Zobrazit přihlášovací formulář

Bezlepková dieta

Přidat recept
(recept si oblíbilo 17 návštěvníků)

Kváskový bezlepkový chleba

0.0
Kváskový bezlepkový chleba

Potřebné ingredience

Na rozkvašení: Kvásek z mouky Schar mix B, 340g kvásku Schar mix B (kvásek +170g mouky+ 170 g vody), 70g pohankové mouky, 50g Schar mix dunkel, 80g Červená Doves Farm, ½ lžíce psyllia, 150 ml vody, 2 lžíce sádla, 1 lžíce oleje, ½ lžičky xantanu, 1,5 lžičky soli, drcený kmín nebo chlebové koření 2 lžičky

Postup přípravy

Příprava kvásku
Kvásek připravíme ze 2 lžic mouky schar mix b a 3-5 lžic teplé vody. Přikryjeme potravinovou folií,do které uděláme díry,aby se nám kvásek nezapařil a neměl na povrchu vodu,stejně tak nesmí okorat, Celou dobu,než bude silný,ho necháváme na topení nebo nějakém teplém místě (wifi router a jiné),kde je teplo stále.
Ráno a večer vždy přikrmíme stejným množstvím,2 lžícemi mouky a přidáním vody. Bezlepková mouka více saje vody,proto dáváme více vody než u klasického žitného kvásku,kdy je mouky stejné množství jako vody.
Tohle děláme asi 5 dní, od 6. dne je možné dokrmovat 1x za 24 hodin, já dokrmovala vždy večer,kolem 19.hodiny.Od toho 6. dne vždy kvásek ubíráme,aby jsme neměli kvásku příliš velké množství. Ráno je dobré ho promíchat a provzdušnit,aby neokoral na povrchu. Odebraný kvásek můžeme použít již na chleba,pro jistotu s 1 lžičkou droždí, kvásek není ještě tak silný. Já ho přidala i do kynutých knedlíků.
Správné vedení kvásku poznáte podle toho,že kvásek po přidání mouky za několik hodin začne pracovat,stoupat,tvoří se bubliny,zvětší svůj objem o jednou tolik, pak nastává fáze,kdy kvásek klesá,až klesne úplně, po těch 10-12 hodinách, to je čas ho nakrmit.
Já krmím kvásek 14 dní, pak je čas ho uložit do ledničky a rozkvasit vždy před pečením.


Na chleba
Večer vezmeme kvásek z lednice, rozkvasíme moukou a vodou (170g+170g), necháme nejlépe přes noc. Ráno odebereme 2 lžíce kvásku zpět do lednice a namočíme psyllium do vody, navážíme mouky, prosejeme přes sítko, přidáme sádlo, sůl a xantan, kvásek a zpracujeme těsto, nejlépe v pekárně, robotu nebo mixérem, lze i ručně. Nakonec přidáme olej. Necháme těsto kynout buď v pekárně, nebo ve vymazané míse olejem, na teplém místě, asi 2 -3 hodiny. Vykynuté těsto zpracujeme, přeskládáme do požadovaného tvaru chleba a dáme opět kynout do ošatky (videonávod najdete na stránkách pavlavtroube.cz
http://www.pavlavtroube.cz/recepty/upec-treba-chleba/zalozeni-kvasku-video.html), cedníku, mísy na další 1-2 hodiny. Mezitím si rozehřejeme troubu na 250C i s plechem, na kterém budete péct a 1 plech nebo hrnec dáte do spodu trouby. Chleba po vykynutí přendáme na pečící papír či podložku, postříkáme vodou z rozprašovače a nařízneme. Necháme uvařit 0,5 litru vody v konvici. Chleba přesuneme opatrně na plech do trouby a dospodu nalijeme uvařenou vodu a troubu zavřeme, pečeme takto cca 10-15 minut. Pak vyndáme plech s vodou, vyvětráme troubu a stáhneme na 200C, pečeme dalších 30-40 minut dle trouby a barvy kůrky. Upečený chleba poznáme poklepáním, měl by dutě zazvonit. Necháme vychladnout na mřížce a nařízneme po 2 hodinách, až je chleba zcela vychladlý, jinak se střídka srazí.

kvásek

správný kvásek

kvásek připravený na rozkvašený, tato fáze trvá 3 hodiny, necháváme kvasit na teplém místě

namočíme psyllium do vody také na 3 hodiny, občas promícháme

připravíme si ingredience na zpracování těsta v pekárně

kvásek po 3 hodinách

kvásek po 3 hodinách

po zpracování v pekárně necháme 1-2 hodiny kynout na teplém místě,ideální topení v zimě

po 1,5 hodině

fáze překládání chleba najdete na videu na stránkách pavlavtroube.cz , je tam celý postup, včetně rozkvašení, je možné rozkvasit rovnou večer těmi 150 g mouky a 200 vody,ale vyzkoušené to zatím nemám
http://www.pavlavtroube.cz/recepty/upec-treba-chleba/zalozeni-kvasku-video.html

po závěrečném kynutí v ošatce

závěrečná fáze, očistíme chlebík a pokropíme ho vodou,je připravený do trouby

upečený chleba

zakrojit až po 3 hodinách, my bohužel nevydrželi :-D...takže se trošku srazil

správný chlebík,zakrojený po více jak 2 hodinách...

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Olga89 27. 3. 2018, 12:40
Dobry den, chlebik se povedl! Moc Vam dekuji. Mohla bych mit nekolik dotazu? 1. Jestli kvasek vedu ze Schar mix B, musim nutne pouzit stejnou mouku na rozkvas? Nebo jakoukoliv? 2. Pro me chlebik je prilis tucny, ten tuk je citit pri zakousnuti a i ruce po nem jsou mastne. Lze pridat jen jednu lzici sadla misto dvou? Nebo byl by prilis suchy? 3. A posledni otazka :) zkousela jste pridavat do finalniho zpracovani pouze jednodruhove celozrnne mouky? Co by to zpusobilo? Nerada totiz pecu ze smesi, ten kvasek ze Scharu je pro me velky kompromis.. Snad se se mnou podelite o zkusenosti :) moc dekuji jeste jednou! (Y)
popoluska340 17. 4. 2016, 19:18
CHlebik vcyzera uzasne,ja peciem bezne bezlepkovy chlebik z drozdia,ale kvaskovy som este nepiekla.Mna odradza ten kvasok,to krmenie.Ale raz sa na to dam.
PetraRol 16. 4. 2016, 17:14
Markéto, ten Váš chléb vypadá báječně. (Y) (clamp)
římanka 16. 4. 2016, 15:57
Chlebicek vypadá krásné,jen prosím co je ČDF??
Irčík 17. 8. 2015, 13:25
Markétko nádhera! Jak dlouho vydrží kváskový chlebík "k jídlu" ? Já dělám bezlepkový¨, ale ne kváskový a ten musím po vychladnutí nakrájet a zamrazit... jinak ztvrdne a drobí se... znáte to... Já jsem doma sama celiak a sníst celý chleba by mi pár dní trvalo ,-). Ale je to lákavé, opravdu vypadá jako normální chleba (Y). Ten já už neměla 12 let... :´(
Pink_woman 14. 7. 2015, 14:38
Dobrý den, měla bych dva dotazy...běžně peču kváskový chléb ale s bezlepkovým nemám zkušenosti, takže mne trochu zaráží ty poměry, takže než se do toho pustím tak si to chci ujistit...celkem (i s rozkavšeným kváskem) je tam 320 ml vody a a 370 mouky? a co je prosím ČDF?
Danulik1 13. 3. 2015, 17:51
Prosím má dotaz :D když kvásek krmím 14dní pak odeberu 2lžíce na chleba , zbytek kvásku musím pak dokrmovat každý den ? Děkuji (Y) (Y)
vajnarka 15. 3. 2015, 9:35
@Danulik1 pokud máte kvásek 14 dní a je dostatečně silný na chleba, vezmete ten kvásek z lednice a celý ho použijete na rozkvašení, to trvá cca 12 hodin, ráno pak odeberete zpět do lednice zase ty dvě lžíce kvásku,které jste dávala na rozkvašení a zbytek rozkvašeného kvásku přidáte do těsta.....receptík jsem upravila, je malinko jiný postup, co se týče rozkvašování, je jednodušší....
Danulik1 18. 3. 2015, 10:20
@vajnarka Děkuji moc za odpověd :-) mám ještě jednu otázečku :D kvasek který odebírám mám uschovávat v ledničce a ten jen promíchávám ? děkuji :-$
vajnarka (upraveno) 19. 3. 2015, 17:23
@Danulik1 Ne, kvásek, který odebirate, vyhodite nebo jinak zuzitkujete (kyselo)... To co zbyde, dokrmite... Až bude silný, už nebudete dokrmovat... Pouze ho alespoň 1x týdně použijete... ,-)... Napište mi když tak na facebooku na stránce Chlebík BEZ LEPKU...
žani 28. 12. 2014, 13:05
Dobrý den chlebíček vypadá úžasně :) děkujeme moc za receptik dnes zadelam na kvasek, ale nevím kde koupit potom mouku schar mix dunkel ? Můžete mi prosím poradit ? :)
vajnarka 28. 12. 2014, 15:27
@žani Nekde ji mají v Kauflandu, nebo v nějakém shopu na netu... Já kupuji v Německu... Můžete zkusit použít chlebovou mouku Doves farm, mají v Kauflandu...
hanapav 27. 12. 2014, 21:09
Kolik kvásku na toto množství mouky se má použít?
vajnarka 28. 12. 2014, 9:25
@hanapav Dávám 2 lžíce kvasku...
vajnarka 11. 12. 2014, 6:06
Moc děkuji za chválu ☺... Říkala jsem si, že bude lepší to pořádně nafotit... Protože to bezlepkové pečení a hlavně zpracování je trošku jiné, jinak se s těstem pracuje... Chlebik je chuťově výborný, jako lepkovy... Určitě doporučuji vyzkoušet... Chce to trpělivost s přípravou kvasku a pak celý den na upečení... Ale dá se to naplánovat
Lennie 11. 12. 2014, 8:02
@vajnarka Dnes se pustím do toho kvásku konečně (y)
vajnarka 11. 12. 2014, 16:34
@Lennie Držím pěsti
Marule 6. 12. 2014, 10:46
Tak tohle je na medaili, jste skvělá jak se s tím pro ostatní "pipláte"!!! Kdo nikdy nepekl z BZL mouky, nepochopí. Já to velmi oceňuji! (F) (F) (F)
Verylka 25. 1. 2018, 13:47
@Marule presne pani Marie, peceni z bzl mouky je vazne umeni hodne mistra a pani by vazne zaslouzila medaili za krasne provedeny fotonavod... i kdyz doma nemam deti s bzl dietou s pecenim z bzl mouky uz mam sve zkusenosti diky kamaradce ktera ma doma malou celiacku a teda upect cokoli aby vypadalo a chutnalo jako bezne lepkove pecivo a hlavne aby okamzite neztvrdlo na kamen je temer nadlidsky vykon. (F) (F) (F)
vajnarka 11. 12. 2014, 6:07
@Marule Děkuji (F)
Lennie 6. 12. 2014, 9:39
(Y) super postup a moc děkuju za recept. Jsem už chtěla pečení vzdát, ale tenhle chlebík rozhodně vyzkouším, vypadá opravdu lákavě (clamp)
vajnarka 11. 12. 2014, 6:10
@Lennie Děkuji... Nic nevzdávejte, stojí to za to,úžasný pohled, když si moji dva bezlepkari dávají do nosu... Dcera snědla 2 , 5 krajíce... Což nikdy snad předtím nesnedla... Mužský si dal 5krajicu
Brblalka 6. 12. 2014, 8:38
Tedy.... klobouk dolů. Chleba je pěkný, skvěle vypracovaný fotopostup.... Škoda, že většinu surovin ani neznám. Také peču kváskový, používám jen celozrnné mouky, chleba v obchodě už vůbec nekupuju, naučila jsem ho jíst i moji 10 -letou dceru.
vajnarka 11. 12. 2014, 6:15
@Brblalka Šárko, děkuji... Buďte ráda, že suroviny neznáte ,-).... Jsou to bezlepkové mouky a pěkně drahé... Mouka schär mix dunkel stojí asi 120,-Kc za kilo... A s ostatními moukami je to v podstatě stejné....

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie