dlouho. Je to docela úspora energie a hlavně je vařené Salko rychle k dispozici
* od Barbora D. (Bára D.) ID 25238: Místo piškotů jsem dala Be-be sušenky . Je to také vynikající.
* od Jana V. (jana1976) ID 79185: Nechtělo se mi šlehat těsto, tak jsem udělala jen hrníčkový míchaný a myslím že to mělo stejný efekt.
* od Ilona H. (matylda04) ID 85222: Místo vody a rumu,svařím 1/4l silné kávy + 1/4l rumu a v tom ty piškoty namáčím a je to fakt dobrota.To kafčo trošku srazí to sladký. Jo a maminky, když nemáte doma salko-nic se neděje já dělám krém ze: 3dkg másla a 3dkg hladké mouky udělám světlou jíšku,přiliju 1/4l mléka a povařim. Utřu kostku másla a 15dkg mouč.cukru a k tomu pak přidám tu vychladlou jíšku.
* od Veronika K. (Berčík) ID 11095: piškoty jsem namočila do medu rozmichaneho s vodou, o to míň sladké jsem to dělala a musim říct, že to bylo BÁJEČNY.
* nebo také jako Olga Š.(Olulu) ID 78825 : http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=15703)
* karamel ze Salka je sám o sobě hodně sladký, tak kdo tolik sladké nemusí, tak může vyzkoušet tip od: Pavla K. (Pavla s) ID 58963 - Salko nahradit karamelovým pudinkem.
* od Zuzka L.(Zuňulka) ID 20050: Při prvním pokusu se krém po přidání tvarohu srazil, piškoty jsem namáčela málo (byly pak někde suché a tvrdé) a dala jsem moc marmelády. Při druhém pokusu jsem také dala vaničkový tvaroh, ale už ne nízkotučný, a nechala jsem ho skoro celé dopoledne hezky na lince rozmíchaný v míse. Když jsem ušlehala Salko s máslem, přidávala jsem tento máslový krém po lžících do tvarohu. Hezky pomalu jsem rozmíchávala, a světe div se - nic se nesrazilo . Krém pak opravdu i jinak chutná, nejen vypadá . Upečený piškot jsem pomazala lehce marmeládou (ne jako u prvního pokusu, kde jsem dala silnou vrstvu - bylo toho moc), opravdu jen aby se piškoty nehýbaly, až na ně budu dávat krém (také by šlo piškot lehce namazat hotovým krémem - rada pro ty, co nechtějí marmeládu). Na to jsem dávala piškoty namočené v kávě s rumem, rumu jsem dala málo a ještě jsem ho tam nalila do horké kávy, tak alkohol byl dle mého nulový - rozhodně si nikdo nestěžoval, že by to bylo moc rumové . Piškoty jsem tentokrát namáčela hodně a ještě jsem na ně i rozlila zbytek kávy s rumem, co mi zbyla po namáčení. Celkem jsem spotřebovala cca 2-3 dcl. Na piškoty jsem dala nesražený krém , šoupla na chvilku do lednice, než se mi rozpustila čokoláda s kaštany a kouskem másla (půlka tabulky čokolády na vaření, půlka kaštanů a plátek másla - dle potřeby, aby to bylo tekuté ). Pak jsem rozlila polevu na trochu ztuhlý krém a vidličkou dodělala.
* od Jitka H. (ruzenaji) ID 496059: hodně žen píše, že krém se jim nevydařil. Rada od farské - ní kuchařky:
stačí vše s mísou vložit do hrnce s horkou vodou a míchat a míchat. Po chvíli, kdy vše má stejnou teplotu se krém spojí a vyhladí.

... neotevřenou plechovku Salka asi 2 hodinky vaříme, pak ji v téže vodě necháme vychládnout. Nebo dle tipu - Lenka B. (terymarti) ID 490557 - vaříme cca 25 minut v tlakovém hrnci.

Žloutky ušleháme s cukrem a přidáváme po lžících vodu. Pak vmícháme mouku, nakonec sníh z bílků. Vše optrně promícháme a rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech či na peč.papír a upečeme do zlatova (cca 15-20 minutek na cca 200°C). Pekla jsem na nízkém velkém plechu, bylo to na to akorát.

... upečený korpus potřeme marmeládou či džemem a naskládáme piškotky.

... ušleháme karamel.krém, který potřeme na piškotky.

... a polijeme čokoládovou polevou. Pomocí vidličky se nám takto propojí. A šup s tím do ledničky a pak jen ukrývat před rodinou, nebo pro návštěvu nevydrží ... :-)
Má poleva nevypadá moc esteticky, místo čokolády na vaření (kterou jsem zrovna neměla) jsem improvizovala a rozpustila Mikuláše a čok.figurky z Vánoc :-) , proto je ta čok. poleva i o malinko světlejší než obvykle.
Dobrou chuť !

Další detaily řezu.

Další detaily řezu.

Další detaily řezu.

... úžasné ! Takhle skvěle se to povedlo paní Daně ! (Dana S. (tchyne) ID 51785) Děkuji za fotečku :-)

... takto krásně se můj receptík povedl Pavlínce ! (Pavlína V. (Pája a Ája) ID 3109) Děkuji za fotečku :-)

... a ještě jedna fotečka od Pavlínky (Pavlína V. (Pája a Ája) ID 3109). Moc se jí to povedlo ! Děkuji za fotečku :-)

... takhle nááádherně se to povedlo zase Nadi (Naďa M. (Filďa) ID 52663). Díky moc za fotečku !!!

... a ještě na řezu (Naďa M. (Filďa) ID 52663). Fakt super ! Když to vidím, tak mám na ně zase chuť ! :-) Díky za foto :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

lidare 15. 9. 2021, 14:15
Vypadá pěkně
Kopretinkaa07 9. 10. 2017, 13:07
Přeji pěkné odpoledne, řezy jdu dělat už asi po 6,chci se zeptat můžu tvaroh nahradit mascarpone?? :-$
bububububu 31. 3. 2017, 18:55
*-) nevím co jsem udělala špatně, ale vyšlehala jsem zlatou hanou, přidala karamelové salko z obchodu a vaničku polotučného tvarohu a mám to šíleně řídké? :´(
Vojtula 9. 3. 2017, 21:27
vypadá lákavě (Y)
Nadys 6. 3. 2017, 14:27
(Y) (C)
krišon 23. 4. 2016, 20:04
Nemá chybu (F) (F) (F) (F) (F)
Gitty 2. 6. 2016, 21:07
@krišon Děkujíííí (hello)
Chicito 4. 12. 2015, 20:05
Už jsem se na moučník dlouho chystala a dnes jsem zkusila. Bohužel korpus je nizoučkýa tvrdý. Na fotkách je krásně vysoký. Nevím v čem jsem udělala chybu když jsem dělala vše dle receptu. Napadá mě velikost plechu? Troubu jsem měla na 180 C, pekla jsem 15 minut a neotvírala. Snad po proležení přes noc bude alespoň k jídlu. (6)
Gitty 30. 12. 2015, 19:29
@Chicito *-) Těžko říct kde byla chyba. Mohu jedině doporučit to, co píši i v receptu - použít svůj oblíbený recept na korpus. Mějte krásný rok 2016 (D) (hello)
BetyKaroliTeri 23. 7. 2015, 7:36
Řez vypadá úúúžasně, na víkend vyzkouším... Myslíte, že vydrží aspoň chvilku v těch horkách na stole? Roztéká se moc?
Gitty 23. 7. 2015, 17:05
@BetyKaroliTeri *-) Katko, v tomto počasí je lepší jej mít v lednici. Ukrojit a raději zase schovat do lednice ... teda jestli bude co schovávat ,-) Mějte krásné léto (hello)
BetyKaroliTeri 24. 7. 2015, 6:32
@Gitty Děkuji moc... Vypadají opravdu luxusně, udělám je... I vy se mějte nádherně... (F) (F) (F)
tebilly 2. 6. 2015, 12:31
Upečeno, už se chladí v ledničce. Vypadá skvěle. Vyzkoušíme, jakmile dovezu děti domů ze školky :-) děkuji za inspiraci
Gitty 2. 6. 2015, 20:10
@tebilly (clamp) I já moc děkuji za pochvalu (hello)
P.A.V.L.A 10. 3. 2015, 15:52
(Y) (Y) (Y)
Gitty 2. 6. 2015, 20:10
@P.A.V.L.A :-) :-) :-)
NikaV 9. 3. 2015, 11:32
Podle mlsné rodiny jedna z nejlepších "buchet", co jsem kdy pekla. Do korpusu jsem dala místo vody olej a trošku prdopeče, jak už někdo radil. S krémem nebyl problém. Díky za recept! (F)
Gitty 10. 3. 2015, 15:49
@NikaV (clamp) (Y)
mhelča 27. 10. 2014, 12:05
Děkuji za recept, moučník se nám podařil a byl vynikající (Y) (Y) (Y) Mám uloženo a velmi ráda brzy zopakuji :-)
Gitty 28. 11. 2014, 23:05
@mhelča (Y) i já děkuji :-) (hello)
Kunčice 1. 10. 2014, 11:59
Tak jsem neodolala a také vyzkoušela.... prostě bomba ..díky za skvělý receptík (Y) :-) (clamp)
Gitty 28. 11. 2014, 23:05
@Kunčice (Y) i já děkuji :-) (hello)
babkamt 17. 7. 2014, 2:26
koláč vyzerá chutne. (Y) (Y) (Y)
Gitty 26. 7. 2014, 22:41
@babkamt ... nejen vypadá ... je výborný (zajic)
tetakniha (upraveno) 25. 7. 2014, 20:33
Musím vyzkoušet, vypadají božsky (Y), už jsem vyzkoušela, jsou výborné, určitě zopakuji, džem jsem dala meruňkový a místo piškot kakaové bebe, tvaroh obyč. kostku, vaničkový jsem neměla, salko karamelové, dřív jsem ho vařila, ale je to zdlouhavé, ještě jednou díky za recept
Gitty 26. 7. 2014, 22:40
@tetakniha I já děkuji (hello)
sivi 16. 7. 2014, 21:14
myslíte,že by se daly dát do mrazáku????
Gitty 26. 7. 2014, 22:38
@sivi *-) já osobně bych asi nedávala, možná to půjde, ale nezaručuji stejný výslek i po rozmražení (hello)
JanaKov2 3. 6. 2014, 10:36
Holky, korpus je bez kypřícího prášku? Jen pro jistotu, budu dělat až příští týden...
Gitty 11. 6. 2014, 10:58
@JanaKov2 Ano je BEZ kypř.prášku (Y)
ruzenaji 20. 2. 2014, 7:21
Dobrý den, hodně žen píše, že krém se jim nevydařil.Rada od farské - ní kuchařky: stačí vše s mísou vložit do hrnce s horkou vodou a míchat a míchat. Po chvíli, kdy vše má stejnou teplotu se krém spojí a vyhladí.
Gitty 8. 3. 2014, 23:13
@ruzenaji (Y) (Y) (Y) Skvělé, díky za tip (clamp)
terymarti 19. 2. 2014, 21:11
dobrý den pokud můžu poradit jak levněji na zkaramelizované salko- já to vařím v tlakáči. dám plechovku do hrnce, zaleju vodou-aby byla plechovka ponořená a uvařím, stačí tak 25min.nechám to do druhýho dne vychladit, v hrnci, neotvírám to...výjde to líp, nesežere to tolik energie ...
VercaH 3. 4. 2014, 13:10
@terymarti Nejrychlejší je přímo karamelové salko koupit :).
Gitty 8. 3. 2014, 23:14
@terymarti (Y) Díky moc za tip (clamp)
Kamis1 3. 2. 2014, 13:55
Pekla jsem je na sobotu pro návštěvu....byly (Y). Všem moc chutnaly. Jste 1 (clamp)
Gitty 10. 2. 2014, 14:41
@Kamis1 :-) :-) :-) Děkuji, mějte se krásně (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie